Общество | Южноукраинск, 19 Апреля, 2017

ВІДХОДИ, РІЗНІ РІШЕННЯ СКЛАДНОЇ ПРОБЛЕМИ

Свежие новости: ВІДХОДИ, РІЗНІ РІШЕННЯ СКЛАДНОЇ ПРОБЛЕМИ

Відходи і сучасні країни, як вони просунулись у вирішенні цієї проблем. Польща.

Передова технологія поводження з відходами! Яка ціна її послуги? Наскільки вона убезпечить довкілля від їх шкідливого впливу? Обсяг і спосіб вилучення ресурсно-придатних відходів на їх вторинне використання, яка їх вихідна ціна? Мобільність технології до умов попиту тощо?

У Любліні, як і у більшості польських міст, тарифи на вивіз сміття від трьох осіб і більше – 39 злотих (260 грн). Вони запровадили дуже сувору систему контролю. Кожен сміттєвий бак обладнаний електронним чипом, а машини, які здійснюють забір сміття, мають ваги, тому коли сміття викидається з резервуару, воно обов’язково зважується. Окрім цього, на машинах встановлені GPS-трекери, дані з яких потрапляють у відділ, який контролює поводження з ТПВ. Є і тариф утилізації, 40 – 60 гривні на середнє зважену родину в місяць. Обсяг поділу відходів – 50%. Практично так саме працюють в Австрії, Німеччині, в інших країнах сучасного досвіду до відходів.

Рівненщина – сміттєспалювальний завод не встиг почати працювати, як надовго зупинив свою роботу. Відкривали його помпезно, із символічною стрічкою, за участю міністра екології та природних ресурсів України та німецьких інвесторів. Про розвиток подібних заводів можна говорити лише за умови справедливого тарифу на вивезення та переробку сміття. Нинішній у Рівному – 6 гривень на місяць з кожного жителя! Вони кажуть, за такі гроші про розвиток можна тільки мріяти.

На жаль, це виключно-показовий результат поверхових знань наших Інституцій та їх чиновників про відходи. Навіть свідомий поділ відходів в різни контейнери, це геть ще не технологія. Ланцюг її операцій в заповітному способі їх з’єднання і є рішенням проблеми відходів. Та чи є таке рішення?

Проблему відходів долають декілька тарифних проектів, жоден з яких по його суті проблему відходів не вирішує. І хто сказав, що нам треба чийсь досвід? Чи не наші земляки – Вернадський, Патон, Сікорський, Корольов, Антонов, Амосов, Богомолець, Глушков, як і тисячі інших Українців, що і сьогодні відомі на весь Світ. Україна і тут має сказати своє слово, і воно є – нове рішення.

Новий проект від житлових будинків Южноукраїнська прийняли Гімназія і Школи.

Діти та вчителі у захваті, адже саме вони є кращими знавцями і продовжувачами корисних новацій і схильні їх покращувати.

Пропонується не тарифна програма «Зелена карта відходів», її інноваційний проект «GRIN MAP» з практикою роботи в понад рік. Від них виграють всі – і діти, і дорослі, і довкілля, і бізнес, і все місто.

«GRIN MAP» успішно долає проблему відходів в місті чи селі, в школі чи на вулиці, в любих місцях, де утворюються побутові і до них близькі відходи. Нові рішення ефективні, обсяг поділу від 95%. Всі рішення уніфіковані. При зовнішній схожості дія засобів нової технології принципово відмінна від любих існуючих проектів. Вони дружелюбні до свого оточення і нікому не переходять дорогу, навпаки, вони, це краще рішення цієї давньої проблеми всіх країн. Саме вони і є нашим – «Так».

Відходи краще переробляти та екологічно утилізувати, а мінімум спалювати і шукати, як і цього уникнути. Природа так створена, що завжди є вірне рішення, шукаймо і знайдемо. Прототип «GRIN MAP» раніше отримав переможну «Бронзову сову», як Всеукраїнський практик року, сьогодні маємо проривне рішення.

Як бачимо з досвіду Європи у них щомісячний середнє зважений тариф вивезення попереднє частково розділених відходів на одну родину (квартиру) складає – 260 грн., тариф утилізації – в межах 50 грн., а разом, це понад 300 гривні в місяць мінімальної плати замість 20 - 25 грн. існуючого тарифу в Україні.

Тому і не дивно, що зупинився сміттєспалювальний завод на Рівненщині. Бачимо, у них тариф вивезення – 6 грн. на одну людину або 18 грн. в місяць на середнє зважену родину. Коли буде у громадян України можливість сплачувати цей та інші зростаючі тарифи ЖКГ і не тільки їх, питання відкрите і на довго.

Дивимось як працює нова, не тарифна технологія «GRIN MAP» - «Територія Національних Інновацій і Реформ» за програмою її впровадження. Виробники відходів в секційній чи звичайній тарі періодично видаляють зібрані у власному помешканні розділені відходи до прибудинкового терміналу, де в його модулі відходів згідно умов договору у закріплені за кожним їх видом контейнери розміщають свої відходи.

Надалі. Попереднє накопичені розділені відходи періодично, як певний ресурсний матеріал перевозяться на територію оператора нової послуги. Отримані чисті розділені органічні відходи вивозяться на існуючий полігон в екологічних пакетах, які з часом розпадаються на не шкідливу довкіллю речовину.

Роздільне поводження з відходами відбувається в умовах контролю їх руху приладами індикації, принаймні парів ртуті та альфа, бета, гамма випромінювання.
Технології сімейства «Зелена карта відходів», це принципово нові рішення в сфері надання послуг поводження з побутовими відходами. Ці технології не тарифні. В їх основі глибоко ресурсні рішення, які прості, ефективні і доступні. Головне в цій технології, це майже 100% поділ на розділені види відходів через фактичне не допущення їх суміші, що і є базисом ліквідації їх звалищ.

Від поширення нової технології розділені ресурсні відходи швидко знаходять своє використання. Органічні відходи спрямовуються на територію «Зеленого полігону», де як поживний матеріал для ґрунту сприяють більш швидкому вирощуванню однієї з енергетичних рослин, наприклад «Енергетичної верби» та/або вони йдуть на компостування чи їх реалізують в інший відомий спосіб, як теж чисто розділену сировину. За рахунок цього, не складного, але ретельно дотриманого у всіх вимогах процесу з часом і зникають загрозливі звалища суміші побутових відходів (ТПВ).

Такий, глибоко керований техніко-технологічний процес поводження з ТПВ гнучко орієнтується за логістикою продаж якісної вторинної сировини. «GRIN MAP», це соціально-економічний та бізнес привабливий проект, його окупність в межах року. Місто чи село в такий спосіб позбувається вкрай шкідливих, як довкіллю, так і людині звалищ відходів, мешканці отримують пільгові тарифи, бізнес потужну нішу його розвитку, як по технології, так і від суттєвих обсягів вторинної сировини, її нових можливостей. З кожних 100 тисяч населення щорічний валовий збір чистої користі від 20 млн. грн. По Україні від 5 млрд. грн. в рік. І це тільки стартові можливості нових корисних послуг.

 

Южноукраїнськ, квітень 2017р.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости