Общество | Южноукраинск, 27 Ноября, 2022

Православна церква України в Южноукраїнську переходить на новий стиль: святкуватиме Різдво 25 грудня

Свежие новости: Православна церква України в Южноукраїнську переходить на новий стиль: святкуватиме Різдво 25 грудня

Можуть пройти роки, щоб церкви в Україні провели календарну реформу й почали святкувати Різдво в один день - 25 грудня, вважають експерти. Однак процес вже запустився. Зокрема в Южноукраїнську прихожани Храму святих верховних апостолів Петра і Павла ПЦУ вперше відзначатимуть цей великий празник у грудні, а не в січні. А що кажуть настоятелі інших церков та яку думку мають люди - читайте в матеріалі.

Що думають люди?

Щоб дізнатися у читачів коли вони відзначатимуть Різдво Христове, ми провели опитування на нашому сайті. Голосування ще не завершилося, але вже є результати: 55% відповіли, що святкуватимуть Різдво 25 грудня, 25% - 7 січня, 14% - двічі, за обома календрями, для 5% дата не принципова.

Як святкуватиме церква?

ПЦУ

Настоятель Храму святих верховних апостолів Петра і Павла ПЦУ Віктор (Бурка) повідомив, що порадившись з прихожанами, вирішив перейти на григоріанський календар. Звернення до Київської Митрополії підписали 500 вірян. Вперше богослужіння на честь Різдва Христового відбуватиметься в цій церкві 25 грудня, а не 7 січня.

- Якщо хтось з українців каже, що моя прабабця святкувала Різдво 7 січня і я продовжу цю традицію, то він помиляється. В усіх богослужбових книгах до знищення автокефальної православної церкви України написано, що ми відзначаємо Різдво 25 грудня.

Є думка, що такі зміни не на часі, адже йде війна. Отець Віктор займає іншу позицію, рішучу.

- А коли на часі буде? Я вважаю, що це потрібно було зробити ще в 1991 році. Щоб відійти від росії, треба відійти і в духовному плані. От зараз кажуть: «Хлопці прийдуть з фронту і наведуть порядок». Але вони повернуться з війни виснаженими психологічно й фізично. Ми маємо самі навести порядок. Взагалі ця війна показала усьому світу правду. Ми переможемо у ній, бо Бог завжди на боці добра. Наше діло праведне, ми захищаємо свою землю.

УГКЦ

Настоятель Храму Всіх Святих Українського Народу Української Греко-Католицької Церкви Ігор (Ворона) вважає, що календарна реформа наразі не найголовніше в житті українців. Проте предстоятель зазначив, що раніше ми відмічали Різдво 25 грудня, за григоріанським календарем. Деякі закордонні єпархії вже давно послуговуються ним. Однак Синод ще не визначився з реформуванням календаря в Україні. Цьогоріч богослужіння відбуватимуться за старим стилем. 

- Сьогодні нам треба перемогти, щоб був мир і тільки тоді думати, як робити далі. Наразі є більш важливіші речі. 

Відомо, що 18 – 19 листопада відбулася 92 сесія Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні. Отці Синоду мали дискусійне обговорення питання щодо календарної реформи та одностайно погодилися продовжувати дослідження з позиції душпастирських рацій доцільності, актуальності та готовності такого кроку, зокрема й з огляду на воєнний стан.

УПЦ

Настоятель Храму Христа Спасителя УПЦ Михайло (Киряк) розповів, що прихожани не підіймали це питання та не виявляли бажання відзначати свята за іншим календарем. Священик дотримується такої ж позиції, як Єрусалимська церква. Він вважає, що підґрунтя для того, аби святкувати Різдво 25 грудня, немає.

- Треба орієнтуватися не на дати, а на канони церкви. В Єрусалимі сходить Благодатний Вогонь, значить ми робимо все правильно.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости