Экономика | Николаев, 26 Марта, 2023

Весняно-польові роботи на Миколаївщині. Що відомо

Свежие новости: Весняно-польові роботи на Миколаївщині. Що відомо Весняно-польові роботи на Миколаївщині. Що відомо

Станом на 25 березня на Миколаївщині тривають весняно-польові роботи: фермери обробляють землю, засівають ярими культурами та готуються до посіву овочів та соняшника. Проте є загроза зазнати збитків на окремих культурах за несприятливих погодних умов.

Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник генерального директора з агровиробництва "Нібулон" Костянтин Хмельницький.

За словами Костянтина Хмельницького, в зоні ризику переважно зернові, частково олійні культури.

"Аналіз показує, що у 2023 році ситуація з вологозабезпеченням у південній частині України гірша ніж у попередньому. Запаси вологи не перевищують 100-120 мм у метровому шарі ґрунту, а опади січня — березня менші за середньорічні показники останніх років. Тому слід уважно та обережно підходити до підбору культур. Ті, що люблять вологу, можуть не сформувати такий врожай, на який розраховують аграрії", — сказав Костянтин Хмельницький.

За словами голови комісії з питань агрополітики Миколаївської облради Надії Іванової, аграрії працюють на тих полях, які вже встигли підготувати до посівної. На інших прибирають ті культури, які через російську агресію та окупацію території області так і залишилися у землі.

Працювати важко, каже фермер з Новогригорівки Віталій Сидор, бо на полях зустрічаються снаряди, міни та нерозірвані боєприпаси. Проте чоловік вже засіяв 100 га ярого ячменю.

"Зараз дуже тяжко, і посівний матеріал дуже дорогий, тому що все доводиться закуповувати з нуля. Селітра дуже дорога, дизпаливо дороге", — розповів фермер.

Фермер з села Шевченкове Володимир Камашев також засіяв поля ярим ячменем. Але основну площу своїх земель планує засіяти соняшником.

"В цьому році ми пізно почали обробляти поля. По-друге, не було вологи. Опадів практично не було — це викликає труднощі. Трішки посіяли ярого ячменю, основна буде площа посівів під соняшник і також намагаємось посіяти овочі — весь борщовий набір", — каже Володимир Камашев.

Що відомо

  • Аграрії Миколаївщини у 2022 році на 23 відсотках земельних площ не змогли зібрати врожай та підготувати землю до посівної. З початку 2023 року ситуація в області стабілізувалася — 80 відсотків земель станом на 24 березня готові до посіву, ще 20 відсотків очікують на розмінування.
  • Миколаївське сільськогосподарське підприємство 20 березня розпочало безкоштовну видачу 1000 тонн насіння ярого ячменю. Проєкт реалізується для підтримки малих фермерів від продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты