Криминал | Николаев, 12 Марта, 2024

У Миколаєві поліція та СБУ викрили злочинну групу, яка оформлювала фіктивну інвалідність для військовозобов'язаних

Свежие новости: У Миколаєві поліція та СБУ викрили злочинну групу, яка оформлювала фіктивну інвалідність для військовозобов'язаних

Миколаївські правоохоронці розкрили злочинну схему, в якій п’ятеро фігурантів підробляли медичні справи для визнання фахівцями медико-соціальної експертної комісії чоловіків призовного віку інвалідами певної групи, що у подальшому сприяло зняттю їх із військового обліку та виїзду закордон.

Про це повідомляють відділ комунікації ГУНП у Миколаївській області та УСБУ.

Викрили та припинили злочинну діяльність угруповання слідчі слідчого управління обласного главку поліції спільно із співробітниками Управління Служби безпеки України в Миколаївській області за процесуального керівництва спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

"У ході досудового розслідування правоохоронці встановили, що 44-річна мешканка Нової Одеси, маючи особисті знайомства та корумповані зв’язки у держорганах та установах на території обласного центру, у вересні минулого року організувала схему з виготовлення підроблених документів про стан здоров’я чоловіків призовного віку для визнання фахівцями медико-соціальної експертної комісії їх інвалідами певної групи, що сприяло зняттю їх з військового обліку та у подальшому безперешкодного перетину кордону. Свої послуги зловмисниця оцінювала від 4 000 до 7 000 доларів США з однієї особи, які у подальшому розподілялися між членами організованої групи", - йде мова у повідомленні.

До злочинної діяльності, пов’язаної у сприянні в незаконному переправленні осіб через держкордон України, організаторка залучили двох посередників, які підбирали та у подальшому супроводжували осіб, зацікавлених в отриманні відповідних підроблених документів.

"Також чоловіки контактували з іншими учасниками угруповання та здійснювали передачу грошової винагороди організаторці. Разом з іншими до складу групи входила і 50-річна посадовиця обласного центру медико-соціальної експертизи. Фігурантка здійснювала безпосередній вплив на службових осіб медико-соціальної експертної комісії задля уникнення будь-яких проблем при оформленні документів для отримання необхідної групи інвалідності бажаючим. У свою чергу ще одна фігурантка - 65-річна медична працівниця, за фіктивними описами хвороб, виготовляла направлення для подальшого стаціонарного лікування і отримання кінцевих недостовірних документів", - зазначили у відомстві.

У ході проведення санкціонованих обшуків у фігурантів правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, копії документів ухилянтів, медичну документацію та грошові кошти у сумі 29 400 доларів США і 80 тисяч гривень, а також інші докази протиправної діяльності угруповання зловмисників.

Організаторку та членів злочинної групи слідчі затримали у порядку ст. 615 Кримінального процесуального Кодексу України.

В СБУ додали, що організатором схеми була очільниця місцевого благодійного фонду.

"Далі фальшивку передавали заступниці головного лікаря обласного центру медико-соціальної експертизи, яка «підтверджувала діагнози» втікачів та призначала їм групи інвалідності. Таким чином понад 15 ухилянтів планували використати це для виїзду до ЄС, але співробітники Служби безпеки запобігли втечі", - зазначили в СБУ.

Зловмисникам слідчі повідомили про підозру за ч. 3 ст. 15 ч. 3 ст. 332 КК України, а саме: у незакінченому замаху на сприяння в незаконному переправленні осіб через державний кордон України порадами, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненому організованою групою з корисливих мотивів. Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Організаторці суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 610 400 гривень, іншим учасникам угруповання – домашній арешт.

Нині правоохоронці встановлюють усіх причетних до злочинної діяльності осіб. Досудове розслідування триває.

 

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости