27 Августа, 2016

15 сесія Южноукраїнської міської ради

Фото 15 сесія Южноукраїнської міської ради

25 серпня відбулася чергова сесія міської ради. Це було п’ятнадцяте за ліком пленарне засідання депутатського корпусу нашого міста сьомого скликання. Попередній перелік для розгляду із 39 питань обранці южноукраїнської громади доповнили шістьма додатковими. Всі вони були зі сфери регулювання земельних відносин на території міста, до розгляду їх запропонувала постійна комісія ради відповідного профілю. Без дебатів затвердили порядок денний із 45 пунктів. По 42 з них прийняли рішення, по 3 – ні. Перш ніж приступити до розгляду проектів, місцеві парламентарії заслухали інформацію головного поліцейського Южноукраїнська Володимира Муругова.

Серпневе засідання тривало понад п’ять годин. Стартувавши о десятій ранку, воно фінішувало, коли стрілки годинника показували пів на четверту пополудні. Під завісу сесійного дня депутати прийняли два звернення – до віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України особисто та до ГУ нацполіції України в Миколаївській області без зазначення персоналій. Під грифом «різне» торкнулися теми фінансування інформаційного агентства «Контакт», засновником якого є Южноукраїнська міська рада.

Зібрання представницького органу місцевої громади привернуло увагу чималої кількості городян з активною громадянською позицією. А от активності серед депутатського корпусу післясвяткового четверга явно не вистачало. Із 34-х осіб загального складу міської ради на сесію прибули лише 20, причини відсутності решти не озвучувалися. Зважаючи на плюралізм думок володарів мандатів народної довіри, не слід було сподіватися, що всі проекти наберуть необхідну кількість голосів. Песимістичні прогнози не примусили себе довго чекати: голосів забракло вже під час депутатського волевиявлення за підсумками розгляду першого питання порядку денного.  

ДЕПУТАТСЬКЕ ДІЙСТВО У ТРЬОХ ЧАСТИНАХ

Частина перша – безрезультатна

Почали розгляд з питання, яке у порядку денному значилося під номером 10. Вчинили так з огляду на пропозицію присутніх у сесійній залі представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста. Довгоочікувані зміни до прийнятої ще 31 травня програми підтримки ОСББ на 2016-2018 роки активісти пропонували відтермінувати. За словами голови ОСББ «Дев’ятий квартал» Миколи Кривенка, людей влаштовують не всі прописані в проекті змін умови співпраці ОСББ з виконавчими органами міськради та комунальними підприємствами Южноукраїнська. Це стосується, зокрема, виділення (в обов’язковому порядку) площ чи приміщень у підвалах для облаштування загальнобудинковими приладами обліку споживання води. Виходячи з різночитання урядових документів, глашатай об’єднань СББ звернувся до депутатів з проханням відправити проект рішення на доопрацювання з тим, щоб винести його на затвердження у вересні поточного року. Дослухалися лише четверо обранців громади, але цього виявилося достатньо, щоби поставлений на голосування варіант розробника не пройшов. Забракло одного голосу.

Аналогічний розклад голосів дало депутатське волевиявлення і за підсумками розгляду питання про внесення змін до бюджету Южноукраїнська на поточний рік. Із солідарності з газетою «Контакт» не підтримала четвірка незгодних розподіл додаткових семи мільйонів, отриманих від перевиконання міського бюджету станом на 1 серпня. Ті з депутатів, хто позбавив «Контакт» фінансової підтримки на початку липня, піддали перехресному вогню керівника інформаційного агентства «Контакт». Переможцем у словесній перестрілці між ЗМІ та його засновником вийшла більшість, яка звикла називати себе конструктивною. Ларисі Мініній не дали договорити, головуючий перервав її виступ на півслові. Ще «демократичніше» в сесійній залі повелися з представником групи контактівських симпатиків. Незважаючи на письмове «Прошу слова» та неодноразове підняття руки (аж поки заніміє), обранці громади так і не удостоїли уваги жінку – представника тієї самої громади. А вона ж тільки й хотіла, що зачитати коротеньке звернення до депутатів. Підписане напередодні більш ніж сотнею городян, воно закликало не позбавляти южноукраїнців періодичного видання через фінансові негаразди. За 25 років люди до газети – ровесниці незалежності – звикли і встигли полюбили «Контакт». Представниця електорату просиділа до самого кінця сесії, а обранці так і не зглянулися і не вислухали її навіть в різному, де мер пообіцяв не кидати інформаційне агентство напризволяще.

Факт неприйняття бюджетного рішення багато кого вивів із рівноваги. З металом у голосі міський голова говорив, що не залишить прецедент без реагування, збере позачергову сесію, а громаді розповість, хто саме є винуватцем блокування. Лідер «Єдності» в міській раді Віктор Бабич запропонував натомість оголосити перерву, після якої повернутися до обговорення бюджетних змін.

Частина друга – результативна

Віктор Кирилович, звісно, донесе до городян те, що вважає за потрібне – він же пообіцяв. А от скликати позапланову сесію із затвердження змін до бюджету йому не доведеться. Потреба в цьому відпала відразу після півгодинної перерви, коли в сесійній залі з’явилася відсутня під час першого дійства депутат Людмила Шевчук. Її голос і став вирішальним. Далі присутнім в сесійній залі було наочно продемонстровано другий закон діалектики: кількість переходить у якість. Коротко зупинившись на окремих позиціях пропонованих змін до бюджету, депутати проголосували (одностайно!) за всі пропозиції. Перед цим міський голова змінив гнів на милість і запевнив, що до газетного питання зібрання ще повернеться – «у різному».

У піднесеному настрої пройшла вся друга частина депутатського дійства – з 12.25 до 14.30. Якщо до першого антракту місцеві парламентарі розглянули лише три питання, то на другу перерву вони пішли вже після 33-го. Рівно два десятки з них були прийняті одностайно. На цьому відрізку часу депутати голосували двічі ще з двох питань – 10-го та 13-го. Затвердили таки проект змін до програми підтримки ОСББ і висновок про вартість об’єкта комунальної власності, який підлягає приватизації шляхом викупу. А це значить, що нежитлові приміщення по Молодіжній, 13 А (салон краси)загальною площею 165 м перейдуть у приватну власність.

Стане нарешті власником орендованих нині приміщень і депутат Олександр Курдасов. За 127,1 м у самому центрі міста – на проспекті Незалежності (Леніна), 13, міський бюджет отримає 128 тисяч гривень. Це підтримали 19 повноважних представників громади. Ерік Григорян проголосував проти, Андрій Зеленюк утримався, а депутат-підприємець Олександр Курдасов участі в голосуванні не брав. Під час обговорення чинні депутати дорікали попередникам, що прийняли рішення про приватизацію зазначених двох об’єктів. Через них, мовляв, доводиться віддавати нерухоме майно громади за безцінь. Однак це не стало на заваді включенню до переліку об’єктів, які підлягають у 2016 році приватизації (відчуженню) таким же шляхом викупу, нежилого приміщення на Енергобудівників, 7. Продається прохідний під’їзд, який орендує фізична особа-підприємець Людмила Бровкова. Ніхто не задавався питаннями на кшталт того, що обранці громади залишать співвласникам багатоквартирного будинку – потенційним членам ОСББ. Про недоцільність розпродажу нерухомості теж не йшлося.    

Із майнових питань не увінчалася успіхом лише повторна спроба ТОВ «Фаворит» отримати згоду на здійснення невід’ємних поліпшень орендованих приміщень магазину «Жемчужина». Не вистачило одного голосу – «за» були 17. Проти того, щоб розширяти торговельні площі за рахунок території в центрі міста, був і залишається Ерік Григорян. Депутати Андрій Зеленюк, Анатолій Козявкін, Федір Татьков та Олеся Шевчук утрималися.

Частина третя – завершальна

Найкоротша частина серпневого пленарного засідання цілком і повністю була присвячена земельним питанням. Вона ознаменувалася двома неприйнятими проектами. Депутати масово утрималися від розширення земель під «Охотою і рибалкою» та не надали згоди на розробку проекту землеустрою матері загиблого військовослужбовця. Жінка шанованого віку мала намір отримати в районі малоповерхової забудови земельну ділянку у власність під будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.                                                               

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости