Политика | Южноукраинск, 20 Февраля, 2020

Продовжуємо огляд досвіду Польщі в поводженні з відходами

Свежие новости: Продовжуємо огляд досвіду Польщі в поводженні з відходами

Що мусила зробити Польща зі сміттям, коли опинилася в ЄС? Приклад для України.

Інтегруючись в ЄС, поляки мусили закрити шкідливі сміттєзвалища й модернізувати ті, які надалі функціонують

Варшава – 15 років тому в 38-мільйонній Польщі було понад тисячу сміттєзвалищ, значна частина з яких загрожувала навколишньому середовищу й не відповідала європейським стандартам. Нині їх наполовину менше, а ті, які функціонують, модернізовані й часто обладнані системами газовідведення і моніторингу. Польські експерти розповіли Радіо Свобода, як полякам вдалося значно зменшити кількість неекологічних сміттєзвалищ.

Ситуація зі сміттєзвалищами у Польщі почала змінюватися після того, як країна обрала курс на ЄС, говорить Лукаш Туровський з польського Міністерства охорони навколишнього середовища. Ставши у 1990-х на шлях євроінтеграції, поляки мусили пристосувати своє національне законодавство до європейського в питаннях, що, зокрема, стосуються сміття. Відтак значно суворішими стали вимоги щодо утримання сміттєзвалищ та нагляду за ними.

Важливим етапом у вирішенні проблеми відходів стала так звана «сміттєва революція» впродовж 2012-2013 років, коли держава повністю передала питання комунальних відходів органам самоврядування. Відтоді саме місцева влада у Польщі встановлює ціни для мешканців будинків за вивезення сміття, а також відповідає за реалізацію директив Євросоюзу в цій галузі, зокрема його сортування та переробку.

Утім, наголошує Кергер, Польща далеко не у всьому наслідує досвід західноєвропейських держав, якщо йдеться про господарювання сміттям. Скажімо, у Франції вирішення проблеми сміття базується на установках для його спалювання. Там діє аж сто таких великих підприємств, тоді як у Польщі лише одне, а ще шість будується.

«Ціна переробки відходів вища від вивезення непереробленого сміття на сміттєзвалище, тож усі старання, які мали місце в ЄС, і зокрема в Польщі, врегулювати це з допомогою оплат були спрямовані на те, щоб підвищити ціну складування відходів, щоб знеохотити до вивезення несортованого сміття на сміттєзвалище. Бо якщо не підняти цієї ціни, то жоден інший метод використання сміття, його переробка та сортування не мають шансів витримати конкуренцію зі сміттєзвалищем», – розповідає Лукаш Туровський.

Туровський наголошує, що в тих країнах, де роблять ставку на переробку сміття, а не його складування, ціна за вивезення відходів мусить відчутно зрости. Ключем до успіху у вирішенні сміттєвої проблеми експерт вважає сортування відходів безпосередньо мешканцями. За його словами, машини неспроможні так сортувати, як це можуть робити люди у своїх домашніх господарствах. А якщо це відбуватиметься, то якість відходів буде досить високою. На його думку, в цьому і полягає європейський підхід до сміття – вже на рівні громади воно повинно бути товаром, а не шкідливим непотребом, який отруює довкілля.

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ

Є потреба нагадати декому з Южноукраїнців, що ставити транспортер на звалищі, це дуже небезпечно, як про це свідчить раніше поданий на сторінці матеріал за досвідом швейцарського містечка Бонфоль, як на це вказує досвід міста Відень, де сортування відходів відбувається на заводі, куди потрапляють вже попередньо розділені відходи з місць їх утворення по назві поділу – полімерні відходи і як це роблять в Польщі, де транспортер розташовано в приміщенні і де досортовують теж групу полімерних відходів.

Южноукраїнськ має не гірші умови поводження з відходами. Від них ми можемо отримувати доходи і це від 10 мільйонів гривень в рік. Звісно, це буде, коли ми не будемо відмовлятись від роздільного збирання відходів, що реально буде знижувати тариф по цій послузі та зробить наше довкілля безпечним.

Джерело: Влада пропонує - Южноукраїнськ

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты