Политика | 2 Сентября, 2022

Росіяни не пустили на ЗАЕС журналістів разом із МАГАТЕ, — Зеленський

Свежие новости: Росіяни не пустили на ЗАЕС журналістів разом із МАГАТЕ, — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що попри домовленості з гендиректором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі місія МАГАТЕ потрапила на Запорізьку АЕС без журналістів, там були лише пропагандисти з Росії.  

Про це повідомив Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

Володимир Зеленський зазначив, що 1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС "попри всі провокації російських військових і цинічні обстріли Енергодара", але окупанти намагаються перетворити цей візит «на безплідну екскурсію по станції». 

Президент сподівається на об'єктивні висновки експертів МАГАТЕ щодо ризиків на ЗАЕС.

Зеленський заявив, що «Росія робила дуже багато цинічних речей, щоб обманути місію, в тому числі за допомогою залякування мешканців Енергодара: окупанти змушували людей брехати представникам МАГАТЕ, передавати якісь папірці, щось там підписувати, щось говорити».

При цьому українських та західних журналістів росіяни на ЗАЕС не допустили. 

— Коли ми бачилися з паном Гроссі й членами місії в Києві, ми домовилися про те, що місію обов’язково супроводжуватимуть журналісти з українських і міжнародних ЗМІ. Незалежні журналісти. Щоб світ бачив правду. Бачив, що насправді відбувається. 

На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. На жаль, окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ. 

Сподіваємося, що місія все ж зробить об’єктивні висновки з обставин на станції, - сказав Володимир Зеленський.

Деталі: Зеленський наголосив, що під управлінням українських фахівців понад три десятиліття перебувають Чорнобильська станція і 4 робочі АЕС – і до діяльності жодного з цих 5 об’єктів у МАГАТЕ ніколи не було зауважень, «поки Росія не вдерлася на нашу територію й не принесла сюди своє божевілля».

За словами президента, коли російські військові вийдуть із території ЗАЕС і заберуть свою зброю й боєприпаси, припинять обстріли й свої провокації, «Запорізька станція зможе повернутися до цілком безпечної роботи, яка й була завжди під контролем України».

— Головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ. Хоча й говорили про це з паном Гроссі на нашій зустрічі в Києві. 

Це був ключовий – ключовий! – безпековий пункт наших домовленостей. Це говорилося чітко: демілітаризація й повний контроль українських атомників, - сказав президент.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости