Экономика | Вознесенск, 28 Марта, 2017

Об’єктивно про не «об’єктивні тарифи на воду»

Свежие новости: Об’єктивно про не «об’єктивні тарифи на воду»

- Всі ми прагнемо жити в комфортному чистому середовищі. Це добре, що у Вознесенську є очисні споруди, які знаходяться на відстані 18 км від межі міста. Це наша перевага перед сусідніми містами. Очисні споруди окрім Вознесенська в області мають лише міста Южноукраїнськ і Миколаїв.  Це те, завдяки чому ми робимо внесок в екологічне майбутнє, але за що дорого платимо, - сказав Віталій Луков. Він в черговий раз дав роз’яснення щодо складної системи очистки каналізаційних вод у місті, які потрібно підіймати на висоту майже 100 м. Зрозуміло, що це енергозатратний процес, що значною мірою впливає на формування тарифу на водовідведення. Щоб зменшити затрати на електроенергію  на кожній КНС має бути ємність для  накопичення стоків, щоб потім можна було перекачувати їх за нічним тарифом.  Одна така ємність вже є, розпочато ремонтні роботи з відновлення другої.

У своєму зверненні Віталій Луков привів у приклад м. Миколаїв, яке має чи не найнижчі тарифи на воду, але водоканал якого щомісяця  має збиток у 3 мільйони гривень.  КП «Водопостачання м. Вознесенська» разом з ТОВ «БОС» кожного місяця несе втрати близько 350 тис. грн.  До того ж, об’єм реалізації послуг з водопостачання і водовідведення у Миколаєві майже в десять разів перевищує вознесенські показники, зважаючи на різницю в кількості населення.

Під час зустрічі з громадою міський голова зачитав запропоновані НКРЕКП тарифи для м. Вознесенська ( за 1 м. куб. з ПДВ) :

- для абонентів, споживачів централізованого водопостачання та водовідведення (приватна забудова) – 40,23 грн.;

- для абонентів централізованого водопостачання без водовідведення (приватна забудова) – 10,87 грн.,

- для абонентів, споживачів холодної води та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем (багатоквартирні будинки)  – 44,28 грн;

- для абонентів, споживачів холодної води без водовідведення (багатоквартирні будинки ) – 12,55 грн.

Напередодні зустрічі з громадою, 20 березня, на засіданні Ради регіонального розвитку, з якого повернувся Віталій Луков, було повідомлено про передачу повноважень із формування тарифів на тепло- та водопостачання від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на рівень місцевої влади для міст і селищ з населенням до 100 000. А це реальний вихід для міста зі складної тарифної ситуації. Водночас, міський голова наголосив на тому, що тариф, який буде прийнято, має бути економічно обґрунтованим.

- Якщо хтось з спеціалістів-економістів порахує, як його можна знизити, і надасть відповідні пропозиції , міська влада розгляне їх. Тариф на воду більше не буде таким дешевим, як був колись, коли держава погашала підприємствам міжтарифну різницю. Але наше з вами завдання  – якомога довше утримувати тарифи на одному рівні та запобігати їх стрімкому подальшому зростанню, - наголосив міський голова.

Реальна допомога від держави для тих, кому важко сплачувати за комунальні послуги – це субсидія. У місті з 5985 абонентів, які сплачують і за водопостачання, і за водовідведення. 2769 з них користуються субсидією та пільгами. Ще однією суттєвою підтримкою для вознесенців з кінця 2016 року стало запровадження у місті субсидії на вивезення рідких нечистот. З грудня 2016-го по лютий 2017-го року нею скористалось 485 домоволодінь. Тож міський голова закликав мешканців міста активно оформляти субсидії.

Олексій Вдовіченко, директор КП «Водопостачання м. Вознесенська» привів позитивний приклад  одного з багатоквартирного будинків, де в 2016 році  лічильники на воду були винесені за межі квартир. Втрати води, порівняно з іншими будинками, дійсно виявились меншими.

Вознесенці запитували в очільника міста про те, чи є можливість знизити затрати на електроенергію для очисних споруд за рахунок альтернативних джерел енергії: сонячних батарей та вітрових енергетичних установок. Міський голова повідомив, що варіанти енергозаміщення розглядались, але наразі бюджет міста не спроможний на мільйонні затрати, пов’язані з будівництвом вітряних електростанцій чи придбанням великої кількості сонячних батарей. Водночас, пошук альтернативних видів енергії  для об’єктів КП «Водопостачання м. Вознесенська»  та ТОВ «БОС» не припиняється і місто в подальшому буде брати участь в енергоефективних проектах.

Розмова з мешканцями міста була відвертою. В підсумку було вирішено, після затвердження НКРЕКП тарифу на водопостачання та водовідведення для м. Вознесенська, ще раз зібратись спільно з громадою та знайти єдине правильне рішення.  Можливо,  на міському рівні вдасться затвердити нижчий, але економічно обґрунтований тариф на воду.

22 березня, на відкритому засіданні НКРЕКП були прийняті вищезгадані тарифи  на водопостачання та водовідведення для м. Вознесенська. Рішення вступає в силу з наступного дня  після опублікування в газеті «Урядовий кур’єр». Про дату набрання чинності тарифу мешканці міста будуть повідомлені через міську газету «Новини Вознесенська: день за днем» та офіційний веб-портал м. Вознесенська.

Пошук шляхів до оптимізації складових тарифів на водопостачання та водовідведення триває. Жодна родина не залишиться без води через неспроможність сплатити за отримані послуги (як приклад – зима 2016 року з високими тарифами на газ).  В цьому й полягає відповідальність влади на місцях.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Источник: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты