Экономика | 9 Ноября, 2019

Експерт про нововведення влади щодо ФОП: несвоєчасно

Свежие новости: Експерт про нововведення влади щодо ФОП: несвоєчасно

Команда Президента нічого нового щодо врегулювання діяльності фізичних осіб-підприємців не придумала, і, хоча, ініціативи непогані, вони не на часі. Таку думку в коментарі УНН висловив міжнародний економічний експерт, голова ГО "Національний інтерес України" Ігор Гарбарук.

"Насправді, ця команда абсолютно нічого нового не придумала, робиться все, що було ще за часів Азарова. Але час вибрано абсолютно неправильно. Усі ці ініціативи щодо детінізації і щоб податки платили - усе це нормально. Але тільки не тоді, коли падає економіка, коли зруйнована промисловість і держава не в змозі забезпечити людей робочими місцями", - вважає економіст.

Гарбарук упевнений, що держава повинна діяти за принципом: не можеш дати роботу - дай людям можливість заробити самим, забезпечити свої сім'ї, дати роботу в якості співробітників ще кільком людям.

"Спрости правила ведення бізнесу, зніми зайві витрати, пов'язані з адмініструванням процедур взаємодії з державними контролюючими органами, дай податковий кредит або пільги. Ці хлопці роблять все з точністю до навпаки. Закручування гайок замість лібертаріанства. Вони роблять все, щоб посилити еміграцію працездатного населення. Молоді виїдуть, а люди похилого віку вимруть. Ось і реалізація мети", - вважає експерт.

Як повідомляв УНН, станом на початок жовтня, 167 тисяч осіб припинили підприємницьку діяльність.

Раніше Президент України Володимир Зеленський прийняв низку рішень для посилення захисту бізнесу, серед яких: закон про посилення захисту бізнесу, основні положення якого передбачають посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру шляхом внесення змін і доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зеленський також підписав указ про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб-підприємців (ФОП).

Водночас, зміни до Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (закон № 128-IX від 20.09.2019) та зміни до Податкового кодекс України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (закон № 129-IX від 20.09.2019), передбачають широке впровадження касових апаратів.

Утім, під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, які відносяться до I групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Крім того, покупець зможе подати скаргу на продавця, якщо не всі позиції відображені (деталізовані) в чеку. Тоді підприємцю доведеться заплатити штраф.

Самі фізособи-підприємці незадоволені такими нововведеннями, адже доведеться купувати касові апарати, а це додаткові витрати. Крім того, підприємці не впевнені, що зможуть в повній мірі користуватися смартфонами, як касовим апаратом, адже це вимагає програмного забезпечення, роз'яснення від фіскальних органів і в цілому готовність податківців до таких новацій. Також касові чеки - це сувора звітність, яка так само викликає невдоволення ФОПовцев.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты