Общество | Николаев, 13 Января, 2023

Андрій Вадатурський для видання World Grain Magazine: «Нова ера для компанії «НІБУЛОН»

Свежие новости: Андрій Вадатурський для видання World Grain Magazine: «Нова ера для компанії «НІБУЛОН»

Андрій Вадатурський нещодавно був призначений генеральним директором Nibulon, змінивши свого покійного батька Олексія Вадатурського на посаді лідера однієї з найбільших сільськогосподарських компаній України. Олексія Вадатурського, давнього власника і генерального директора Nibulon, було вбито 31 липня у своєму будинку під час бомбардування Миколаєва, міста в південному регіоні країни, російськими військами. Його дружина Раїса Вадатурська, яка була з ним у їхньому будинку, також була вбита.

Олексія Вадатурського, який також був віце-президентом Української зернової асоціації, було визнано Героєм України, вищою честю, яку може отримати громадянин країни. Вадатурський був одним із найбагатших бізнесменів України, заснувавши Nibulon, одну з найбільших сільськогосподарських компаній країни, у 1991 році і перетворивши її на великого гравця у світовій зерновій промисловості. Nibulon, річний оборот якого становить близько 700 мільйонів доларів, входить до 20 найбільших компаній України. В останні роки до російського вторгнення, яке розпочалося 24 лютого, Нібулон експортував майже 1 мільйон тонн зерна на квартал.

В ексклюзивному інтерв'ю World Grain Андрій Вадатурський розповів про спадщину свого батька, шкоду, яку війна завдала компанії, та його рішучість побачити Нібулон у цей скрутний час.

WG: По-перше, будь ласка, прийміть наші співчуття у зв'язку зі втратою ваших батьків. Як ви дізналися про їхню смерть? Чи знаєте ви, що він є потенційною метою російських військових?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Я був у Франції, коли мені зателефонували, що російська ракета знищила будинок моїх батьків, а мою матір було вбито. Через три години ми дізналися, що мого батька теж було вбито. Почувши новину, я поцілував своїх дітей і одразу почав їхати в Україну. Очевидно, що це була невимовна особиста трагедія для мене та моєї родини. Смерть моїх батьків також була величезною втратою для України. Мій батько був справжнім Героєм України та титаном аграрного сектору. Він залишає величезну спадщину, яку я прагну розвивати і розвивати в найближчі роки.

WG: Повідомлялося, що вибух їхньої резиденції, можливо, був навмисним. Твій батько вважався загрозою для російського керівництва?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Служба безпеки України проводить офіційне розслідування, і я надав їм усі докази. З обох боків є аргументи щодо того, чи був страйк трагічним збігом чи навмисним нападом. Я також найняв незалежних міжнародних слідчих, щоб пролити світло на те, що сталося насправді. Смерть моїх батьків, а також загибель трьох співробітників «Нібулону», які загинули внаслідок ракетного удару по наших цивільних судах, показує підхід Росії до знищення сільськогосподарського сектора – однієї з найсильніших сторін України.

WG: Ваш батько колись говорив з вами про можливість того, що президент Росії Володимир Путін став його мішенню, і вам доведеться взяти на себе керівництво компанією? Він колись замислювався про переїзд у безпечнішу частину країни чи навіть за межі країни?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Звичайно, з точки зору безпеки я постійно намагався переконати своїх батьків переїхати в безпечніше місце. Однак наша сім'я завжди була прихильною до перебування та інвестування в Миколаєві, де завжди знаходилася штаб-квартира Nibulon. Після того, як мої батьки були вбиті, так багато людей у Миколаєві сказали мені, як багато для них означає, що мій батько залишався протягом усієї війни, навіть коли мав кошти, щоб поїхати в інше місце. Мої батьки ніколи б не покинули Миколаїв, а Нібулон залишається відданим місту та області. Ми хочемо зробити свій внесок у те, щоб він знову став процвітаючим центром торгівлі та торгівлі. В останні місяці я вирішив перенести штаб-квартиру "Нібулона" до Києва, далі від лінії фронту, щоб забезпечити відносну безпеку команди та ефективність операцій.

WG: Вашого батька описали як фігуру "більше, ніж життя" в Україні. Які уроки ви винесли зі свого батька про управління компанією? З якими найбільшими проблемами ви стикаєтеся, щоб переслідувати його в цей час такої невизначеності через війну?
Пан Вадатурський: Відданість мого батька Нібулону та Україні є джерелом натхнення для мене та компанії. Найбільші уроки, які я виніс з нього, стосуються стійкості. Його девізом був "ніколи не здавайся", і він успішно керував Нібулоном у попередні періоди зовнішніх потрясінь. Я зроблю все, що мої сили, щоб розвинути спадщину мого батька. Я пишаюся роллю, яку Нібулон відіграв у розвитку сільськогосподарської та судноплавної інфраструктури України, робочими місцями, які ми створили для тисяч українців, нашими торговими відносинами із більш ніж 75 країнами та нашим партнерством із Всесвітньою продовольчою програмою ООН. Мій стиль керування відрізняється від стилю мого батька. Я зосереджений на модернізації компанії, впровадженні структури корпоративного управління та нещодавно призначила міжнародну консультативну раду. Я впевнений, що ці рішення допоможуть Nibulon вийти з цього важкого періоду як здорова, стійка та інноваційна компанія.

WG: Якою мірою вторгнення вплинуло на виробничі, логістичні та експортні можливості Nibulon?
Пан Вадатурський: Війна серйозно порушила нашу діяльність. Великі площі сільськогосподарського виробництва, а також елеватори та річкові термінали в даний час знаходяться на окупованих територіях, і ми маємо близько 92 мільйонів доларів в основних засобах, які не пошкоджені, але недоступні у цих районах. Крім того, ми взагалі не змогли використати наш судноплавний флот через блокаду морських портів та проходження річок через окуповані території. Тому ми активно перенаправляємо наш експорт наземними маршрутами, але з набагато вищою вартістю. Це спричинило значне скорочення нашого експорту. З 1 січня до 15 листопада 2022 року Нібулон експортував 1,7 мільйона тонн зерна, що на 164% менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Ці збої у воєнний час відчувалися у сільськогосподарській промисловості України - за оцінками ООН, сільськогосподарський сектор України загалом зазнав збитків та збитків у розмірі 30,5 мільярда доларів.

WG: Як відбувається будівництво терміналу в Ізмаїлі? Наскільки важливим є його завершення для успіху компанії?
Пан Вадатурський: Нібулон активно шукає рішення збоїв, викликаних війною, і ми були однією з небагатьох компаній, які інвестували у нові будівельні проекти під час війни. Ми завершили перший етап будівництва нового терміналу в Ізмаїлі. Після завершення будівництва термінал пом'якшить деякі порушення наших встановлених експортних маршрутів та зменшить нашу залежність від Чорноморської ініціативи ООН щодо зерна, яка постраждала від неефективності та невизначеності. Ці види інвестицій матимуть вирішальне значення для забезпечення того, щоб сільськогосподарський сектор України міг протистояти збоям війни в Росії, проклавши шлях до майбутнього економічного відновлення та реконструкції нашої країни, коли війна закінчиться.

WG: Ваш батько був провідним прихильником створення нових експортних маршрутів, щоб компенсувати російську блокаду чорноморських портів. Чи збираєтеся ви продовжити його роботу щодо цього? Чи використовуватимуться ці маршрути навіть після вирішення конфлікту?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Хоча ми повинні відновити доступ до чорноморських портів, щоб повністю відновити наш експорт довоєнного рівня, інвестиції в нові маршрути необхідні для збереження сільськогосподарського сектору України та створення основи для майбутнього відновлення економіки. Чим більше експортних маршрутів у нас, тим краще. У довгостроковій перспективі диверсифіковані експортні можливості забезпечать нам ризики та ще більше підвищать ефективність.

WG: Важко уявити, який збій це вторгнення створило для вашої компанії. Як він тримається з погляду грошового потоку та загального фінансового становища?
Пан Вадатурський (розмовляє англійською): П'ять років, що передували 24 лютого 2022 року, були найуспішнішими в історії Нібулона. У 2021-22 роках Nibulon експортувала 4,5 мільйона тонн сільськогосподарської продукції до 34 країн. Ми досягли рекордного прибутку та значно скоротили наш борг. Війна призвела до значних збоїв у нашому бізнесі, але я впевнений, що ми станемо сильнішими, так само, як Нібулон справлявся з попередніми періодами економічної турбулентності у 1990-х та 2000-х роках. Незважаючи на логістичні проблеми та тривалі затримки, протягом минулого року Nibulon постачала постачання своїм клієнтам, які продовжують зберігати довіру до нас. У період із травня по листопад 2022 року ми експортували 50 000 тонн зерна до Польщі, Угорщини та Румунії залізничним транспортом та 160 000 тонн до Румунії через баржі. Ми також відправили 230 000 тонн пшениці до країн у рамках нашого партнерства зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН у період із серпня по листопад 2022 року. Це позитивно, але зацікавлені сторони галузі мають зробити набагато більше підтримки таких компаній, як Nibulon. Нам потрібна гнучкість у варіантах фінансування, щоб «Нібулон» міг продовжувати пов'язувати українських фермерів з міжнародними продовольчими ринками, зміцнювати українську економіку та допомагати пом'якшити голод у країнах, що розвиваються. Сільськогосподарський сектор України завжди був драйвером економічного зростання країни та заробітку твердої валюти, що має вирішальне значення для стабільності фінансової системи. Тепер ми будемо рушійною силою економічного відновлення та післявоєнного відновлення.

WG: Як ви думаєте, чи діятиме нинішня Угода щодо зернового коридору у довгостроковій перспективі, якщо війна продовжиться чи вона буде недовговічною? Чому?
Пан Вадатурський: Чорноморська зернова ініціатива стала життєво важливим короткостроковим вирішенням екстремальних проблем, спричинених Росією в результаті експортної логістики. Угода дозволила Україні відправити понад 10,5 мільйона тонн зерна та знизити ціни на продовольство по всьому світу. Це також допомогло українським фермерським господарствам залишатися життєздатними у надзвичайно складних умовах. Однак угода не включає порти Миколаєва, які є одними з найбільших в Україні і відвантажили 35% нашого експорту продовольства до війни. Без доступу до цих портів експортери повинні використовувати альтернативні маршрути, які набагато повільніші і, в деяких випадках, у 10-40 разів дорожчі. Він має включати Миколаївські порти для забезпечення стабільного експорту та глобальної продовольчої безпеки. Зернові коридори також мають бути набагато прозорішими, щоб він працював ефективно та справедливо. Існує також забагато обов'язкових інспекцій та брак персоналу, що призвело до дорогих затримок. Як великий трейдер та сільськогосподарський виробник, Nibulon підтримав продовження цієї тимчасової угоди, але умови мають бути значно покращені. Звичайно, найкращим довгостроковим рішенням для сільськогосподарського сектору України та глобального ланцюжка постачання продовольства буде вільний потік торгівлі, не обтяжений збоями чи затримками воєнного часу. Крім того, всі говорять про зерновий коридор, але ми також маємо говорити про «фінансовий коридор» для українських експортерів зерна та інших виробників твердої валюти. Не маючи доступу до міжнародних фінансових ринків та заборонних ставок запозичення всередині України, експортери зерна практично не мають доступу до фінансування. Це означає обмеженість або відсутність ресурсів для підготовки до наступного сільськогосподарського сезону, інвестування у стратегічні розв'язання проблем, пов'язаних із війною, або забезпечення ліквідності компаній. Такий фінансовий коридор міг би використовувати різні інструменти, від гарантій до концесійних кредитних ліній, та надав би експортерам ресурси, необхідні для безперебійного виробництва та експорту продовольства для забезпечення глобальної продовольчої безпеки та стійкості сільськогосподарського сектору України.

WG: Який відсоток вашої робочої сили постраждав від війни (боротьба, переміщення тощо)?
Пан Вадатурський (каже англійською): Кожна родина в Україні постраждала від війни, або безпосередньо відчуваючи жахи окупації та повітряних нападів на їхні будинки, або опосередковано страждає від нестачі електрики, води та тепла, викликаного нападами на цивільну інфраструктуру. Понад 40% нашої робочої сили, майже 2500 співробітників, не змогли працювати через війну. Підтримка безпеки співробітників та заробітної плати була для мене головним пріоритетом.

WG: Які заходи ви вжили для захисту своїх співробітників від війни?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Одна з найкращих речей, які я можу зробити для захисту наших співробітників, - це продовжувати виплачувати їм зарплату, що Нібулон приділяє пріоритетну увагу, незважаючи на військові проблеми. Вони працюють у неймовірно складних умовах. Інвестиції, такі як Ізмаїл, також забезпечили нові робочі місця у можливо більш безпечних частинах країни. Нещодавно я також вирішив перенести штаб-квартиру Нібулона з Миколаєва до Києва, щоб забезпечити відносно безпечніше середовище для команди, і дав співробітникам можливість працювати віддалено або з-за кордону, якщо вони вважають це правильним для них. Проте ми не маємо ілюзій. Втрата трьох наших співробітників у листопаді внаслідок нападу Росії на наші цивільні судна була руйнівною. Я вшановую їхню пам'ять як співробітників Nibulon і як ні в чому не винних цивільних осіб, які виконують улюблену роботу.

WG: Світ із трепетом спостерігає за рішучістю українського народу зберегти свою незалежність. Чи відчував ви якесь ослаблення в цій рішучості в міру просування війни, чи вона стає сильнішою?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Рішучість українського народу зміцнюється з кожним днем, і я пишаюся тим, що Нібулон уже давно є символом стійкості України. Моя місія – забезпечити, щоб «Нібулон» залишався сильною та здоровою компанією на довгі роки – на благо українського суспільства, наших співробітників і фермерів, яким ми служимо. Наш подальший успіх зміцнить економіку України та глобальну продовольчу безпеку. Війна зрештою закінчиться, і коли настане цей день, Нібулон буде готовий очолити шлях реконструкції та відновлення України.

WG: Якби ваш батько був живий, яка порада, на вашу думку, він би дав вам щодо проблем, з якими ви і ваша компанія стикаєтесь?
Пан Вадатурський (говорить англійською): Я вважаю, що мій батько порадив би Нібулону продовжувати, незалежно від того, наскільки великі проблеми та збої ми стикаємося. На його честь та з урахуванням його прикладу я зроблю все можливе, щоб провести Nibulon у цей складний період, щоб наша компанія залишалася ключовою частиною економіки України та глобального ланцюжка постачання продовольства.

 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты