Общество | 9 Декабря, 2023

В МОЗ оголосили, що на Вінниччині погасили спалах гепатиту А

Свежие новости: В МОЗ оголосили, що на Вінниччині погасили спалах гепатиту А

На Вінниччині ліквідовано спалах гепатиту A, однак поодинокі випадки захворювання медики виявлятимуть ще впродовж кількох місяців.

Про це повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, написали в Міністерстві охорони здоров’я України.

Загалом, з 16 жовтня по 7 грудня лабораторно підтверджено 333 випадки: 30 пацієнтів наразі проходять лікування, 267 – виписані.

- Спалах завершується: кількість як госпіталізованих, так і нових випадків на Вінниччині зменшується, що підтверджує ефективність протиепідемічних заходів та відсутність постійного джерела інфікування. Однак через тривалий інкубаційний період (14-28 днів) та можливий безсимптомний перебіг захворювання щонайменше протягом одного-двох місяців ми ще будемо реєструвати поодинокі випадки захворювання, - пояснив Кузін.

Зараз медики виявляють “вторинні” випадки інфікування у сімейних вогнищах, тобто серед рідних та близьких пацієнтів, які не виявили бажання зробити щеплення проти гепатиту A під час безоплатної екстреної вакцинації.

В ході перевірок фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху. Перший – безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. Серед 3864 обстежених у 9 виявили антитіла до вірусу гепатиту А. Тобто, не підозрюючи про захворювання, вони могли інфікувати інших.

Щодо дослідження проб води: з 403 відібраних зразків з системи централізованого водопостачання, громадських водогонів, річок та стічних вод – вірусу гепатиту A не виявили. Однак, за мікробіологічними показниками майже у 30% проб зафіксували перевищення за бактеріологічними показниками. Це другий фактор. Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж та продовжується робота щодо корегування технологічних регламентів.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости