Политика | Вознесенск, 17 Июля, 2018

Проект Лівіка закривається, Макар’ян будувати відмовляється?

Свежие новости: Проект Лівіка закривається, Макар’ян будувати відмовляється?

Схоже, що розрекламованому нардепом Олександром Лівіком проекту «Стратегія розвитку зеленої енергетики в місті Вознесенську» не судилося збутися. Чергова обіцянка екс-регіонала вкотре виявилася мильною бульбашкою.

У червні 2017-го міська рада проголосувала за створення КП «Альтен». Нове комунальне підприємство було покликане реалізувати багатообіцяючу (як запевняв Лівік) ідею. У квітні минулого року колишній регіонал представив вознесенським депутатам проект «Стратегія розвитку зеленої енергетики в місті Вознесенську». Його суть полягала у встановленні сонячних батарей, у першу чергу на школах і лікарні. Потім зрозуміли, що це недоцільно, і вирішили окремо побудувати сонячну електростанцію по вул. Київській, 283 б. Нардеп запевняв, що так можна знизити тариф на водопостачання та водовідведення і обіцяв забезпечити проект коштами з держбюджету у розмірі 60 мільйонів гривень. Більш того, Лівік запевняв, що незабаром Вознесенськ ще й зароблятиме за рахунок продажу електроенергії за вигідним тарифом.

Депутат Верховної Ради у дусі Остапа Бендера і його знаменитих «Нью-Васюків» малював яскраву картину світлого майбутнього Вознесенськ, який мав стати інноваційним лідером України. Однак, черговий раз далі слів діло не пішло.

Так, сьогодні на засіданні постійної комісії Вознесенської міської ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства та енергозбереження розглядалося питання про реорганізацію КП «Альтен». Проектом рішення передбачається його припинення шляхом приєднання до КП «Водопостачання м. Вознесенська». Начальник управління комунальної власності Вікторія Міняйло доповіла депутатам, що головною причиною для такого кроку став провал у будівництві сонячної електростанції.

15 січня цього року КП «Альтен» підписало договір підряду із переможцем тендеру – ТОВ «Житлоремонтбуд-Ніка». З міського бюджету було освоєно 16,7 тис. грн., з державного – 828 тис. грн. Всього на реалізацію лівіківського проекту планувалося залучити 68 мільйонів гривень. Частину коштів мав виділити місцевий бюджет, майже половину суми складав кредит, обіцяний «Укргазбанком», і 22 мільйони – державна субвенція, яку під проект лобіювали народні депутати Олександр Лівік і його однопартієць Давид Макар'ян.

Втім, через півроку, 22 червня, підрядник, який суттєво не просунувся у будівництві, взагалі запропонував розірвати договір. Цікаво, що засновника фірми «Житлоремонтбуд-Ніка» Олександра Федирчика тісно пов’язують із тим-таки Давидом Макар’яном, який активно сприяв її перемозі у тендері. Ось таке співпадіння.

Після того, як підрядник фактично підставив КП «Альтен», довелося терміново шукати вихід зі скрутного становища. Вже очевидно, що цьогоріч будувати сонячну станцію, про яку так пафосно розповідав Лівік, ніхто не буде. І взагалі проект опинився під серйозною загрозою. З міського бюджету за півтора року на утримання комунального підприємства витратили 545 тис .грн. Суттєві кошти пішли на розробку проекту. Але зараз оголошення нового тендеру – це не просто втрата часу, а ще й нові витрати. Оптимальним виходом є приєднання КП «Альтен» до КП «Водопостачання». Принаймні, це хоча б дозволить заощадити кошти міського бюджету.

Таким чином, амбітний проект Лівіка себе не виправдав. Можливо, нардепа переслідує карма. Спочатку він похазяйнував у «Зеленому гаю», перетворивши колишню гордість південного регіону на занедбане підприємство. Тепер, вдосталь попіарившись, провалив проект розвитку зеленої енергетики у Вознесенську.

Питання щодо реорганізації КП «Альтен» буде розглядатися на сесії міської ради 20 липня.

Читайте також: «Проекты» нардепа Ливика: от биогазовых установок до солнечных электростанций

"Завтра Ливик не подпишется под каждым своим словом", - мэр Вознесенска Виталий Луков

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости