Политика | 14 Октября, 2024

Україну можуть залишити без імпорту електроенергії з ЄС через порушення

Свежие новости: Україну можуть залишити без імпорту електроенергії з ЄС через порушення

Секретаріат Енергетичного співтовариства попередив Україну про загрозу втрати "Укренерго" сертифікації на відповідність до європейських стандартів, що означає загрозу втрати імпорту електроенергії з Європи.

Про лист, який не є публічним, розповів експерт з енергетичних питань, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Лист до уряду (в особі НКРЕКУ, яка в даному випадку є відповідальним органом) надійшов із заголовком "Про відповідність "Укренерго" вимогам щодо анбандлінгу".

За словами Харченка, Енергетична спільнота попереджає про загрозу втрати НЕК "Укренерго" сертифікації, що підтверджує здатність оператора мереж працювати за європейськими стандартами.

Зокрема, йдеться про відсутність повноцінного корпоративного управління в компанії після того, як два незалежні члени наглядової ради "Укренерго" подали у відставку, заявивши про політичний тиск, а також надмірну концентрацію контролю над державними енергетичними компаніями з боку Міненерго, що суперечить європейським правилам .

Сертифікація є обов'язковою для того, щоб українська енергосистема працювала синхронно з європейською енергосистемою (ENTSO-E). "Укренерго" одержала її за кілька місяців повномасштабної війни.

"Если это (лишение сертификации. – Ред.) произойдет, то почти одновременно Украина, скорее всего, потеряет возможность импорта электроэнергии, а заодно эта ситуация нанесет огромный вред процессу интеграции рынка электроэнергии Украины в Европу... Благодарить за этот риск нужно исключительно Министерство энергетики и лично министра", – пишет Александр Харченко.

 

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости