Политика | Вознесенск, 31 Января, 2019

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області спростовує інформацію про суд

Свежие новости: Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області спростовує інформацію про суд

28 січня 2019 року в мережі інтернет на інформаційному сайті «Барометр Южноукраинска» було оприлюднено статтю (адреса розміщення статті: https://barometr.info/stat/13040-erik-grigorya-i-oksana-vuev-eto-kak-bonni-i-klayd-mestnogo-masshtaba-opublikovany-prestupnye-shemy-deputatov.html), яка містить недостовірну інформацію про Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області, голову суду, суддів та викликає стурбованість, обурення суддів та працівників апарату суду.

Шановні журналісти, представники ЗМІ!

Звертаємо Вашу увагу, що відповідно до Кодексу журналістської етики головний обов'язок журналіста – сприяти забезпеченню права людини на оперативне одержання  об’єктивної, достовірної та достатньої інформації. Журналіст відповідальний перед аудиторією, якій надає інформацію. Професія журналіста надзвичайно складна та багатогранна. Це означає, що мета журналістики полягає не в тому,  щоб лише отримати та довести певну інформацію до кінцевого споживача, а дещо більше: збирання, обробка, належна та всебічна перевірка інформації, усунення неповноти, неточностей викривлень, недостовірних даних, коректність подачі інформації, уникнення неправомірного втручання в особисте життя людини, дотримання передбаченої законом таємниці, уникнення неправомірного завдання шкоди честі, гідності ділової репутації тощо.

Тож лише після такої обробки інформація у вигляді фактичних тверджень буде відповідати критеріям об’єктивності, достовірності та достатності. Це жодним чином не свідчить про встановлення надзвичайно жорстких рамок для професії журналіста, оскільки останній не позбавлений права надавати інформацію у вигляді власної думки у випадках надання оціночних суджень або висловлення розумної критики.

Тож закликаємо Вас при оприлюдненні інформації щодо діяльності судової влади взагалі, так і судів або суддів зокрема, свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності в межах норм вищезазначеного Кодексу та розуміти, що кожна необ’єктивна або недостовірна інформація завдає непоправної шкоди судовій владі України.

Разом з тим, свобода слова є одним з найважливіших інститутів демократії, тому колектив Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області з великою повагою ставиться до роботи журналістів, особливо тих, які сприяють об’єктивному висвітленню інформації про діяльність нашого суду, суддів, працівників апарату суду, вдячні за розумну критику, яка допомагає нам виявляти, усувати помилки та прогалини в роботі суду.

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області завжди є відкритим та готовий оперативно надавати необхідну інформацію про роботу суду на запити журналістів про що неодноразово пересвідчувалися представники загальнодержавних та місцевих засобів масової інформації.

На жаль, представники інформаційного сайту «Барометр Южноукраинска», публікуючи зазначену статтю, не дотрималися основних принципів журналістської етики, при цьому не зверталися з будь-якими запитами до Вознесенського міськрайонного суду Миколаївської області з метою отримання, підтвердження або спростування інформації, не висловили навіть бажання отримати офіційну позицію суду чи коментарі представників або прес-служби суду з метою всебічного висвітлення певних обставин, що призвело до публікації недостовірної інформації, яка дискредитує суд.

Тож Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області закликає автора та редакційну колегію інформаційного сайту «Барометр Южноукраинска» негайно спростувати відповідну інформацію, як недостовірну, а представників інших ЗМІ – не поширювати її як таку, що не відповідає дійсності.

Також нагадує, що відповідно до ч.3 ст. 6 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб, неповага до суду чи суддів, збирання, зберігання, використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб з метою дискредитації суду або впливу на безсторонність суду, заклики до невиконання судових рішень забороняються і мають наслідком відповідальність, установлену законом.

Прес-секретар суду

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости