Политика | 2 Июля, 2023

Росія може вивести свої війська з півдня України - в ISW пояснили куди

Свежие новости: Росія може вивести свої війська з півдня України - в ISW пояснили куди

Росія перекидає на Бахмутський напрямок частини Повітряно-десантних військ. Так командування окупаційної армії реагує на контрнаступальні операції українських сил у районі Бахмута, який має для РФ не так військове, як пропагандистське значення.

Таких висновків дійшли аналітики  Інституту вивчення війни  (ISW).

Якщо перекинутих сил буде недостатньо для стримування Сил оборони України, то Росія може бути змушена забрати війська з півдня нашої країни, щоб утримати окуповані території на Донбасі.

Аналітики зазначили, що російське командування реагує на українські операції навколо Бахмута, виводячи сили з інших напрямків.

Так, про перекидання одного з полків ВДВ РФ з Лиманського спрямування (на заході від Кремінної) під Бахмут 1 липня заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий.

Цю заяву аналітики підтвердили за допомогою кадрів з геолокацією від 30 червня: вони доводять, що російський 137-й гвардійський повітряно-десантний полк (що входить до 106 повітряно-десантної дивізії) тепер воює південніше Роздолівки за 18 км на північ від Бахмута.

Про перекидання підрозділів ВДВ на Бахмутський напрямок повідомляв також один із російських воєнкорів: за його словами, там зараз воюють частини 98-ї дивізії ВДВ.

Крім того, в ISW раніше спостерігали підрозділи 237-го десантно-штурмового полку (76-а дивізія ВДВ) і 331-го десантно-штурмового полку (98-а дивізія ВДВ) на Лиманському напрямку, хоча підтверджень їх перекидання під Бахмут аналітики поки що знайшли.

За словами Череватого, на Лиманському напрямі полк ВДВ, перекинутий під Бахмут, замінили на якісь «сили територіальної оборони». Це, вважають аналітики, є частиною тенденції перекидання елітних частин на Бахмутський напрям із заміною їх на колишніх позиціях слабкішими формуваннями.

При цьому під Бахмут перекидають підрозділи з південного фронту. За даними, озвученими заступником міністра оборони України Ганною Маляр, російське командування перекинуло на Бахмутський напрямок та на Запоріжжя частину своїх найбільш боєздатних підрозділів із окупованої Херсонщини. Зроблено це було упродовж тижня після початку українських операцій 4 червня.

Примітно, що Бахмут для Росії має не так військове, як пропагандистське значення. І тому, припустив Череватий, РФ може піти на концентрацію елітних сил російської армії під Бахмутом, щоб утримати пропагандистську перемогу у вигляді окупації цього зруйнованого міста.

Втім, вважають аналітики, для стримування українських військ під Бахмутом часткового перекидання військ з інших напрямків може виявитися недостатньо.

«Якщо російських підкріплень, вже відправлених до Бахмуту, буде недостатньо, щоб стримати російські завоювання в цьому районі, російське командування може зіткнутися із важким вибором: ризикнути створити серйозні вразливі місця в Херсонській чи Луганській областях або розпочати відведення військ з півдня України», наголошено в аналітичному зведенні ISW.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты