Политика | 24 Июля, 2023

«Це справжній геноцид українського народу», - митрополит УПЦ Агафангел після удару по собору в Одесі

Свежие новости: «Це справжній геноцид українського народу», - митрополит УПЦ Агафангел після удару по собору в Одесі

У неділю, 23 липня, після російської атаки по Спасо-Преображенському кафедральному соборі в Одесі митрополит Агафангел звернувся до своєї пастви та засудив російську військову агресію.

Його звернення опублікувала прес-служба Одеської єпархіїУПЦ МП.

"Сьогодні вночі сталася найстрашніша подія в новітній історії – російська ракета за вказівкою командування Російської федерації влучила в духовне серце миролюбного міста Одеси – Спасо-Преображенський кафедральний собор. Велич і діамантова прикраса Південної Пальміри стоїть в руїнах. Уламки ракети поранили серце кожного одесита, хто своїм трудом та молитвою відбудував цю святиню, зруйновану в далекому 1936 році", - йде мова у зверненні.

Також митрополит Одеський та Ізмаїльський підкреслив, що внаслідок широкомасштабної російської військової агресії гинуть люди, ллється людська кров, руйнуються міста й села, церкви й монастирі.

"Якою б не була мета так званої ганебної "спеціальної військової операції", вона не зможе виправдати вбивство й насильство, розруху й вимушене біженство. Нам досі не зрозуміло: від кого нас хочуть звільнити? Від життя? Це справжній геноцид українського народу. Це безумство всіх тих, хто віддає накази бомбити Україну, вбивати наших воїнів та наших людей", – зауважив ієрарх.

Одеський архіпастир наголосив, що "ми захищаємо свою рідну українську землю, боронимо кордони нашої суверенної Незалежної Держави" і хочемо, щоб нас "залишили в спокої, дали можливість жити під мирним небом на рідній землі".

"Біль й страждання наповнює кожну віруючу душу мешканців Одеси. Чим не догодив собор, чим заважає, навіщо його підривати? Відповідь одна – сили пекла оголосили відкриту війну проти Православ’я та найвищого дару Божого – людського життя. Не буде добра тому, хто розв’язав цю криваву та прокляту війну, хто зазіхає на святині та людське життя. Пророк каже: “Не бійтеся! І того, хто прийшов з півночі, віддалю від вас, і вижену в землю безводну і порожню, переднє полчище його — у море східне, а заднє — у море західне, і піде від нього сморід, і підніметься від нього смердота, оскільки він багато наробив зла. Не бійся ти, земле: радуйся й веселися, бо велике Господь учинив!” (Іоїль 2, 20-21)", – йдеться у зверненні.

"Для нашої Одеської єпархії та нашого міста сьогодні велике випробування. Нам треба його, з Божою допомогою, гідно пережити. Вірю та сподіваюсь, що ми зможемо знову відбудувати нашу святиню – Спасо-Преображенський собор. На жаль, не зможемо повернути до життя всіх тих, хто гине на полі бою та мирних мешканців. Головне – пам’ятаймо слова нашого Спасителя: “Майте мир між собою!” (Мк. 9, 50). Не залишайте молитву, Господь з нами, з нами Його Божественна сила, з нами Пресвята Богородиця та великий сонм святих Одеської землі", – запевнив владика духовенство та паству.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости