Общество | Николаев, 2 Октября, 2023

З 1 жовтня миколаївські підприємці сплачуватимуть штраф за відсутність касового апарату

Свежие новости: З 1 жовтня миколаївські підприємці сплачуватимуть штраф за відсутність касового апарату

З першого жовтня 2023 року в Україні відновили штрафи за невикористання підприємцями РРО та ПРРО. Відповідний закон набрав чинності 1 серпня 2023 року. На Миколаївщині контроль за дотриманням вимог закону здійснюватимуть податківці Головного управління Державної податкової служби. Станом на вересень кількість зареєстрованих касових апаратів області становить 13 856 штук.

Про це розповіла заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Миколаївській області Ольга Купчишина, повідомляє Суспільне.

Станом на 28 вересня 2023 року у ДПС Миколаївської області зареєстровано 49 691 фізичну особу-підприємця. Порівняно з аналогічним періодом 2021 року ця цифра становила 50475 ФОП.

"На сьогодні переважають види підприємницької діяльності - торгівля та вирощування сільськогосподарської продукції. На території області були бойові дії та багато суб'єктів підприємництва, які страждали від обстрілів, втратили бізнес, доки не працюють", - розповідає Ольга Купчишина.

За словами чиновниці, приблизно 19,5 тисяч платників податків не провадять підприємницької діяльності внаслідок їх евакуації із зони бойових дій.

З січня 2022 року використання РРО та ПРРО є обов'язковим для всіх платників податків другої та четвертої груп, каже чиновниця. Станом на вересень 2023 року загальна кількість зареєстрованих касових апаратів в області становить 13856.

"У період війни цей обов'язок не був скасований, але через введення режиму військового стану, оскільки територія області знаходилася під бойовими діями. У зв'язку з прийняттям Закону 3219 усі платники єдиного податку другої та четвертої груп тепер повинні обов'язково здійснювати всі розрахункові операції через РРО чи ПРРО", - каже Ольга Купчишина.

Нові правила не застосовуються для платників єдиного податку першої групи незалежно від видів діяльності, тобто торгівля на ринку та послуги.

З першого серпня до вересня 2023 року ще 2,5 тисячі ФОП зареєстрували розрахункові апарати.

"Підприємці, які здійснюють торговельну діяльність у магазинах, їм це зручніше - це може бути або в телефоні, або видають різні фірми, банки, вони невеликого формату та зручно працює. За невеликої кількості товару підприємцям вигідніше користуватися", - додає Ольга Купчишина.

Чиновниця каже, що за недотримання закону у разі встановлення контролером факту порушення до підприємців будуть застосовувати санкції.

"Розмір штрафів – 100 відсотків вартості проданих з порушенням товарів за перше порушення. Кожне вчинене наступне порушення – 150 відсотків вартості від проданих з порушенням товарів", – зазначає Ольга Купчишина.

З 1 жовтня 2023 року застосування штрафів відновили щодо всіх підприємців. Втім, у законі прописано, що деяких підприємців звільнено від відповідальності.

"За порушення, скоєні в період з 1 січня 2022 року до 30 вересня 2023 року включно, анулюється для всіх суб'єктів господарювання, крім тих, що: торгують підакцизними товарами (алкогольною, тютюновою продукцією, паливом); займаються обміном валют; ведуть діяльність у сфері азартних ігор", - написано у Законі України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Крім того, у законі виділили перелік суб'єктів господарювання до яких, з 1 жовтня 2023 року, не застосовуватимуться санкції:

  • ФОП на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України;
  • ФОП на територіях активних бойових дій;
  • ФОП на територіях можливих бойових дій.

За словами Ольги Купчишиної, на Миколаївщині, не підпадають під штрафи Очаків та окуповані села Покровка, Покровське, Василівка Кінбурнського півострова.

Підприємець, волонтер Еліна Кошелєва, голова миколаївського осередку ОЗ "Рух #ВАЕФОП", розповіла, що до 24 лютого 2022 року члени руху організовували пікети та акції проти запровадження штрафів.

"Нічого хорошого з цього не вийде. Зараз основне завдання - вижити та перемогти. Яке РРО під час обстрілів, зимових відключень світла та інших проблем. Тим більше у Миколаєві, прифронтовому місті. Половина міста виїхала, а решта кінців з кінцями зводять", - каже Еліна Кошелєва.

Жінка каже, що 99 відсотків підприємців негативно реагують.

"Звичайно, працюють ті, хто повернувся. Багато колег поїхали за кордон, там відкриватимуть справу. Так, там є РРО, але зроблено більш цивілізовано, законно і правильніше", - додає підприємниця.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости