Политика | 25 Сентября, 2019

Розмова Трампа і Зеленського про Байдена: "Гляньте на це"

Свежие новости: Розмова Трампа і Зеленського про Байдена:

Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським.

Коментуючи опублікований запис Дональд Трамп наголосив, що це була дружня розмова, в якій не було жодного тиску на президента України.

У стенограмі розмови за 25 липня Дональд Трамп закликає Володимира Зеленського співпрацювати з його адвокатом Руді Джуліані, критикує "нечесне звільнення" українського прокурора Віктора Шокіна та критикує екс-посла США в Україні Марі Йованович.

Він також згадує про звинувачення щодо сина екс-віце-президента США Джо Байдена, який є можливим суперником Трампа на виборах.

"Байден хвалився, що зупинив обвинувачення, якби ви могли глянути на це... Це мені здається жахливим", - коментує Дональд Трамп цю справу.

Зеленський у відповідь обіцяє президенту США, що новий генпрокурор України буде на 100% його людиною, і ретельно вивчить ситуацію.

"Він чи вона займеться ситуацією, особливо компанією, яку ви згадали щодо цього питання (йдеться про компанію Burisma, в раді директорів якої працював син Джо Байдена Хантер Байден, і розслідування щодо якої проводив генпрокурор Шокін. - Ред.)", - зазначає Зеленський.

шапкаКопирайт изображенияWHITEHOUSE.GOV

Він просить Трампа надати додаткову інформацію щодо справи, якщо таке є і погоджується з президентом США, що Марі Йованович була поганим послом.

"Чудово, що ви були першим, хто розповів мені, що вона була поганим послом, бо я погоджуюся з вами на 100%. Її ставлення до мене було далеко не найкращим, тому що вона захоплювалася попереднім президентом, і вона була на його боці. Вона не дуже схвалювала мене як нового президента", - додає Зеленський.

РозмоваКопирайт изображенияWHITEHOUSE.GOV
Image captionУ цьому уривку розмови Дональд Трамп закликає Зеленського до співпраці зі своїм авдокатом Руді Джуліані, критикує екс-посла США в Україні Марі Йованович та просить поглянути на ситуацію, коли Джо Байден начебто зупинив обвинувачення проти свого сина шляхом відставки генпрокурора Шокіна. Зеленський обіцяє, що новий генпрокурор ретельно розслідуватиме справу

Також він повідомляє Трампу, що відкликав посла України в США Валерія Чалого, аби відкрити нову сторінку у відносинах США з Україною.

Критика Меркель і Макрона

В іншому уривку розмови Трамп критикує позицію Німеччини щодо України.

"Німеччина майже нічого не робить для вас. Все, що вони роблять - розмовляють, й це дійсно те, про що ви маєте їх спитати", - говорить президент США.

Зеленський відповідає, що лідери Німеччини і Франції не роблять достатньо для України.

"Я розмовляв з Ангелою Меркель й зустрічався з нею. Також я зустрічався і говорив з Макроном. Я сказав їм, що вони не роблять достатньо багато, як мають робити у питанні санкцій. Вони не просувають санкції. Вони не роблять так багато, як мали б робити для України", - зазначає президент України.

розмоваКопирайт изображенияWHITEHOUSE.GOV
Image captionУривок розмови, у якій Трамп критикує позицію Німеччини щодо України, а Зеленський говорить, що Франція та Німеччина недостатньо роблять для України

"Можемо взяти ваш літак і полетіти до України"

Наприкінці розмови Зеленський каже Трампу, що сподівається на зустріч з ним у Польщі у вересні. Ця зустріч так і не відбулася, оскільки президент США скасував візит до Польщі.

"Я вірю, що у вересні ми будемо у Польщі і сподіваюся зможемо зустрітися. Після цього було б гарною ідеєю для вас відвідати Україну. Ми можемо або взяти мій літак і полетіти в Україну, або взяти ваш літак, який ймовірно набагато кращий, ніж мій", - говорить Зеленський президенту США.

Трамп обіцяє подумати над цією ідеєю.

Зеленський розмоваКопирайт изображенияWHITEHOUSE.GOV
Image captionУривок розмови, в якій Зеленський пропонує Трампу злітати на його літаку до України після зустрічі у Польщі. Зустріч тоді так і не відбулася

Що в стенограмі?

Розмова президентів, про яку йде мова, відбулася ще наприкінці липня, проте у вересні знову опинилися у центрі уваги ЗМІ: саме через неї у США запустили процедуру імпічменту Дональда Трампа.

Про що саме говорили президенти, до цього часу було невідомо, проте американська преса повідомляла, що Трамп нібито чинив тиск на Зеленського, переконуючи його розпочати розлідування щодо колишнього віцепрезидента США Джо Байдена або його сина.

Сам Трамп підтверджував, що із Зеленським вони дійсно говорили про Байдена, але заперечував, що це було тиском.

Байден - найімовірніший суперник Трампа на майбутніх президентських виборах у США, тому багато хто розцінив поведінку чинного президента як зловживання повноваженнями з метою нашкодити своєму потенційному супернику.

Тепер Білий дім оприлюднив стенограму скандальної розмови.

Що за розслідування проти Байдена? До чого тут Україна?

За часів президентства Барака Обами Джо Байден обіймав посаду віцепрезидента США і курував українські питання. Водночас його син - Хантер Байден - входив до ради директорів української газовидобувної компанії Burisma.

У 2015-2016 роках, коли генеральною прокуратурою керував Віктор Шокін, щодо Burisma проводилося розслідування.

Зрештою Шокіна звільнили, а Джо Байден заявив, що це рішення - його особиста заслуга. Мовляв, саме він наполіг на зміні очільника ГПУ.

Джо БайденКопирайт изображенияGETTY IMAGES

"Я сказав: я їду через шість годин. Якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримаєте грошей. І той сучий син був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли", - заявив Байден.

Свого часу це стало приводом для скандалу довкола самого Байдена. Опоненти припускали, що він чинив тиск на українське правосуддя у власних інтересах - щоб захистити компанію, яка має стосунок до його сина.

Саме цей інцидент, заявляли опонети Трампа, він і просив розслідувати Зеленського, щоб таким чином нанести шкоди своєму потенційному супернику на виборах.

Трамп та імпічмент

Ввечері 24 вересня Спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що розпочинає формальну процедуру імпічменту президента Дональда Трампа.

Пелосі дала вказівку комітетам Палати представників визначити, чи дійсно існують підстави для відсторонення Трампа від влади.

В разі, якщо комітети дійдуть висновку, що докази провини президента є достаніми, вони рекомендуватимуть провести голосування щодо імпічменту у нижній палаті Конгресу.

Для схвалення цього рішення достатньо буде простої більшості голосів.

Після цього питання про імпічмент має бути розглянуто Сенатом - верхньою палатою Конгресу. Тут для схвалення імпічменту, за це має проголосувати дві третини законодавців.

Наразі Сенат контролюється республіканцями і до цього часу експерти називали підтримку ними імпічменту малоймовірною.

Джерело: bbc.com

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости