Политика | Николаев, 18 Декабря, 2022

Окупанти надрукували на Миколаївщині клон місцевої газети, щоб поширювати російську пропаганду

Свежие новости: Окупанти надрукували на Миколаївщині клон місцевої газети, щоб поширювати російську пропаганду

У Снігурівці на Миколаївщині, яка з березня по листопад знаходилась під російською окупацією, росіяни поширювали клон відомої в регіоні газети «Рідне Прибужжя». 

Про це повідомляє регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області.

Миколаївська обласна газета "Рідне Прибужжя"
Сфабрикована газета "Родное Прибужье"

Росіяни використали стилістику, шрифт та назву Миколаївської обласної газети, переклавши її на російську мову — «Родное Прибужье». 

Проросійське «Родное Прибужье», єдиний випуск якого датований 23 вересня, був надрукований для просування псевдореферендуму щодо приєднання Херсонської області та Снігурівки на Миколаївщині до складу Росії. У вихідних даних газети вказано, що вона надрукована у Херсонській області з тиражем 10 тисяч екземплярів. Жодних інших даних друкованого видання, а також відповідального за випуск немає.

Газета «Рідне Прибужжя» була створена у 1991 році як офіційне друковане видання Миколаївської області, з 2019 року газета була роздержавлена та наразі це приватне підприємство, директором якого є її головна редакторка Тетяна Фабрикова. До початку повномасштабної війни газета виходила тричі на тиждень тиражем близько 10 тисяч примірників та розповсюджувалась по всій території Миколаївської області. 

Головна редакторка газети Тетяна Фабрикова розповіла ІМІ, що востаннє газета виходила друком 24 лютого 2022 року, після чого через військові дії вимушена була призупинити свою роботу. Станом на грудень видання не відновило свою роботу через фінансові труднощі, ситуацію в енергетиці в Україні і фізичну відсутність журналістів у Миколаєві, що впродовж повномасштабного вторгнення залишається прифронтовим містом. Тетяна Фабрикова обурена тим, що росіяни створили клон «Рідного Прибужжя», щоб, використовуючи авторитет газети, поширювати проросійську пропаганду серед жителів Миколаївської області.

Вона повідомила, що останні кілька років газета «Рідне Прибужжя» друкувалась у типографії у Херсоні. Тетяна Фабрикова вважає, що окупанти змогли отримати доступ до файлів газети, що зберігались у типографії, та використати їх для створення клону.

— З цією ситуацією я не була знайома, я обурена тим, що вони використовують наш логотип, таке випускають. Коли почались воєнні дії у Миколаївській області, ми припинили випуск газети, тому що, по-перше, ми друкувались у Херсоні, там була типографія… Зараз поступово відновлюють свою роботу миколаївські газети, зокрема «Южная Правда» та «Вечірній Миколаїв», але ми поки що не готові випустити номер, тому що журналісти поки не знаходяться в Миколаєві. Я думаю, що як тільки наша енергетика стабілізується, то ми, звичайно, будемо виходити. Ми всі зобов’язання перед підписниками виконаємо. Тому що ми запізнюємося майже на рік. Ми лише за січень - лютий виконали наші зобов’язання перед підписниками. Цей випуск, який ви знайшли — це спектакль, знають, що така газета існує, і тому використали це, - розказала Тетяна Фабрикова.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости