Общество | 30 Ноября, 2018

Як і для чого рахувати рухи плоду: дві корисні перевірки

Свежие новости: Як і для чого рахувати рухи плоду: дві корисні перевірки

Ворушіння плода - важлива тема для кожної вагітної жінки. Виникає багато питань, як-от про підрахунок рухів та причини активності малюка в утробі. Аби не хвилюватися зайвий раз, слід бути в курсі, як ворушиться плід у нормі, і на цю тему консультують експерти “Клубу Турботливих Матусь” на сайті https://www.nestlebaby.com.ua/ua.

Тест на ворушіння плода в утробі

Як спостерігати за рухом плоду? На це є кілька схем, аби оцінити, чи все гаразд із малим всередині животика мами.

Методика Садовськи

Полягає в підрахунку ворушінь в положенні лежачи на боці з 19 до 23 години ввечері. Якщо в першу годину можна нарахувати 10 і більше ворушінь - все гаразд, можна закінчити тест. Поганий сигнал - це менше десяти ворушінь за дві години, висока ймовірність того, що плід страждає на гіпоксію, треба негайно звертатися до лікарні.

Тест Пірсона

Спостереження проводиться з 9 до 21 години, рахується кількість ворушінь кожну годину. Якщо за годину рухів 10 і більше - це норма, якщо ворушіння бувають лише зрідка на протязі дня, це тривожний сигнал.

Пам’ятайте, що плід має періоди спокою по 3-4 години на день, що є нормальним, особливо, коли вагітна багато рухається.

Коли починаються ворушіння?

Гінекологи вважають, що перший рух плода зазвичай стається на 20 тиждень вагітності, але в житті  буває інакше - пізніше чи раніше на 1-2 тижні. В нормі жінки, що чекають дитину вже не вперше, відчувають її рухи на 18 тиждень. Дехто вважає, що рухи плода схожі на лоскіт або на гази в кишечнику. В будь-якому разі, коли плід починає рухатися, ви про це дізнаєтеся напевне!

Цікавинки про ворушіння плода:

  • в середньому стається 10-20 ворушінь за годину;
  • періодично плід “спить” нерухомо по 3-4 години;
  • найбільше рухів робиться ввечері та вночі;
  • він може “просити” маму поворушитися або змінити позу, активно рухаючись або штовхаючись, щоб відчути приплив крові через пуповину;
  • нервування матері викликають зміни в активності - менше або більше рухів;
  • бурхлива реакція буває на випитий сік фреш або з’їдені солодощі;
  • гучний шум та різкі звуки лякають плід, що може реагувати - сильніше або менше рухатися;
  • коли мама відпочіває, плід активний і навпаки.

Що робити, коли плід перестав рухатися

Оскільки це дуже тривожить майбутню маму, можна спробувати стимулювати плід до ворушінь. Наприклад, вийти на свіже повітря або відчинити вікно. Також можна з’їсти солодке, затримати дихання, випити молока та лягти на лівий бік. Це допоможе трохи “збадьорити” малюка, і він, напевне, почне воруштися, чим заспокоїть маму.

Кілька разів за вагітність можуть траплятися випадки, коли плід не рухається по кілька годин поспіль, наприклад, 5-6 годин - це лякає жінку, та ще не означає проблем. Серйозно стривожити може відсутність ворушінь більше 8 годин, а якщо рухів не було 12 годин, слід терміново їхати на УЗД-обстеження до лікарні!

Ворушіння дитини в утробі - це перше спілкуванням малюка з матір’ю. Насолоджуйтеся ним, адже це неповторні миті життя!

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты