Политика | Вознесенск, 4 Августа, 2018

Велика рада у Вознесенську пройшла без депутатів Верховної Ради - побоялися глянути правді у вічі?

Свежие новости: Велика рада у Вознесенську пройшла без депутатів Верховної Ради - побоялися глянути правді у вічі?

Останнім часом проблема будівництва сонячної електростанції у Вознесенську стала настільки заполітизованою, що мер вирішив розставити всі крапки над «і».

У п’ятницю, 3 серпня, у сесійній залі відбулася велика рада з мешканцями Вознесенська, скликана міським головою. Градоначальник хотів розповісти справжні причини негараздів, адже розповсюджена у мережі та листівках інформація, за його словами, на 90% викривлена.

Віталій Луков висловив задоволення, що попри сезон відпусток, зібралося багато небайдужих. Головною темою зібрання стала проблема будівництва першої в Україні комунальної сонячної електростанції. Чудова на папері ідея в реальності виявилася не такою однозначною.

Міський голова детально зупинився на хронології подій. Луков зазначив, що ініціатива народних депутатів Давида Макар’яна і Олександра Лівіка на початку здалася йому привабливою, попри напруженість у стосунках з останнім. Вже через два місяця після презентації проекту, 15 червня 2017 року, у Вознесенську створили КП «Альтен», яке мало б втілити в життя грандіозну задумку.

Мер розповів громаді про проблеми з тендером, що значно затягло час, про відмову від будівництва другого переможця торгів, з яким змушені були розірвати договір. Також Віталій Луков пояснив, чому варто приєднати КП «Альтен» до іншого комунального підприємства.

Перші складнощі у реалізації проекту почалися з тендеру. Перший переможець виявився неготовим до жорстких умов будівництва, не надав гарантійні документи і субпідрядника, який мав постачати сонячні батареї. Саме тому з ним не стали підписувати договір. Натомість у січні угоду уклали з іншим учасником торгів. Однак той, не зробивши суттєвих просувань у будівництві, через півроку відмовився від партнерства. Міська влада опинилася у вкрай складному становищі, адже виділені за сприяння народних депутатів 23 мільйони державної субвенції наприкінці року в разі неосвоєння повернуться до держбюджету.

Оголосити новий тендер не вийде через відсутність зацікавлених компаній. Луков проводив переговори з провідними фірмами у сфері будівництва сонячних електростанцій, але жодна не готова пристати на передбачені Лівіком-Макар’яном умови. Ніхто також не хоче працювати за вже затвердженим проектом будівництва, а розробка нового займе чимало дорогоцінного часу. Потрібно вносити зміни в існуючий проект, а потім він ще має пройти 46-денну експертизу.

Щоб ідея будівництва сонячної електростанції зберегла шанси на реалізацію, мер запропонував депутатам об'єднати КП «Альтен» з водоканалом і до початку наступного року шукати шляхи виходу зі складної ситуації. Приєднання дасть можливість заощадити, як мінімум, 60 тис. грн. щомісяця, які витрачаються на утримання «Альтену».

«Якщо ми не використовуємо ці 20 мільйонів гривень до кінця року, їх у нас заберуть. Олександр Лівік пропонував почати будівництво за ці 20 мільйонів, а потім шукати гроші на завершення будівництва. Я з цим не згоден - ми отримаємо найдорожче пасовище в Україні. І його потрібно буде охороняти, тому що побудована огорожа, адмінкорпус і комунікації без сонячних батарей - це просто 5 гектар огородженої землі», - пояснив мер.

До речі, обидва народні депутати на велику раду не приїхали. Віталій Луков зазначив, що напередодні Макар’ян дав згоду на участь, однак після цього вже не відповідав на дзвінки.

Як виявилося, економічна доцільність їхнього проекту досить сумнівна, адже окупиться станція нескоро, а основна частка грошей піде на її утримання і повернення кредиту від Укргазбанку, про який теж домовилися нардепи.

«При 100% потужності станція повинна заробляти 13 мільйонів в рік. Дев'ять років ми повинні погашати кредит. Тіло кредиту з відсотками становить 10,5 мільйона. Стільки ми щороку повинні віддавати в банк. Станція повинна сама себе освітлювати, охоронятися, плюс витрати на зарплату, обслуговування самих трансформаторів. Мільйон - охорона, мільйон в рік - зарплата, і приблизно мільйон в рік - обслуговування. Вигідно?» - поставив риторичне питання мер?

Віталій Луков вбачає першочергову необхідність у реконструкції каналізаційного колектора, системи водозабезпечення міста, реконструкцію дитячих садочків, шкіл та лікарні та вирішення інших першочергових потреб міста. І кошти держсубвенції, які не вдасться витратити на будівництво сонячної електростанції, доречно було б направити саме на це.

Звісно, у залі були й опоненти Лукова, які намагалися перекласти на нього провину за провал. Однак наведені аргументи повністю зводять нанівець всі обвинувачення на адресу міської влади. Питання мають виникати до нардепа Лівіка, який є головою підкомітету Верховної Ради з нетрадиційних джерел енергії і носить звання кандидата наук, а також нардепа Макар’яна, який тісно пов’язаний з фірмою, що відмовилася від будівництва сонячної електростанції у Вознесенську. Виходить, на першому місці у них був лише піар, а про користь для громади ніхто й не думав. Інакше, чому не приїхали, щоб захистити свій «казковий» проект?

 Читайте також: Скільки коштує вознесенцям імідж нардепів

Через брак кворуму нардепи не змогли змусити Вознесенську міськраду не реорганізовувати комунальне підприємство, яке лежить тягарем на бюджеті

Проект Лівіка закривається, Макар’ян будувати відмовляється?

«Проекты» нардепа Ливика: от биогазовых установок до солнечных электростанций

"Завтра Ливик не подпишется под каждым своим словом", - мэр Вознесенска Виталий Луков

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты