Политика | 24 Февраля, 2024

Україна пропонує Польщі план деблокади кордону – інакше будуть дзеркальні заходи

Свежие новости: Україна пропонує Польщі план деблокади кордону – інакше будуть дзеркальні заходи

Україна розробила та пропонує Польщі план деблокади кордону – «План взаємопорозуміння».

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Шмигаль наголосив, що останні 5 місяців Україна не продає зерно, кукурудзу, насіння соняшника та ріпак на польський ринок. Через Польщу українське зерно їде тільки транзитом. Загалом через польський кордон сьогодні проходить лише 5% аграрного експорту. Блокада б’є по всій польсько-українській торгівлі, по економіці обох країн. За словами прем’єра, «План взаємопорозуміння» складається з п’яти кроків.

Перший передбачає погодження України на обмеження, які запропонувала Європейська комісія щодо аграрного експорту. Мова йде про обмеження на м’ясо птиці, яйця, цукор. Україна погоджується з пропозицією експортувати до ЄС ці товари без квот та мит в об’ємах не більше, ніж були в середньому у 2022 та 2023 роках. Крім того, Україна готова продовжити механізм верифікації експорту зерна, кукурудзи, соняшника та ріпака.

Згідно з другим кроком, Україна направляє звернення до Європейської комісії з пропозицією провести невідкладний аналіз аграрної політики та транспорту. Це необхідно, аби відкинути маніпуляції щодо якості української аграрної продукції.

- Водночас принципова позиція України – це повна лібералізація торгівлі з ЄС. Це продовження «економічного безвізу» – скасування ввізних мит та інших обмежень у двосторонній торгівлі між Україною та Євросоюзом, - підкреслив Шмигаль і наголосив, що питання торгівлі України та ЄС буде вирішуватися саме з Євросоюзом, а не на рівні окремих країн.

Третім кроком пропонується польському уряду ухвалити спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт в ЄС. Шмигаль переконаний, що Україна та Польща можуть замістити цю продукцію. Крім того, Україна звертається до Європейської комісії ще з двома пропозиціями:

- розглянути додаткові обмеження та посилений моніторинг на аграрний імпорт третіх країн до ЄС, як це відбувається зараз з Україною;

- щодо запуску спільного контролю на кордоні України та країн ЄС та розширення пілотного проекту щодо обміну митною інформацією.

Четвертий крок передбачає створення «Тристороннього штабу: Україна, Польща, Європейська комісія» під співголовуванням аграрних міністрів двох країн та представника Єврокомісії. Також до його роботи можуть приєднатися українські та польські аграрні асоціації.

П’ятий крок має на меті вирішити питання з пропуском на кордоні не лише боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів, а й інших груп товарів.

- Тристоронній штаб має працювати цілодобово, і питання блокування кордону має бути вирішено значно раніше, ніж 28 березня – дати, коли мало б відбутись спільне засідання урядів України та Польщі, - зазначив прем’єр-міністр та додав, що в іншому випадку Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты