Криминал | 2 Сентября, 2023

Шахраї розводять українців, представляючись "мобільними операторами"

Свежие новости: Шахраї розводять українців, представляючись

В Україні шахраї "апгрейтнули" спосіб розводити на гроші українців, представляючись "мобільними операторами". Але є способи, за якими можна убезпечити себе від них.

Так, аферисти представляються "мобільними операторами" та пропонують безкоштовно перейти у режим роумінгу, щоб залишатись на зв'язку, адже нібито у місті, де проживає потенційна жертва, мали бути труднощі у мережі. Для цього необхідно назвати код підтвердження із СМС, який надійшов на телефон.

У такий спосіб у жительки Чернігова шахраї отримали доступ до її банківської карти та зняли 48 тисяч гривень, а потім ще позичили три тисячі гривень у знайомих жінки через відкритий через названі цифри доступ до її месенджерів.

У поліція міста зазначили, що жертвами цієї злочинної схеми могли стати вже багато людей, але заявила про це лише одна місцева жителька. У компанії "Київстар" наголошують, що їхні оператори не телефонують клієнтам та не просять їх називати будь-які коди.

Як не потрапити у пастку аферистів

По перше, банківська карта має бути прив'язана до номера, наданого мобільним оператором за контрактом, тобто до паспорта. Наразі перевипускати картку можна лише надавши паспортні дані, тому шахраям складніше вкрасти гроші у такий спосіб. Також можна зателефонувати своєму мобільному оператору та заборонити перевипуск картки.

Крім того, необхідно встановити пароль на телефон, а також добовий ліміт, обмеження на кожну транзакцію з карти та вищий статус обслуговування в банку, аби картка була добре захищена. Під час розрахунків в інтернеті варто використовувати картки без прив'язки до кредитних ліній, а також можна зробити віртуальну карту.

Водночас рекомендується заборонити видавати будь-які кредити та збільшувати ліміти у налаштуваннях карти. Бажано увімкнути сповіщення у "Дії" про всі запити щодо кредитної історії або частіше перевіряйте повідомлення на фінансовому номері.

На онлайн-пошту радять ставити двоетапну автентифікацію, щоб неможливо було через "забув пароль" отримати доступ до сторінок у месенджерах та банкінгу.

Також не можна переходити за незнайомими посиланнями, а в банкінг варто заходити лише за збереженим посиланням. Не треба також проходити голосування та реєструватися за поштою та паролем, який від банкінгу або пошти.

Якщо людина вже стала жертвою мобільних шахраїв, то єдиний вихід - звернутися до кіберполіції.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости