Экономика | 5 Июня, 2023

Скільки заробляють українці за кордоном

Свежие новости: Скільки заробляють українці за кордоном

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну за кордон виїхали понад 8 мільйонів українців.

Більшість біженців і досі залишаються в країнах ЄС, шукають роботу або вже десь працюють. У 2022 році українці збільшили ринок праці ЄС на 0,5−0,6%, а в окремих країнах — Польщі, Естонії, Чехії - зростання сягнуло 2%.

На початку 2023 року у Польщі проживало 2,3 мільйона українців, 65% з них були працевлаштованими, а 24% перебували у пошуку.

В країні відкрито багато вакансій, які потребують фізичної праці. Саме на таку роботу влаштовується більшість українців — це робота на складах, виробництві, на будівництві або у готельно-ресторанному секторі. Також в Польщі фіксується дефіцит висококваліфікованих робітників, зокрема вчителів та медиків. Проте, щоб працевлаштуватись на таку роботу, необхідно підтвердити український диплом та знати польську мову на рівні B1-B2.

Середня заробітна плата у Польщі - 3−4 тисячі злотих на місяць.

Німеччина

Українці, які оформили статус тимчасового захисту в Німеччині мають право на працевлаштування.

Спеціалісти, які претендують на висококваліфіковані посади повинні підтвердити свій рівень знань та досвід (наприклад, працівники медичної сфери або освіти).

Одна з найоплачуваніших робіт в Німеччині, на яку можуть влаштуватися українці, належить до сектору охорони здоровʼя. Наразі в країні спостерігається особлива потреба у вузькопрофільних фахівцях у психіатричні, реабілітаційні центри та оздоровчі пансіонати. Також громадянам України пропонують роботу в гастрономії, на логістичних складах, де потрібно укомплектовувати товари, на підприємствах харчової, переробної промисловості та в автомобільній галузі.

Середня заробітна плата у Німеччині (на місяць):

  • медичні працівники (лікарі, медсестри) — 2000−5000 євро;
  • інженери: 2000−5000 євро;
  • автомеханіки: 2000−3500 євро;
  • продавці: 1800−2500 євро.

Чехія

Найактуальніший напрям роботи в Чехії для українців — працівник з виробництва запчастин, адже в Чехії працює багато виробництв: від збору вентиляторів та кондиціонерів до автомобілів.

Чимала кількість українців започаткували у Чехії власну справу. У 2022-му році 8,5 тисячі українців отримали ліцензію на індивідуальну підприємницьку діяльність, що на 5,5 тисячі більше, ніж за рік до того.

Рівень заробітної плати у Чехії залежить від регіону та сфери діяльності. Середня винагорода коливається в межах 18−35 тис. крон на місяць:

  • водії вантажівок — 24−35 тис. крон на місяць;
  • кухарі - 19−28 тис. крон на місяць;
  • інженери-проектувальники — 47−95 тис. крон на місяць;
  • монтажники систем опалення та кондиціонування — 28−47 тис. крон на місяць.

Естонія

В Естонії для українських біженців доступні 7 тис. вакансій, які пропонує Фонд страхування на випадок безробіття. Серед українських біженців з тимчасовим захистом найпоширенішою є професія прибиральника, а для тих, хто має посвідки на проживання, найпопулярнішою професією є зварювальник.

Середня зарплата в Естонії коливається в межах 1600 євро на місяць.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты