Экономика | 24 Июня, 2017

Названо нові умови виходу на пенсію у 2018 році

Свежие новости: Названо нові умови виходу на пенсію у 2018 році

Кабінет міністрів України в направленому на розгляд Верховної Ради проекті пенсійної реформи пропонує передбачити підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років в 2018 році і до 35 років щорічно до 2028 року. 

Основні положення документа оприлюднило Міністерство соціальної політики.

Пропонується перегляд умов призначення пенсії за віком у 60 років з 1 січня 2018 року. Застрахована особа має право самостійно визначити свій пенсійний вік:

- в 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно буде збільшуватися на 12 місяців до досягнення 35 років в 2028 році;
- в 63 роки виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року будуть мати 15 років страхового стажу;
- в 65 років будуть виходити ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу. 

Як відомо, за новою системою також скасують оподаткування для працюючих пенсіонерів та вислуги років. Відмінити оподаткування пенсій для людей, які вийшли на пенсію, але про­довжують працювати, пропонують уже з 1 жовтня.

Нагадаємо, що сьогодні пенсії, розмір яких перевищує 12 470 грн (10 прожиткових мінімумів), підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 % у частині такого перевищення. Також із жовтня 2017-го планують скасувати 15 % зниження пенсій працюючим пенсіонерам. До речі, із 2,3 млн працюючих пенсіонерів зараз пенсії знижуються у 494 тис. осіб.

А от пенсія за вислугу років призначатиметься лише для війсь­ковослужбовців. Так, уже з 1 січня 2018 року скасовується право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я, соціального захисту та інших категорій. 

Ще одне нововведення – пенсії планують щорічно перераховувати, аби захистити їх від інфляції.

Як зазначає експерт з питань соціальної політики інституту суспільних економічних досліджень Мар’яна Онуфрик, такий крок є, безумовно, позитивним, але ніяк не стосується самої реформи. 

– "Осучаснення" пенсій – це зобов’язання Уряду. Цього не робилося в державі багато років, – зауважила експерт.
Так, в урядовій презентації зазначається, що перерахунок відбуватиметься з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи – тобто, якщо буде зростання економіки і бюд­жет наповнюватиметься краще.

При цьому зауважили, що індексацію буде прив’язано до показника зростання середньомісячних зарплат за три роки – не менш ніж на 50 % такого зростання. І не менш ніж на 50 % індексу споживчих цін.
– Цей показник – 50 % – є набагато вищим, аніж той, який ми отримували в роки кризи та великої інфляції. Наприклад, у нас у певні роки взагалі не відбувалося підвищення мінімальних соціальних стандартів – додала експерт. – А от ця норма саме не дозволить Уряду не індексувати пенсії взагалі чи опустити нижче певного рівня.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты