Политика | 10 Января, 2024

У Польщі у Президентську палаці затримали ексочільника МВС і його заступника

Свежие новости: У Польщі у Президентську палаці затримали ексочільника МВС і його заступника

У Варшаві у Президентському палаці 9 січня поліція затримала колишнього міністра внутрішніх справ Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка, засуджених до ув'язнення за так званою земельною справою.

Камінський та Вонсік прибули до Президентського палацу на запрошення польського президента Анджея Дуди. Самого Дуди на момент затримання не було — він у цей час виїхав до палацу Бельведер для зустрічі з лідеркою білоруської опозиції Світланою Тихановською.

ЗМІ пишуть, що Камінський та Вонсік були здивовані, але опір не чинили. Затримання відбулося відповідно до ухвали суду, винесеної 9 січня. Затриманих доправили до слідчого ізолятора.

Канцелярія президента Польщі заявила, що Дуда мав наміри продовжити зустріч із Камінським і Вонсіком, а затримання «президентських гостей» порушило «гідність польської держави, гідність тих, кого помилував» президент.

Після затримання Камінського і Вонсіка близько 300 людей вийшли на протест перед Президентським палацом та відділком поліції. Зокрема, серед протестуючих був присутній Ярослав Качинський - голова партії «Право і справедливість», від якох до Сейму потрапили Камінськийі Вонсік.

Учасники акції скандують гасло «Ось Польща» багато тримають червоно-білі прапори. Демонстрація відбувалася загалом мирно.

Протестувальники казали, що не очікували затримання Камінського та Вонсіка у Президентському палаці.

Камінський і Вонсік 20 грудня 2023 року були засуджені до двох років позбавлення волі у зв'язку з так званою земельною справою.

Справа стосується періоду, коли Камінський очолював Центральне антикорупційне бюро (СВА), а Вонсік був його заступником. Земельна справа стосувалась безуспішних спроб СВА довести, що тодішній лідер «Самооборони» та віцепрем'єр Анджей Леппер нібито брав хабарі за допомогу в так званій дезактивації земельної ділянки в Мазурському воєводстві.

Обоє політиків, обраних від «Права і справедливості» на останніх виборах у жовтні, мали б позбутись мандата після вироку. Та поки він перебував на апеляції, Камінський та Вонсік ходили на засідання Сейму й, за повідомленнями, навіть брали участь у голосуванні.

Напередодні, 9 січня суд відхилив клопотання фігурантів про перегляд справи й схвалив ордер на їхнє переведення до в'язниці.

Джерело

 
 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты