Политика | 9 Ноября, 2018

У Верховній Раді мають намір змінити межі районів Миколаївщини

Свежие новости: У Верховній Раді мають намір змінити межі районів Миколаївщини

У четвер, 8 листопада, депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроект №9279 «Про зміну меж районів Миколаївської області». Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп Андрій Вадатурський.

Законопроектом пропонується на базі 19-ти районів області утворити чотири. А саме, включити до складу:

☑️Миколаївського району – Березанський, Вітовський, Новоодеський, Очаківський райони; 
☑️Баштанського району – Березнегуватський, Казанківський, Новобузький, Снігурівський райони;
☑️Вознесенського району – Арбузинський, Братський, Веселинівський, Єланецький райони;
☑️Первомайського району – Врадіївський, Доманівський, Кривоозерський райони.

Перш за все, не варто плутати район з виборчим округом. Це адміністративна оптимізація – логічний другий крок після створення об'єднаних територіальних громад.

Спитаєте, навіщо це потрібно? Пояснюю. Справа в тому, що станом на сьогодні в Миколаївській області вже створено 41 ОТГ. При цьому лише в 2-х з 19-ти районів області поки що немає жодної громади. А от площа 8-и районів більш як на 50% покрита ними, й у 12-ти районах загалом районний центр є також центром ОТГ. І процес об’єднання триває.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, об’єднані громади перебирають на себе майже всі повноваження, які належали до компетенції районних рад чи районних адміністрацій. Таким чином, функціонування останніх стає неефективним та взагалі безглуздим через фактичну відсутність чи істотне зменшення функцій. Більш того, це створює соціальну напругу та непрості відносини між районною ланкою влади та новоствореними ОТГ.

У разі ж укрупнення районів кількість рад, функції яких дублюються, стане меншою, а управління територіями – більш ефективним.

Миколаївщина може стати першою з областей, зробивших такий крок, і отримати за це економічні бонуси, так само як отримали їх перші ОТГ.

Додам, що межі нових районів пропонується встановити по зовнішній межі територій міських, сільських, селищних територіальних громад районів, що увійдуть в їх склад.

Передбачається, що Миколаївська, Баштанська, Вознесенська, Первомайська районні ради будуть правонаступниками прав та обов’язків тих рад, що приєднаються до них. А депутати продовжать виконувати свої повноваження до чергових місцевих виборів.

Згодом про ініціативу розкажемо більш детально, - повідомив Андрій Вадатурський.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости