Политика | Вознесенск, 5 Июля, 2017

Луков: Громада має контролювати якість будівельних робіт, а не псувати об’єкти будівництва

Свежие новости: Луков: Громада має контролювати якість будівельних робіт, а не псувати об’єкти будівництва

Не секрет, що чим активніша громада, тим ефективніша робота влади. Вознесенськ¸ від сусідніх міст, відрізняє активна позиція громадськості та прагнення депутатського корпусу контролювати будь-які рішення влади й інформувати населення про проведену роботу. І це добре, адже спільними зусиллями влади та громади можна багато чого досягти. Лише б на благо це було…А проблем у нас, як і всюди, вистачає.

 Про субсидії, ремонт доріг, стихійну торгівлю і не тільки – в інтерв’ю з міським головою.

- Віталію Дмитровичу, багато мешканців міста, які ще в травні подали заяву на оформлення державної субсидії досі не отримали відповідь. З чим це пов’язано?

- З рядом об’єктивних причин. По-перше, державна програма, якою користуються спеціалісти Управління соціального захисту населення, цьогоріч запрацювала з 11 червня. По-друге, хакерська атака, що прокотилась Україною, позначилась і на програмному забезпеченні державних установ міста. Відбувся збій в комп’ютерній системі, заяви не реєструвались і навіть зараз робота програми нарахування субсидій не налагоджена до кінця.

Наразі до Управління соціального захисту населення надійшло 7700 заяв. Нині в процесі обробки перебуває 5000. Відповідь надано лише 900 вознесенцям. Люди чекають призначення субсидії і не сплачують в повному обсязі за комунальні послуги. Щоб уникнути заборгованості перед підприємствами-надавачами комунальних послуг, закликаю всіх мешканців міста, не накопичувати борги, а сплачувати  за «комуналку» в повному обсязі. Вразі призначення субсидії, громадянам буде зроблено перерахунок коштів. Особливу увагу звертаю на погашення заборгованості за електроенергію та газопостачання! Наголошую, міській владі буде важко захистити абонентів ПАТ «Миколаївобленегро» та «Миколаївгаз», в разі відключення їх від електро- та газопостачання.

- Буревій, що пронісся Миколаївщиною у минулі вихідні, зачепив і Вознесенськ. Чи відновлено електропостачання на всіх вулицях міста?

- Так, аварійні бригади ліквідували наслідки негоди впродовж трьох діб. Зауважте, це був ще не найсильніший порив вітру і, в порівнянні з іншими областями, не приніс нам стільки лиха, як, скажімо, на Чернігівщині. Але буревій показав, що дев’яносто відсотків поривів ліній електропередач у м. Вознесенську, через який постраждали сотні приватних домоволодінь і десятки ліній вуличного освітлення, стались через некроновані дерева. Тому, звертаюсь до мешканців приватного сектору з проханням не перешкоджати працівникам РЕСу здійснювати обрізку дерев у весняно-осінній період.

Від імені громади міста висловлюю подяку працівникам аварійних бригад  ПАТ «Миколаївобленерго», які в надскладних умовах (вночі, в дощову і вітряну погоду) безперервно працювали над відновленням пошкоджених ліній. Це копітка робота, адже на кожному об’єкті попередньо потрібно оформити всю необхідну документацію, провести інструктаж з техніки безпеки, не кажучи вже про власне ремонтні роботи.

- Ремонт доріг – одвічна українська проблема. Яка ситуація  у Вознесенську, чи є позитивні зрушення в цьому напрямку?

- Можливо, мешканці міста помітили, що не тільки на центральних вулицях міста, а й на прилеглих до них з’явилась дорожня розмітка. Це лише початок роботи в напрямку безпеки дорожнього руху як для пішоходів, так і для водіїв. До кінця літа плануємо завершити у місті нанесення дорожньої розмітки та встановлення дорожніх знаків.

Паралельно з цим у Вознесенську триває ямковий ремонт доріг. В першочергових планах – ремонт дороги в районі ЗОШ №4 (суцільною ділянкою) та в’їзду в місто з боку смт. Братського. На це місту потрібно понад півмільйона гривень, сподіваюсь, що на черговій сесії міської ради в липні депутатський корпус дозволить виділення цих коштів. Тоді до кінця літа зможемо закрити питання ямкового ремонту міських доріг у поточному році.

- У містян було багато запитань з приводу встановлення відеокамер на вїздах і виїздах з Вознесенська.

- Наше місто одне з перших в Україні, що нині проходить тестування відеофіксації дорожнього руху за допомогою так званих «розумних» відеокамер. В рамках проекту «Безпечне місто», який є частиною міжнародного проекту «Smart city» (Розумне місто), було встановлено 12 відеокамер (6 пар, які фіксують протилежні напрямки). Вони мають технічні можливості розпізнавати номерні знаки автомобілів і, навіть, обличчя людей. У найближчі тижні дана відеобаза буде доступна міському відділу поліції.

 Нагадаю, що у місті загалом функціонують понад 30 камер відеоспостереження. 16 з них – на сайті міської ради, 21 на сайті компанії «SisTec» в м. Вознесенську. Це те, що міська влада змогла зробити задля безпеки в місті, далі справа за поліцією. Чекаємо від неї відновлення роботи патрульної служби, тим паче, що перший автомобіль від держави вознесенська поліція вже отримала.

- Навесні було повідомлення про те, щорозпочато державний фінансовий аудит бюджету м. Вознесенська. Чи є вже висновки аудиторської перевірки?

- Попередні результати перевірки Вознесенської міської ради за період з 1 січня 2014 року по 1 квітня 2017 року є, вони вказують на недоотримання 9 мільйонів гривень до бюджету міста. Але з аудиторського висновку видно, що майже всі ці кошти недоотримано в результаті недосконалої законодавчої бази та відсутності механізмів впливу органів місцевого самоврядування.  А борги накопичувались впродовж багатьох років. Остаточний аудиторський висновок буде оприлюднено. Всіх, хто бажає розібратись в оцінці роботи міської влади, раджу читати висновок повністю з усіма рекомендаціями, а не виривати слова із контексту та не псувати «жовтуватий» папір чергових листівок.

- Давньою і наболілою проблемою Вознесенська є вулична торгівля. Найбільш актуальною залишається вулиця Чубчика. Чи є якісь зміни у вирішенні цього питання?

- Так, ситуація зі стихійною торгівлею на вул. Чубчика нещодавно змінилась в кращий бік. Завдяки спільним зусиллям міської влади і поліції, а також розумінню підприємців, що реалізують сільгосппродукцію, нам вдалось мирно, без штрафів та конфліктів, перевести оптову торгівлю на оптовий овочевий ринок. Вважаю це нашим спільним досягненням на шляху боротьби з вуличною торгівлею.

 Стосовно роздрібної торгівлі по вул. Чубчика, то наради з цього питання у міського голови проводяться регулярно (один-два рази на тиждень), з залученням директора Центрального ринку, оператора парковки, представників поліції. Як результат – перед входом в ринок по вул. Центральній порядок вже наведено і частково –  по вул. Чубчика. На тих, хто не дотримується правил благоустрою вулиці працівники поліції та Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва будуть продовжувати складати адміністративні протоколи.

 Разом з тим, ми усвідомлюємо, що людей потрібно забезпечити торговими місцями і Центральний ринок повністю з цим впоратись не зможе. Тому, на нараді, що відбулась 4 липня, було прийнято рішення про проведення громадського опитування щодо перенесення частини автобусних зупинок ближче до авторинку. Таким чином, на овочевому ринку ми створимо зручні умови як для продавців, так і для покупців, яким буде ближче і вигідніше скуповуватись саме там. Але, повторюю, це ще не рішення міської ради, а вивчення громадської думки.

- Пенсіонери міста в очікуванні «Картки вознесенця», яка має звільнити їх від сплати за проїзд у міському транспорті. Коли вона реально запрацює?

- Ввести в дію карткуплануємо з 1 вересня поточного року.  Вже з середи розпочинаються мої зустрічі з пенсіонерами у мікрорайонах. Будемо обговорювати запровадження картки на території міста. Зустрічі у мікрорайонах відбудуться за графіком:

5 липня, 17.30 –  клуб «Прогрес» (Натягайлівка);

6 липня, 17.30 – Дитяча бібліотека (І мікрорайон);

11 липня, 17.30 – бібліотека №4 (Північний масив);

13 липня, 17.30 – спортивний майданчик на березі р. Мертвовод (Болгарка).

- А що це за інспектор праці, який з’явився у місті, які функції він виконує?

- Він буде здійснювати перевірки у формі інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань з питань виявлення неоформлених трудових відносин; наявності заборгованості з виплати заробітної плати; невідповідності кількості працівників роботодавця обсягам виробництва; провадження господарської діяльності без державної реєстрації; заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; нарахування заробітної плати менше мінімальної тощо. Тобто буде перевіряти дотримання правил трудових відносин в межах законодавства.

Інспектор з праці має право без попередження та  безперешкодно проходити до будь-яких виробничих, адміністративних, службових приміщень; знайомитись з усіма реєстрами та документами; за потреби – залучати працівників правоохоронних органів, здійснювати фото- , відео- та аудіофіксацію інспекційного відвідування; робити приписи щодо притягнення порушників до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

- Віталію Дмитровичу, мешканці Північного масиву цікавляться, хто і для чого пошкодив нещодавно збудований скейт-майданчик?

- Дійсно, боляче дивитись, коли щойно зданий в експлуатацію об’єкт починають руйнувати, лише тому, що комусь видалось, що там є якісь порушення технічних норм. За ініціативи депутатів Сої О.М., Ігошиної О.С., інших депутатів та їх помічників було ініційовано кримінальну справу та експертну перевірку виконання будівельних робіт. Перевірка показала, що порушень під час будівництва об’єктуне було, але на скейт-майданчику вже залишились наслідки взяття проб.  Минулого року депутат Соя за допомоги зубила перевіряв ямковий ремонт доріг. І там теж не було виявлено порушень. Звертаюсь до всіх небайдужих мешканців міста, які бажають контролювати ремонтні чи будівельні роботи у Вознесенську – робіть це під час їх виконання, а не здачі об’єкта в експлуатацію! В найближчі  місяці в місті будуть будуватись тротуари по вулицях Михайлівській, Центральній, Будівельників, буде ремонтуватись дорожнє покриття по вул. Чорновола.

Міську владу не менше за громадськість хвилює якість виконання замовлених нею робіт. Яскравим прикладом цьому є комплексний ремонт перехрестя вулиць Шевченка та Кібрика. На початку літа поточного року підрядною організацією було замінено асфальтне покриття перехрестя та облаштовано 8 пандусів. Але при здачі об’єкту  працівниками Управління житлово-комунального господарства та капітального будівництва було виявлено та вказано підряднику на ряд недоліків. Завдяки нашій претензійній заяві підрядник переробив 6 пандусів за власні кошти.

Минулого року іншим підрядником були неякісно виконані роботи із заміни бордюрів на території Вознесенської ЦРЛ та ремонту частини тротуару біля ДНЗ №9. Підряднику направлено всі необхідні листи і він погодився усунути недоліки за власний рахунок.

Громада має контролювати якість будівельних робіт, адже все це будується за наші кошти і для нас! Але не варто псувати вже готові об’єкти.

- Дякую за розмову!  

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости