Политика | 8 Ноября, 2023

Україна сьогодні чекає на рішення від ЄС щодо початку переговорів

Свежие новости: Україна сьогодні чекає на рішення від ЄС щодо початку переговорів

Сьогодні, 8 листопада, Європейська комісія оприлюднить довгоочікуваний щорічний звіт щодо розширення. У якому, серед іншого, оцінить виконання Україною семи вимог та визначиться, чи рекомендуватиме початок переговорів щодо вступу нашої країни до ЄС.

Чому рішення Єврокомісії важливо, чого очікувати і що відомо про шлях України до ЄС.

Звіт Єврокомісії. Що це і навіщо потрібно?

Європейська комісія систематично оприлюднить звіт про оцінку прогресу країн-кандидатів на їхньому шляху в реалізації реформ, які є частиною членства в ЄС. Цей документ називається Enlargement Package ("Пакет розширення") та приймається щорічно.

Цей документ містить повідомлення про розширення, де оприлюднюється не лише оцінка країн-кандидатів на їхньому шляху до ЄС, а й реформи, які ще належить провести, та пропозиції щодо подальших кроків. Цього року Україна була вперше додана до цього Пакету.

Сьогодні з оприлюдненням документа очікується детальна оцінка виконання нашою країною семи рекомендацій, які були надані Києву разом із ухваленням рішення надати Україні статус кандидата на членство в ЄС.

Спочатку анонсувалося, що звіт буде оприлюднено на початку жовтня, але терміни постійно змінювалися з різних причин. Зрештою, сьогодні Єврокомісія офіційно дасть свою оцінку.

Зазначимо, що документ стосується не лише України, а й інших кандидатів на вступ до ЄС, а саме: Албанії, Боснії та Герцеговини, Косова, Чорногорії, Північної Македонії, Сербії, Туреччини, Грузії та Молдови.

Остання отримала дев'ять умов для початку переговорів про членство, включаючи боротьбу з організованою злочинністю, та може отримати умовну позитивну рекомендацію разом із Україною. При цьому прогнози щодо Грузії не такі перспективні. Офіційні особи ЄС вважають, що країна не виконала 12 умов, які вона надала для отримання кандидатства.

Втім, брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк повідомив, що Грузія завтра набуде статусу кандидата на вступ до ЄС з певними умовами.

7 вимог від ЄС. Чи всі виконані?ʼ

Після виконання всіх семи рекомендацій мають розпочатися переговори щодо вступу до Євросоюзу. Ці сім вимог Україна отримала ще у червні 2022 року, коли Європейська рада надала нашій країні статус кандидата.

Зокрема, Брюссель очікує від Києва виконання семи блоків реформ, які стосуються:

  • реформи Конституційного суду,
  • подальшого втілення судової реформи,
  • боротьбу з корупцією та посилення антикорупційних органів,
  • боротьбу з відмиванням грошей,
  • ослаблення впливу олігархів,
  • гармонізацію аудіовізуального законодавства з європейськими,
  • зміни у законодавстві про нацменшини.

У червні цього року у ЄС оголосили свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату. Тоді там зазначили, що наша країна впоралася з двома кроками із семи, запропонованих Єврокомісія. Хоча перед цим прем'єр-міністр Денис Шмігаль заявив, що на урядовому рівні нібито було виконано усі сім рекомендацій.

Як випливає зі звіту щодо України - внутрішнього документа Єврокомісії, який опинився у розпорядженні "Радіо Свобода", ЄК вважає, що Україна виконала 4 із 7 критеріїв:

  • запровадження законодавства про процедуру відбору суддів Конституційного Суду;
  • завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції та створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів;
  • відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF та схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору;
  • реформа медіагалузі - приведення українського законодавства у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Водночас інші три критерії – боротьба з корупцією, обмеження впливу олігархів та законодавство щодо нацменшин – супроводжуються рекомендаціями щодо подальшого виконання.

При цьому Bloomberg із посиланням на джерела пише, що Єврокомісія може рекомендувати країнам-членам ЄС розпочати офіційні переговори щодо вступу України після виконання всіх 7 критеріїв.

За даними видання, щоб розпочати офіційні переговори про вступ України, потрібно ухвалити реформи та змінити законодавство про нацменшини, боротьбу з корупцією, а також деолігархізацію та лобіювання.

Очікування України від звіту

Напередодні в українському уряді закликали не завищувати очікування звіту Єврокомісії. З такою заявою виступила віце-прем'єр-міністр із євроінтеграції Ольга Стефанишина.

"Звіт, який буде опублікований завтра, розповість про прогрес України та дасть розуміння подальших кроків. Але формулювання будуть стриманими", - сказала вона і додала, що остаточне рішення про відкриття переговорів ЄС прийматиме у грудні, а завтрашній звіт буде "лише основою" .

Водночас, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який вирушив до Брюсселя для переговорів, натякнув на "позитивні рішення Єврокомісії".

Він зазначив, що "якщо не станеться жодних форс-мажорів", то вступні переговори розпочнуться у грудні. При цьому Кулеба прокоментував чутки про те, що наша країна "виконала лише чотири із семи рекомендацій ЄК". За його словами, Брюссель "не мислить такими категоріями як одна із семи або дві з семи".

Що цікаво, днями голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, виступаючи у Верховній раді України, наголосила, що Київ виконав свої завдання на 90%.

Не кінцевий результат і "палиці в колеса"

Зазначимо, що отримання сьогодні рекомендації від ЄК далеко не ставить крапку щодо переговорів про вступ. Адже потім потрібне буде ще рішення Європейської Ради про початок переговорів. Його, як очікується, можуть ухвалити у грудні цього року.

При цьому деякі європейські політики вже виступили із заявами, які прямо означають, що Україні можуть перешкодити вступу до ЄС. Зокрема, про це висловився Балаш Орбан, який є політичним радником угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Він пригрозив, що Угорщина накладе вето на наступному саміті ЄС у грудні, де лідери європейських урядів ще мають ратифікувати рекомендації ЄК. Причиною тому – нещодавно прийнятий в Україні мовний закон, який зобов'язує меншини, не лише угорські, здобувати не менше 70% освіти українською мовою. Орбан вважає, що через цей закон діти, які ростуть в угорськомовній сім'ї в Україні, "дуже сильно відставатимуть у школі".

Коли Україна може вступити до ЄС: прогнози

Нещодавно амбітним планом вступу України до ЄС поділилася віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, яка раніше наголосила, що Київ цього року не виконає всіх рекомендацій, але переговори про вступ все одно мають розпочатись у грудні.

Вона вважає, що Україна зможе стати членом блоку протягом двох років. Подібні очікування є в уряді, і про них особисто заявляв президент Володимир Зеленський.

Втім, деякі офіційні особи в ЄС мають обережніші оцінки. Зокрема, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка заявляла, що "немає чітких термінів щодо членства України".

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости