Политика | Вознесенск, 13 Декабря, 2019

Рейтинг ОТГ Миколаївщини: Бузька - в лідерах, Дорошівська - в аутсайдерах

Свежие новости: Рейтинг ОТГ Миколаївщини: Бузька - в лідерах, Дорошівська - в аутсайдерах

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International підготували аналітичні показники, які характеризують виконання бюджетів 806 ОТГ за січень-вересень 2019 року у розрізі кожної з 24 областей.


Експерти порівняли фінансові показники ОТГ кожної області. Показники в межах кожної області систематизували за чотирма групами:

  1. доходи на душу населення (співвідношення обсягу надходжень доходів загального фонду без трансфертів до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  2. рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до суми доходів загального фонду ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);
  3. питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (відсоткова частка видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);
  4. питома вага заробітної плати у видатках загального фонду (відсоткова частка проведених із загального фонду бюджету видатків на заробітну плату з нарахуваннями до обсягу видатків загального фонду бюджету без урахування трансфертів, перерахованих з бюджету ОТГ до інших бюджетів).

Ці фінансові показники:

  • є статичною інформацією, яка відображає стан речей на відповідну дату (в даному випадку – 1 жовтня 2019 року);
  • відображають окремі, найбільш суттєві напрямки фінансово-бюджетної діяльності громад;
  • дають можливість здійснювати порівняльний аналіз ідентичних параметрів у розрізі різних громад в межах однієї області та між різними областями.

Однак для формулювання обґрунтованих висновків необхідно провести більш глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, виявляти причинно-наслідкові зв’язки між рівнем розвитку соціальної та промислової інфраструктури, підприємницьким та ресурсним потенціалом території, демографічними чинниками і т.п. Наведені параметри є лише відправною точкою для проведення такого аналізу і дають можливість сформувати загальне уявлення про фінансовий потенціал громад. 

Що стосується Миколаївської області, то тут за підсумками січня-вересня 2019 року середній показник доходів загального фонду (без трансфертів) на 1-го мешканця по 29-ти ОТГ області склав 3 543,6 грн. Найбільше доходів у розрахунку на 1-го мешканця отримано в Галицинівській ОТГ – 9 419,2 грн, найменше у Воскресенській ОТГ – 1 252,2 грн.

Серед ОТГ області 20 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, 5 перераховують реверсну дотацію. Найвищий рівень дотаційності у Воскресенській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 38,6%.

В середньому, по всіх ОТГ області питома вага видатків утримання апарату управління у доходах загального фонду (без урахування трансфертів) становить 21,2%. Найбільший показник у Дорошівської ОТГ – 47,4%, найменший показник у Галицинівської ОТГ – 10,0%.

В середньому, по всіх ОТГ області питома вага заробітної плати у видатках загального фонду становить 75,1%. Найвищий показник видатків у Шевченківській ОТГ – 85,1%, найнижчий у Вознесенській ОТГ – 40,8%. 

Матеріали підготовлено за підсумками виконання місцевих бюджетів 806 ОТГ за січень-вересень 2019 року, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua експертами Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International:

  • Віктором Венцелем, експертом Програми «U-LEAD з Європою»
  • Ігорем Герасимчуком, експертом проекту SKL International

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты