Политика | 17 Января, 2024

В «Укренерго» розповіли, як уникають графіків відключень цієї зими

Свежие новости: В «Укренерго» розповіли, як уникають графіків відключень цієї зими

В грудні Україні вдалось обійтись без відключень електроенергії завдяки збігу багатьох факторів, серед яких зниження споживання через тривоги, достатня генерація тощо.

Про це розповів головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко в інтерв’ю ЕП.

За його словами, економіка відновлюється, а це означає зростання споживання з боку промисловості та населення. 11 січня в Україні був був черговий рекорд споживання з початку війни, але цей рекордний рівень нам вдалося покрити завдяки трьом чинникам.

«Перше — була відновлена достатня частина генерації. Усе, що можна було увімкнути, ми увімкнули. Друге — через теплий грудень є велика проточність води по Дніпру і Десні. Учора був максимальний за всю історію для зими виробіток електроенергії на ГЕС. Третє — негода, через яку вчора було вимкнено понад тисячу населених пунктів, це понад 600 мегават. Якби не відключення, весь дефіцит ми могли б не покрити», — розповів Віталій Зайченко.

Також диспетчер «Укренерго» окремо відзначив, що балансувати енергосистему «допомагають» ранкові тривоги. Під час тривог споживання падає — приблизно на 300 мегават.

За його словами, фактично Україна була на краю до введення обмежень споживання. 

«Бог з погодою допоміг, «Укргідроенерго» більше виробило, ракетна небезпека знизила споживання, через негоду знеструмлені населені пункти. Це недобре для споживачів, але «плюс» для балансування системи», — сказав Віталій Зайченко.

Також він зазначив, що імпорт холодні періоди заходить не дуже, тому що ціни в Євросоюзі вищі і кон’юнктурно імпорту немає.

«Аварійну допомогу в такі холодні періоди зазвичай теж дуже важко отримати, тому що наші сусіди самі працюють на межі можливостей. Тому так тоненько-тоненько пройшли», — пояснив диспетчер «Укренерго».

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты