Политика | Николаев, 30 Августа, 2023

«Миколаївводоканал» може забрати на баланс мережі «Укрзалізниці», але їх мають спочатку відремонтувати

Свежие новости: «Миколаївводоканал» може забрати на баланс мережі «Укрзалізниці», але їх мають спочатку відремонтувати

Мешканці Миколаєва, які проживають по вулиці Залізничній поскаржилися на "Укразалізницю", яка вже декілька років відмовляється ремонтувати свої водопровідні мережі у разі аварій і мешканцям доводиться по декілька днів сидіти без води.

Так, нещодавно по вулиці Троїцькій сталося два пориви води. Вулиця Залізнична живиться від магістралі, тому теж залишилась без води, однак "Укразалізниця, яеп є балансоутримувач мережі, не поспішає робити ремонт.

— Є проблема, один з поривів, розташований на авторинку і водоканал відмовляється ремонтувати, бо цей шматок труби вже не є їхньою територією, тому має ремонтувати "Укрзалізниця". Однак, тут теж проблема, жд водоканал припинив свою діяльність ще 3 роки тому. Вони мали передати нашу вулицю на баланс міста. Уже були подібні проблеми, міські ремонтники приїжджали через 4-5 днів скандалів і робили воду. Ми потім 2 рази писали колективні листи, щоб нас на баланс брали, але на жаль, міському водоканалу ми не потрібні. По вулиці 50% мешканців пенсіонери, які платний ремонт не потягнуть ну ніяк. Ми дзвонили на гарячу лінію міськвиконкому, відповідь та сама, це не місто, це залізнична труба, вирішуйте з ними. Залізниця відповісти нічого не може, - поскаржились мешканці.

У прес-службі водоканалу у коментарі "ПН" підтвердили, що мережі дійсно знаходяться на балансі залізниці, але ремонтом змушений займатися "Миколаївводоканал", бо співробітники Укразалізниці не реагують на звернення міського підприємства.

Пізніше директор "Миколаївводоканалу" Борис Дуденко в інтерв'ю "ПН" зазначив, що проблеми з балансоутримувачами мереж у місті не рідкість, адже місто будувалося у різні часи та різними темпами, і за різні кошти. Мережі прокладалися різними суб'єктами, які певний час їх обслуговували, але коли ресурси закінчились або організації припинили своє існування водомережі стали фактично безхазяйними.

— При будуванні міста прокладали один водогін, другий, третій, каналізацію та таке інше. Тоді ще не було, скажімо так, компанії чи організації, яка всім опікувалась. Якась фабрика, завод чи підприємство будували мережі, обслуговували їх деякий час, цілий мікрорайон або окрему ділянку. В цьому випадку мова про Укрзалізницю. Вони їх обслуговували, коли мережі були в належному технічному стані, і їм вистачало ресурсів, і їм ресурси виділялися в їхніх бюджетах. Тому ніхто не переймався цим питанням, на чиєму баланс це знаходиться. Коли ситуація змінилась, наприклад, Чорноморський суднобудівний завод, він перестав існувати. Або ж, наприклад, якесь підприємство каже, мені не потрібні ці мережі, я більше на них кошти не буду витрачати, водоканал забирайте, будь ласка, на свій баланс їх обслуговувати. В деяких випадках це не відбулося. І мережі почали руйнуватися, незалежно від того, коли це сталося, бо у всього є свій ресурс. І тоді виникла проблема. Уже бюджетування немає, немає виділення коштів цій організації, а мережі потрібно ремонтувати. І отут виникає проблема. Виникає проблема, що водоканал немає цих мереж на своєму балансі. Вони не закладені в тариф, - пояснив він.

Також Борис Дуденко зазначив, що часто виникають проблеми з приватними мережами. Це коли у приватному секторі йде забудова нової вулиці і мешканці вирішують самостійно будувати водопровідну мережу.

— Хтось із мешканців, один або двоє, або неважливо скільки осіб, кажуть, як ми будемо жити без води. Приходять до нас, беруть технічні умови, об'єднують кошти, об'єднують свої ресурси і будують цю лінію. Наприклад, на вулиці нехай буде 20 будинків. Вони зібрали, давайте скажімо умовно, 1000 гривень у двох. Побудували мережу, і з цих 20 будинків просять по 50 гривень. Але могли побудувати ще не всі будинку на той час, і ці мешканці, які побудували цю мережу, вони не отримали компенсацію. Тому звісно, вони і не спішать передавати це на баланс водоканалу, вони хочуть дочекатися, коли всі їм сплатять. Потім може відбутися така ситуація, ці люди вирішили переїхати, продати будинок і забути, що вони мережу цю прокладали і мережа стає безхазяйна. Мережа взагалі нікому не належить ніяким чином, - розповів директор водоканалу.

Щоб якось вирішити ці проблеми "Миколаївводоканал" разом з містом прийняли наступне рішення, якщо стається аварія на безхазяйних мережах, і водоканал береться за її ремонт, то одразу повідомляє ДЖКГ про те, що може взяти мережу на свій баланс, але з однією умовою.

— Потрібно цей процес зробити через фонд комунального майна за участю районної адміністрації. Також ми вказуємо, скільки коштів було витрачено на ремонт цієї мережі, а якщо вона вся вже в незадовільному стані, ми їм вказуємо, що орієнтовно на її відновлення потрібно виділити ще стільки коштів. Тому що згідно постанови Кабінету міністрів сказано, що мережі можуть передаватися на баланс підприємства, але в технічно задовільному стані. Тому щоб не чекати, коли це все відремонтується, ми все-таки приймаємо на баланс, ремонтуємо, і потім місто буде нам виділяти кошти для того, щоб ми перекладали цю чи іншу мережу, - резюмував він.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты