Общество | Вознесенск, 17 Июля, 2017

На позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії БУВР погоджено режими робіт водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг

Свежие новости: На позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії БУВР погоджено режими робіт водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг

Міжвідомчою комісією при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів (БУВР) на позачерговому засіданні, що відбулося 13 липня в м.Первомайськ, погоджено та направлено на затвердження до Державного агентства водних ресурсів режими роботи основних водосховищ і водогосподарських систем річкового басейну.

У нараді взяли участь представники Південно-Бузького басейнового управління, обласних і регіональних управлінь Держводагентства України, управлінь охорони, використання та відновлення водних біоресурсів, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Гідрологічної станції Первомайськ Миколаївського облгідрометеоцентра, а також фахівці підприємств і організацій, що експлуатують основні водосховища, які беруть участь у регулюванні стоку річки. До числа постійних членів комісії входить і представник Каскаду ГЕС-ГАЕС ВП «Южно-Українська АЕС».

На нараді було проаналізовано поточну водогосподарську обстановку в басейні річки Південний Буг. Як зазначив начальник Південно-Бузького БУВР Сергій Письменний, нинішнє позачергове засідання викликане надзвичайною ситуацією, що склалася з витратою води в річці. Вона, за його словами, найгірша за останні 20 років, і найближчими місяцями фахівці не прогнозують її покращення. Зазначалося, що вже в перших числах липня на водпостах фіксувалася низька витрата води в річці, тоді як періоди маловоддя зазвичай припадають на серпень-вересень. Причинами низької водності річки в 2017 році стали дефіцит опадів і висока температура повітря. Середня витрата води в Південному Бузі на сьогодні відповідає найменшим показникам за весь період багаторічних спостережень. Наприклад, на гідропосту Олександрівка середньомісячна витрата за липень становила лише 20,1 м3/с при нормі 60,6 м3/с.

Як доповіли фахівці БУВР, уже в першій декаді липня ситуація відповідала критеріям маловоддя. Меншим в порівнянні з минулими роками був і приплив води до водосховищ. Сьогодні наповнення водойм за рахунок природного стоку практично не відбувається, проте поступове спрацювання води для забезпечення екологічних витрат у нижніх б'єфах виконується постійно. Станом на 12 липня нижче за позначки нормального підпірного рівня спрацьовано Ладижинське, Первомайське та інші водосховища. Украй складна ситуація, за словами фахівців БУВР, склалася на Олександрівському водосховищі. Відповідно до встановлених режимів роботи водосховищ, 4 червня для забезпечення санітарно-екологічної витрати 17 м3/с Олександрівське водоймище розпочало спрацювання води, і на сьогодні його об’єм вже спрацьовано на 1 м 22 см до позначки 14,78 м за дозволеного рівня 14,6 м. При цьому, приплив води до водосховища знизився до 10,8 м3/с.

Загальний фактичний об'єм запасу води водосховищ, який може бути використано в меженний період для забезпечення санітарних попусків та потреб водокористувачів, уже зменшився на 23,8 млн м3 і дорівнює 33,9 млн м3 (залишилося всього 58%).

Невтішні прогнози на цей рік дають і метеорологи. На їхню думку, на найменшу витрату води в Південному Бузі необхідно чекати у вересні при тому, що запаси водосховищ уже сьогодні закінчуються. «Тому всім треба готуватися до ще менших витрат, - констатує начальник Гідрологічної станції Первомайськ Миколаївського обласного гідрометеоцентру Олександр Янишин. - Приплив до Олександрівського водосховища може зменшитися до 8-9 кубометрів води, а то й менше». Не обіцяють фахівці в меженний період і рясних опадів.

Проектом рішення, який погодили члени комісії, встановлено режими роботи на меженний період 2017 року для 21 водосховища, 18 з яких використовуються для потреб гідроенергетики. Олександрівському водоймищу (повний об'єм - 72,1 млн м3, об'єм спрацювання на літній період - 11,3 млн м3) для стабільного водопостачання розташованих нижче за течією водокористувачів приписано забезпечувати екологічні попуски в розмірі не менше 12,1 м3/с, спрацьовуючи при цьому водосховище до позначки 14,6 м. А у разі настання ще більш маловодного періоду продовжити його спрацювання нижче за позначку 14,6 м. У випадку збільшення припливних витрат здійснювати обов'язкове відновлення запасів води шляхом наповнення водойми до позначки 15,75 м і повернутися до санітарно-екологічної витрати 17 м3/с. Одночасно має бути організовано попуски з водосховищ, розташованих вище за течією.

Під час наради зазначалося, що ці рішення неостаточні, і в разі стабілізації або погіршення ситуації з водністю Південного Бугу, можливе їхнє подальше коригування. Запропоновано також розробити заходи із обмеження використання води промисловими підприємствами, розташованими у басейні річки. Окремо буде розглянуто й пропозицію директора Каскаду ГЕС-ГАЕС Олександра Фальчикова щодо спрацювання рівнів води водосховищ для перерозподілу запасів водойм.

Додатково:

Міжвідомча комісія з узгодження режимів роботи водосховищ, водогосподарських систем басейну річки Південний Буг – постійнодіючий консультативно-дорадчий орган при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів Держводагентства України. Її було створено для координації питань, пов'язаних з раціональним і комплексним використанням водних ресурсів річок басейну Південного Бугу, забезпечення  населення та галузей економіки регіону водою з врахуванням екологічних вимог і потреб учасників водогосподарського комплексу шляхом встановлення оптимальних режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем.

До складу ВП ЮУАЕС входить найнижче в низці штучних водойм на Південному Бузі Олександрівське водосховище. Воно використовується для виробітку електроенергії Олександрівською ГЕС і слугує нижньою водоймою для Ташлицької ГАЕС. Разом з тим водосховище виступає регулятором стоку ріки, запобігаючи підтопленню розташованих нижче територій під час максимальних весняних паводків, що періодично повторюються, та створюючи акумульований запас води на випадок посушливого літа.

Управління інформації та громадських зв’язків

 

Источник: voz.gov.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости