Криминал | Николаев, 29 Июня, 2023

СБУ оголосила підозру миколаївцю за наводку російських ракет для обстрілу рідного міста

Свежие новости: СБУ оголосила підозру миколаївцю за наводку російських ракет для обстрілу рідного міста

СБУ заочно оголосила підозру 49-річному миколаївцю Сергію Лебєдєву за збір інформації для ворога за допомогою свого Telegram-каналу та пособництві у обстрілах Миколаєва.

Про це свідчить відповідний текст підозри.

Слідство встановило, що не пізніше 21 грудня 2021 року Лебедєв створив у Telegram-канал «Лохматый Z Николаев» для спілкування місцевих жителів із проросійськими поглядами. Після початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого 2022 року спільноту, яка налічує більше 30 тисяч осіб, переформатували для отримання окупантами інформації.

Не пізніше серпня 2022 року Лебєдев залучив до співпраці прихильника «руського міра» Р. Лободаєва (також є фігурантом іншого кримінального провадження), який повинен був збирати інформацію про наслідки російських обстрілів по місту, локації блокпостів, місцезнаходження представників Сил оброни України.

13 серпня 2022 року Лободаєв відмітив на онлайн-карті багатоквартирний будинок по вулиці Пограничній з відміткою «велике скупчення автомобілів з номерами іншого регіону». Других підтверджень про свою теорію про «скупчення військових» у цивільному будинку зрадник в цьому випадку не надавав. Згодом окупанти з напрямку села Карбулат Херсонської області нанесли удар ракетами С-300 по цьому п’ятиповерховому будинку. Внаслідок атаки загинули сім цивільних людей, в тому числі одна дитина. Значних пошкоджень зазнали й інші сусідні будинки та об’єкти цивільної інфраструктури.

Вдень Лободаєв по приказу Лебєдева проїхав біля місця удару та надав останньому інформацію про наслідки обстрілу.

Дії Лебєдєва слідство наразі кваліфікує як пособництво у вчиненні порушень законів та звичаїв війни поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб – частин 5 статті 27, частина 2 статті 28, частина 2 статті 438 КК України.

Варто зазначити, що у вказаній підозрі йде мова про один обстріл, проте цей Telegram-канал не один раз фігурував у кримінальних провадженнях і щодо інших атак на Миколаїв. Крім того, Лебєдєв не раз виступав для російських пропагандистів, де його іменували «координатором підпільного руху» у Миколаєві.

Лебєдєв знаходиться на підконтрольних окупантам територіях.

Фото обстріляного російськими ракетами в жовтні 2023 року п'ятиповерховий будинок з цивільним населенням:

 

Фрагменти тексту підозри:

 

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты