Политика | 24 Июля, 2023

ЮНЕСКО на днях скерує місію в Одесу, щоб оцінити збитки від ракетного удару

Свежие новости: ЮНЕСКО на днях скерує місію в Одесу, щоб оцінити збитки від ракетного удару

Організація Об'єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) засудила ракетну атаку росіян на історичний центр Одеси і найближчими днями скерує в місто місію для проведення попереднього оцінення збитків.

Про це організація повідомила на своєму сайті.

"Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру й закликаю Російську Федерацію вжити конструктивних заходів щодо виконання своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права, зокрема Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту і Конвенції 1972 року про всесвітню спадщину", – заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай.

Зазначають, що ЮНЕСКО й далі взаємодіятиме з керівниками об'єктів всесвітньої спадщини, місцевою і національною владою для виявлення невідкладних потреб у допомозі.

Найближчими днями ЮНЕСКО скерує в Одесу місію для проведення попереднього оцінення збитків.

"Ці напади суперечать недавнім заявам російської влади про запобіжні заходи, яких ужито для збереження об'єктів всесвітньої спадщини на території України, включно із їхніми буферними зонами. Навмисне руйнування культурних об'єктів може бути прирівняно до воєнного злочину", – додали в організації.

Як відомо, в ніч з 22 на 23 липня внаслідок чергової ракетної атаки росіян було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі. В нього влучила протикорабельна ракета Х-22.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости