Общество | Вознесенск, 10 Января, 2018

Віталій Луков: "Не чекаючи весни маємо зробити багато роботи задля покращення умов проживання вознесенців"

Свежие новости: Віталій Луков: Віталій Луков: "Не чекаючи весни маємо зробити багато роботи задля покращення умов проживання вознесенців"

Про вуличне освітлення, встановлення нового тарифу на водопостачання та водовідведення, «Картку вознесенця»- у інтерв’ю з міським головою Віталієм Луковим.

-Віталію Дмитровичу, неодноразово вознесенці звертались до міської влади зі скаргами щодо відсутності освітлення у темний період дня у центральній частині міста, а саме – по вул. Центральна, вул. Короленка, нижня частина вул. Шевченка, парк ім. Т.Г. Шевченка. З чим повязана ця проблема та які шляхи задля її вирішення приймаються міською владою?

-Дійсно, у цій частині міста після будь-якого найменшого вітру або дощу вимикається вуличне освітлення. Це пов’язано з тим, що саме центральна частина міста була першою освітлена приблизно 15 років тому. При встановленні цих ліній зовнішнього освітлення використовувались неізольовані провідники, які нині, у зв’язку з їх зношенням, закорочують і світло зникає.

Протягом найближчого місяця буде здійснено заміну кабелю зовнішнього освітлення на цих вулицях шляхом поточного ремонту і таким чином центр міста буде забезпечено хорошим якісним світлом у вечірній та нічний час.

- Чи можливо було виконати ремонт ліній зовнішнього освітлення на цих вулицях до кінця 2017 року?

- Підрядник, який працює в місті, виконував роботи по зовнішньому освітленню на території Вознесенська загальною протяжністю близько 11 кілометрів за кошти державного бюджету. Міська влада  була стурбована тим,щоб кошти, які були виділені на будівництво нових ліній зовнішнього освітлення, не повернулись до нього. Тому підрядник працював фактично без вихідних для того, аби закінчити до кінця 2017 року ці проекти.

Загалом, 2018 рік має стати роком стовідсоткового освітлення міста. Цей процес в тому числі буде включати в себе капітальний ремонт ліній (заміна кабелю) ще декількох вулиць в центрі, які були освітлені одними з перших. В майбутньому потребують заміни світильники, які вийшли з ладу, на світлодіодні для того, щоб місто поступово готувалося до системи автоматизації освітлення вже у 2019 році.

Вперше ми досягли мети, коли вуличне освітлення вмикається не за затвердженим графіком НКРЕКП, а тоді, коли зручно мешканцям (на період, так званих, «цивільних сутінок») шляхом переобладнання більше як 100 лічильників та таймерів.Тому, якщо хтось із мешканців помічає, що вуличне освітлення пізно вмикається або рано вимикається, прошу повідомляти про цей збій до Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва ВМР за номером (05134) 4-52-86.

-У минулому номері газети «Новини Вознесенська: день за днем» було опубліковано повідомлення від КП «Водопостачання м. Вознесенська» та ТОВ «Біологічні очисні споруди» щодо розрахунків економічно обґрунтованих тарифів на воду та водовідведення. Це означає, що тарифи на воду та водовідведення будуть зростати?

- Інформація про початок процедури встановлення нового тарифу на водопостачання та водовідведення є в газеті та на офіційному інтернет-порталі міста Вознесенська для того, аби вознесенці мали змогу ознайомитись з реальними цифрами. Шляхом розгляду попередніх розрахунків видно, що тариф для користувачів централізованого водопостачання та водовідведення потребує збільшення, у зв’язку з ростом вартості електроенергії та мінімальної заробітної плати.

Але ми зробимо все можливе, щоб тариф не зростав. Зараз є час закінчити ті заходи економії, які вже розпочалися у минулому році. В грудні 2017 року при підтримці Народного депутата України Олександра Лівіка закуплено новітні насоси на три основні насосні станції. На першій сесії міської ради у 2018 році депутати мають виділити близько півмільйона гривень для встановлення цих насосів, в тому числі і на самих очисних спорудах. Ці заходи повинні дати досить суттєву економію енергії, вартість якої є однією з основних складових тарифу. Не дивлячись на те, що вартість електроенергії з 1 січня 2018 року зросла орієнтовно на 10 відсотків, матимемо змогу, завдяки економії самого об’єму спожитої електроенергії, не дати серйозного впливу на тариф. Роботи з встановлення нових насосів мають закінчитися до кінця зими.

Крім того, міська влада пішла назустріч ТОВ «Біологічні очисні споруди» і зменшила орендну ставку за використання нерухомого комунального майна з 2,8% на 1% річних. Розраховуємо, що шляхом переговорів з виробниками шкіри, які є співвласниками ТОВ «БОС», буде прийняте аналогічне рішення і з їхньої сторони. Тоді можна буде погасити і різницю впливу мінімальної заробітної плати, яка з 1 січня зросла та є серйозною складовою тарифу. При підтримці депутатів та за їх активної участі саме в цих заходах, тариф може втриматися на тому ж рівні, хоча основні складові тарифу, а саме – мінімальна заробітна плата та вартість електроенергії, як вже було сказано, суттєво зросли з 1 січня 2018 року.

-Що стало причиною початку процедури встановлення нового тарифу?

-До травня 2017 року тариф встановлювався Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), але зараз згідно з Постановою НКРЕКП «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення» тариф на водопостачання та водовідведення повинна встановлювати місцева влада. При цьому, є місце до юридичної сторони цього питання: міська влада не має права вносити зміни в той тариф, який встановлювала НКРЕКП, а вони, в свою чергу, позбавлені права вносити в нього зміни. Тому і починається процедура встановлення нового тарифу на місцевому рівні, який в майбутньому може змінитись саме рішенням міської влади.

- Віталію Дмитровичу, 28 грудня відбулося урочисте відкриття тротуару з велосипедною смугою, що по вулиці Михайлівській. Чи все пройшло як планувалося під час будівництва та які прогнози підрядника щодо експлуатації тротуару?

-Є гарантія підрядника, що тротуар з велосипедною смугою по вулиці Михайлівській прослужить не менше 10 років. Якщо будуть виникати якісь проблеми у зв’язку з тим, що тротуар добудовувався в холодну пору року, то підрядник зобов’язався їх виправити за власні кошти. Як результат, маємо два позитивних моменти - збудовано перший в Миколаївській області спеціалізований тротуар з велосипедною смугою загальною протяжністю більше 1 кілометра  та використано практично в повному обсязі  кошти державного бюджету, за винятком невеликої суми,  яка була повернута державі.

Хочу привітати мешканців Натягайлівки з таким масштабним інфраструктурним об’єктом, який зв’язав якісним тротуаром віддалений мікрорайон з центром міста. Вдячний мешканцям вулиці Михайлівської за їх терпіння і розуміння під час будівництва та підряднику за роботу, відповідальність за яку він взяв на себе,  виконуючи об’єкт в ризиковий період року. При цьому зазначу, що міська влада розуміла, що буде критика і обговорення від активістів, але маємо найголовніше  - зроблено справу, яка потрібна для громади нашого міста.

-Останнім часом в соціальній мережі Facebookжваво обговорюється заміна кольорових ламп у парку 1-го Травня…

-Тут позиція міської влади однозначна. Головне призначення  ліхтарів - це освітлення парку 1-го Травня. Коли молодь за власної ініціативи вперше замінила звичайні ліхтарі на кольорові, до міської влади надходили деякі скарги щодо погіршення якості освітлення у парку. Вознесенці звертали увагу на те, що через парк у вечірній та нічний час проходити некомфортно, крім днів, коли лежить сніг і внаслідок відбивання світла створюється краще освітлення. Але, не зважаючи на такий стан, після вандалізму, під час якого було розбито декілька кольорових ламп,  лампи знову змінили на кольорові.

Ні в якому разі не можна звинувачувати молодь, яка з креативом та гарною задумкою підійшла до оформлення парку, і я цей випадок завжди приводжу  у приклад іншим. Міська влада намагається підтримувати ініціативну молодь, але до вирішення  цього питання потрібно підійти трохи ширше, розуміючи, в першу чергу, призначення самого освітлення. Знаючи суть проблеми, були проведені неодноразові пошуки кольорових ламп з достатньою потужністю, які можливо купити на території України, але вони виявилися марними. Тому було прийнято рішення спробувати зробити освітлення вночі цікавим, і при цьому зберегти його якість: декілька плафонів, які пофарбовано зсередини кольоровою фарбою, було встановлено експериментально аби потім поставити туди потужніші лампи білого світла, які забезпечать оригінальне освітлення парку та безпеку для перехожих. Поступово в самих темних кутках парку та зонах, де найбільша прохідність людьми, кольорові лампи будуть замінюватися на білі. Хоча для цікавих зон та вечірніх фотографій кольорові лампи обов’язково залишаться на території парку. Надалі прошу активну молодь узгоджувати свої дії з міською владою з питань, що стосуються  життя та безпеки громади.

-У 2017 році запроваджена «Картка вознесенця». Які нововведення щодо «картки» плануються в цьому році?

-2018 рік буде роком остаточного запровадження «Картки вознесенця». Її особливостями зацікавились інші міста, що для нас є поштовхом якнайшвидшого, а головне- якісного процесу впровадження. На сьогоднішній день роздано близько 15 000 карток. Продовжується друк та видача «карток» для дітей шкільного віку. В березні місяці планується завершення реалізації модулю «Транспорт» на всіх міських маршрутах, оскільки однією з головних вимог на конкурсі перевізників було встановлення на всіх без винятку маршрутках зчитуючого пристрою, за допомогою якого окремі категорії вознесенців, які мають «Картку вознесенця» зможуть отримувати послуги з пільгового проїзду.

Першим нововведенням у 2018 році щодо «Картки вознесенця» буде доповнення вже існуючого модулю «Медицина». Обраховано, що близько 11 000 вознесенців в рік користуються послугами рентген кабінету та купують медичну плівку за власні кошти. Враховуючи фактор невідкладності першої медичної допомоги пацієнтам, яким необхідно зробити рентгенографію для встановлення діагнозу, на найближчу сесію міської ради буде винесено питання щодо виділення 150 000 гривень з міського бюджету для забезпечення власників «Картки вознесенця» безкоштовною плівкою та придбання зчитуючих пристроїв. На цьому тижні аналогічні пропозиції будуть надіслані до голів районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад, населення яких користується послугами ЦРЛ, щодо створення  можливостей для мешканців їх громад зробити безкоштовним відвідування рентген кабінету. Це нововведення має вступити в дію вже з 1 лютого.

Рік тільки розпочався, тож нас чекає багато спільних справ, які мають на меті покращення життя в місті. Я переконаний, що у 2018 році ми зробимо все для того, аби кожен з нас гордився своєю країною та Вознесенськом, який і надалі буде прикладом для інших громад.

-Дякую за розмову!

 

Джерело: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости