Политика | Еланец, 14 Февраля, 2020

Возсіятська ОТГ: Бунт на Єланеччині проти планів Миколаївської ОДА

Свежие новости: Возсіятська ОТГ: Бунт на Єланеччині проти планів Миколаївської ОДА

Нещодавно Миколаївська облдержадміністрація подала до Мінрегіону перспективний план формування громад на Миколаївщині. В ньому Єланецький район пропонують об’єднати в одну громаду. Це явно не подобається жителям Малодворянської, Возсіятської та Водяно-Лоринської сільрад. Вони навіть збиралися перекривати трасу Н-14. Про це повідомляє інтернет-видання «Мой город».

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ

На перехресті у Возсіятському 12 лютого, де кілька разів перекривали трасу Н-14, знов збирался люди. Ми поцікавилися у них, з приводу чого.

«Акція протесту у нас. П’ять місяців тому чи шість чотири наших села подали документи на об’єднання громад з селом Возсіятське, Водяно-Лориним, Ковалівкою, Малодворянкою. П’ять місяців лежали документи, тягали-тягали їх, поки не сказали, що їх недостатньо. Чого недостатньо? По перспективному плану у нас всього достатньо. Три тисячі населення є, до трьохсот дітей — у нас більше — є. І далі у нас середня спроможність. Чого не вистачає нам, я не можу зрозуміти, чому гальмують?», — розповіла член ініціативної групи від с. Водяно-Лорине Наталія Голосенко.

Однією з причин, чому місцеві не хочуть об’єднуватися з Єланцем, вони називають жахливий стан доріг туди. А оскільки трасу Н-14 почали ремонтувати, хоч ще й не повністю, жителям зручніше доїхати до Возсіятського, а не райцентру.

«Ви бачили в район дорогу? 35 км. А ми приїхали сюди машиною вітчизняного марки за 7 хвилин. А туди (до Єланця — ред.) нам 2 години їхати. Лікарні, пожежні і т.п. це все потрібно враховувати. Ми ж люди… Ми на Україні стоїмо на рідній землі своїми ногами, і ми не маємо права. Нас кидають, як собак, туди-сюди, як м’ячиками. Ми не м’ячики, ми ж люди», — добавила Голосенко.

Також жителі зазначають, що районне керіництво не хоче залишати «теплі місця».

«Районне начальство каже «Ми в стороні». Вони не в стороні. Ніхто не хоче залишати насиджені теплі крісла. Виходить десь 25 тис. га нашого району відходить в нашу громаду. З п’яти великих заправок на території нашого району три заправки у нас. Траса – це життя для людей. Буде траса – приїдуть в село гроші. А з цим ніхто не хоче розставаться… Ми ще Єланець візмем на буксир… 29 років незалежності. Якою б не була добра чи погана радянська система, не будемо судити. Вона себе віджила. Ми вирішили, що створюємо ОТГ. Можливості у нас, Возсіятське, село унікальне: траса, розташування. Лише у Возсіятському 10 тис. га пахотної землі. Це саме про себе каже, це великий обсяг», — зазначив депутат Возсіястської сільради Олександр Минець.

Трасу жителі все ж не перекрили, але провели збори, де були присутні представники Возсіятського, Водяно-Лориного та Малодворянки. Запросили й голову ОДА Олександра Стадника. Ані він, ані інші представники облдержадміністрації не приїхали.

Депутат Миколаївської облради Тетяна Демченко зазначила, що у висновку зауважать, що керівництво не приїхало, хоч його нечасто запрошують.

«На сьогоднішній день подала пропозиції до Мінрегіонбуду із розподілом усіх районів нашої області на ОТГ. На жаль наша пропозиція не була врахована ОДА у цьому проекті, який вони подали в кінці січня до Києва. Там було записано один район – одна громада», — зазначила депутат.

Демченко зауважила, що села пройшли всю процедуру щодо формування громад. І закон про добровільне обєднання ніхто не скасовував. Натомість нещодавно президент вніс зміни до закону. І тепер перспективний план формування ОТГ затверджує тепер не облрада, а облдержадміністрація.

Згадали жителі й про нардепа від «Слуги народу» Артема Чорноморова. Місцеві кажуть, що його навіть не бачили в районі. Натомість Демченко стверджує, що саме з подачі нардепа облдержадміністрація відхилила пропозиції створити ОТГ з центром у Возсіятському.

«Да, обладміністрація ставила питання про ОТГ у центрі у с. Возсвятське. Але народний депутат наш по 131 округу Чорноморов він однозначно відстоював свою позицію, щоб не було ОТГ. Тому я не можу сказати, що поставлені крапки над і в питанні створення ОТГ», — заявила депутат.

Жителі висловили незадовлення тим, що нардепа навіть не бачили в районі.

«Дуже прикро, досадно, що народний депутат від нашого округу, Чорноморов, його позиція, не знаю як він пройшов туди. Всі бачать, що президент багато що хоче зробити, а ось понабирав таких. Люди за нього голосовували, а він навіть не одосужився приїхати сюди, бо він поб’є машину. Ось хай проїде навіть не джипом, я його своїм «Жигульом» провезу і хай подивіться, яка дорога… Та ми його не бачили. Не знаю, коли вступить в дію той закон про імпічмент депутатів. Таких, як він, гнати надо», — додав депутат Минець.

Висловили думки з приводу об’эднання і керівники району — РДА та райради. Емоції жителів часом кипіли.

«Що я хочу сказати з приводу об’єднання. Я сформувала свою думку, можливо, комусь вона не сподобається, комусь сподобається. Але я діяла чисто з професійних показників. Моя позиція – все-таки не є краще кількість, а краще все-таки якість. В даному випадку потрібно вести прорахунки, чи зможете стати самостійними, заможніми у майбутньому. Створити якесь міні-князівство, яке не зможе себе утримувати, я не думаю, що ви потім, у майбутньому, будете добре проживати. Так, можливо, ви думаєте, що створиться ОТГ із центром в Єланці,  і ви від цього не будете нічого отримувати. На жаль, я з вами не згодна», — зазначила голова Єланецької РДА Наталія Гайчева.

За її словами, Єланецький район небагатий, оскільки там немає ані підприємств, ані «нафтових свердловин». Після цих слів жители почали обурюватися. Проте вона зазначила, що у залі присутні не всі жителі сіл, і невідомо, ци всі підтримують створення Возсіятської ОТГ.

«Ви кажете, що було ще в 2015 році, коли люди ще знать не знали, що таке ОТГ, до чого воно приведе. Повірте мені, якби хоч одна людина знала, до чого зараз приведе оце створення, то люди ще б тоді поєднувалися», — заявила Голосенко.
«Ми костьми ляжем, але в Єланець не підем», — додав житель.

Аналогічної думки були представники Малодворянки та Водяно-Лориного.

Голова Єланецької райради Василь Богданцев вважав, що не потрібно шукати «крайніх», а краще прислухатися до зауважень Миколаївської ОДА.

«В цьому залі з приводу ОТГ втретє. Вперше ми зустрічалися, коли тут був Бойко, коли ще не було ні Калинівки. Не треба робити крайнім Єланець, що у вас нічого не отрмується, я дуже прошу. І тоді я говорив, що ви маєте право  створитися. І говорив, що є два види об’єднання: поза перспективним планом і за перспективним планом. І дуже на це звертав увагу ініціаторів. Я вважаю, що першою вашою помилкою було те, що ви не встигли об’єднатися поза перспективним планом», — сказав Богданцев.

Він вважає, що людей у районі ще ніщо так не роз’єднувало як об’єднання.

«Коли було засідання обласної робочої групи, я повторю дослівно, що я там казав і прошу не змінювати текст, що найменше ризиків буде для всієї громади, коли в районі буде одна громада. Це не сподобалося в першу чергу Калинівці. Але я сказав, що право на об’єднання і Калинівка, і Возсітське має. Це може бути навіть їхнім правом на помилку, але це їхнє право», — додав голова райради.

Представник Водяно-Лориного також додав, що вони бачать перспективу у Возсіятській ОТГ. Згідно з оцінкою, вона має середні показники, але й в Єланці вони не краще.

«Коли, наприклад, реформа, яка робиться, децентралізації, вона якби направлена, щоб зробити краще. Подумайте, буде нам краще, якщо в одній громаді були в районі, скільки там, 70 чи 50 років, як один район. Ми бачимо, що все гірше і гірше. Той варіант згідно закону, ми бачимо, що у нас є перспектива нашої громади, яку ми хочемо сформувати. Що тут поганого… У нас є прорахунки плану. Так, рівень середній, невисокий, а що, хіба в Єланці він вищий?», — зазначив він.

Наприкінці жителі зробили звернення, до Кабміну, ОДА, нардепа, де наполягають на створенні Возсіятської ОТГ. Наступні збори, на які запросили нардепа та голову облдержадміністрації призначили на 19 лютого. Крім того, жителі пропонують приєднатися до їхньої ОТГ Ольгополю та Нововасилівки. А перекриття траси розглядаються як кардинальні міри.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости