Общество | 30 Августа, 2023

Українців попередили про нові правила ввезення «гуманітарки»

Свежие новости: Українців попередили про нові правила ввезення «гуманітарки»

На тлі повномасштабного вторгнення РФ та запровадження в Україні воєнного стану змінилися й правила надання гуманітарної допомоги. Для забезпечення першочергових потреб військових та цивільних уряд зняв ряд обмежень для ввезення товарів як гумдопомоги без сплати податків і запровадив спрощений порядок їх декларування.

Про чинний порядок ввезення гуманітарної допомоги в Україну та зміни, які планують запровадити найближчим часом, повідомляє РБК-Україна.

Порядок ввезення гуманітарної допомоги

Гуманітарна допомога є різновидом благодійності, коли донор (юридична чи фізична особа в Україні чи за її межами) безоплатно та безповоротно надає товари для підтримки:

  • Збройних сил України;
  • населення нашої держави;
  • суб'єктів господарювання.

Це відіграє величезну роль у посиленні обороноздатності країни та подоланні негативних соціальних наслідків війни.

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 362 від 26 березня 2022 року, на період дії воєнного стану в Україні пропуск гуманітарної допомоги від донорів здійснюється за місцем перетину митного кордону.

Для цього особа, яка перевозить відповідний товар, має заповнити та подати декларацію (у паперовій чи електронній формі).

Які товари визнаються гумдопомогою

Зараз товари визнаються гуманітарною допомогою за декларативним принципом – без обов'язкового прийняття спеціального рішення уповноваженими державними органами.

Згідно з інформацією Державної митної служби, йдеться, зокрема, про спеціальні засоби індивідуального захисту:

  • каски (підшоломники, амортизатори);
  • бронежилети (для потреб правоохоронних органів, Збройних сил та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб'єктів, які здійснюють боротьбу з тероризмом відповідно до закону);
  • тканини (матеріали) для виготовлення бронежилетів;
  • нитки для виготовлення бронежилетів.

Спрощений порядок пропуску через митний кордон України та визнання товарів гуманітарною допомогою запроваджується також для окремих категорій товарів військового призначення:

  • пластини для бронежилетів;
  • переносні радіостанції нецивільного призначення;
  • безпілотні літальні апарати (квадрокоптери) нецивільного призначення;
  • біноклі, монокуляри та інші оптичні труби, магніфери (збільшувачі) нецивільного призначення;
  • коліматорні приціли, оптичні приціли нецивільного призначення;
  • тепловізори, прилади нічного бачення.

Такі товари визнаються гумдопомогою при наданні митному органу гарантійного листа від кінцевого одержувача:

  • органу військового управління (визначеного Міністерством оборони);
  • правоохоронного органу;
  • іншого військового формування, утвореного відповідно до закону;
  • іншого суб'єкта, який здійснює боротьбу з тероризмом відповідно до закону.
Українців попередили про нові правила ввезення «гуманітарки»: що зміниться і для кого
 

Митне оформлення гумдопомоги в умовах воєнного стану (інфографіка: mof.gov.ua)

Коли та як зміняться правила ввезення та обліку гуманітарки

Правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги зміняться з моменту ухвалення відповідної постанови Кабінету міністрів. У Міністерстві соціальної політики уточнили, що йдеться про впровадження доступного електронного інструменту обліку гуманітарної допомоги.

За допомогою веб-платформи «Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» організації-отримувачі, які мають намір ввезти гуманітарну допомогу, зможуть:

  • зареєструватися;
  • авторизуватися на сайті;
  • сформувати та подати декларацію.

В уряді пояснили, що декларація шляхом інформаційного обміну надсилатиметься на митницю. При цьому система автоматично надаватиме декларації унікальний код, за яким митники пропускатимуть відповідний вантаж.

Заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин зазначив, що в умовах воєнного стану необхідно зберегти декларативний принцип ввезення гуманітарної допомоги

«Наше завдання максимально спростити процес ввезення таких вантажів. Але кожен із нас повинен розуміти, хто і які товари ввозить як гуманітарну допомогу, і між ким вона розподілиться», - додав він.

Важливо, що організації, які ввозять гуманітарну допомогу, після її розподілу надаватимуть публічні звіти.

«Достатньо вписати в систему: коли і де (без вказівки персональних даних осіб) роздали вантаж, скільки залишилося. Такий механізм покаже шлях гуманітарної допомоги від донора через отримувача до покупців і гарантує прозорість процесу, а вся інформація про вантаж завжди буде у волонтерів під рукою в електронному кабінеті», - наголосили у Мінсоцполітики.

Крім того, планується скасування гарантійних листів. Тобто гуманітарна допомога для військових ввозитиметься без додаткового бюрократичного навантаження. Водночас інформація про такі вантажі буде закрита з міркувань безпеки.

На думку чиновників, прозора та зручна цифрова система обліку гуманітарної допомоги сприятиме довірі між усіма учасниками процесу.

Термін запуску системи – 15 листопада 2023 року.

Українців попередили про нові правила ввезення «гуманітарки»: що зміниться і для кого
 

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты