Политика | 15 Июня, 2023

НАТО розглядає дві моделі гарантій безпеки для України, - президент Чехії

Свежие новости: НАТО розглядає дві моделі гарантій безпеки для України, - президент Чехії

Країни-члени НАТО розглядають дві ймовірні моделі гарантій безпеки для України – за прикладом Фінляндії та Ізраїлю.

Він наголосив, що гарантії безпеки – це дуже широкий термін. Є кілька варіантів гарантій для України.

«Я чув про два типи або сценарії гарантій. Один – це гарантії, які були надані Фінляндії з початку процесу ратифікації її вступу. Інший підхід до гарантій безпеки застосовано щодо Ізраїлю. Можливо, ми побачимо щось посередині», - сказав він.

Павло вважає, що країни-члени НАТО на папері зафіксують те, що вони вже роблять для України, а також включать довгостроковий план підтримки. Він наголосив, що для нього це вже звучить як гарантія.

«Звичайно, все залежатиме від того, скільки коштів країни захочуть виділити на такий план. Але якщо є готовність надати план, то має бути також готовність надати його у формі гарантій», - додав він.

Гарантії безпеки для України

Приклад Фінляндії

Після початку ратифікації вступу Фінляндії до НАТО їй було надано гарантії безпеки як у країн, що входять до Альянсу, у тому числі й положення статті 5 про колективну оборону, згідно з якою напад на одну країну-члена вважається нападом на всіх.

Приклад Ізраїлю

«Ізраїльська модель» передбачає 10-річне зобов'язання з боку США щодо безпеки. Гарантії безпеки передбачають надання пакетів військової та фінансової допомоги, а також можливість спільного виробництва. Однак про залучення статті 5 не йдеться.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты