Общество | Николаев, 21 Ноября, 2018

Профільна депутатська комісія вирішила провести виїзне засідання в дитячій поліклініці №2

Свежие новости: Профільна депутатська комісія вирішила провести виїзне засідання в дитячій поліклініці №2

Як повідомлялось раніше, на черговій 47 сесії Миколаївської міської ради 16 листопада до депутатів та міського голови звернулися миколаївці, які проживають в Інгульському районі міста, з питанням стосовно реорганізації дитячої поліклініки №2 на вул. Космонавтів, 144.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич надав протокольне доручення начальнику управління охорони здоров’я Ірині Шамрай не приймати жодних кадрових чи інших рішень до детального розгляду питання на наступному засіданні профільної комісії.

У вівторок, 20 листопада, відбулось засідання комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту, під час якого депутати обговорили ситуацію, яка склалася навколо лікувального закладу.

Як пояснила Ірина Шамрай, таке рішення пов'язане з тим, що відповідно до законодавства всі лікувальні заклади повинні планово укладати договори з Національною службою здоров'я України (НСЗУ). З 1 січня 2019 року фінансування первинної ланки закладів охорони здоров’я за рахунок субвенції державного бюджету буде припинено.

- У Миколаєві завершено перший етап реформування, а саме відокремлена первинна ланка від вторинної. Сьогодні центри первинної медичної медико-санітарної допомоги готові укласти договори з Національною службою охорони здоров'я України. На сьогоднішній день жителями міста укладено 229 тисяч декларацій з лікарями - це 47,6%. Фінансуватимуться медичні заклади в залежності від кількості укладених декларацій. Ті міста, які першими заключили угоду з НСЗУ, здійснили реформування, отримають додаткові кошти. Це Вінниця, Київ, Черкаси та Хмельницький. До прикладу, у Черкасах на утримання всіх ЦПСМД, які обслуговують близько 220 тис. мешканців, замість 6 мільйонів, отримали 53 млн грн. Ці гроші дозволили суттєво підвищити заробітну плату медичним працівникам, оновити матеріально-технічну базу. У первинній ланці у нас працюють тільки лікарі-педіатри, терапевти і сімейні лікарі. Іншим спеціалізаціям оплата від НСЗУ не передбачена. Кожен лікар-педіатр може заключити до 900 декларацій з пацієнтами, терапевт - до 2 тисяч, сімейний лікар - 1800, - сказала Ірина Шамрай.

Ірина Шамрай додала, що ті медичні заклади, які не укладуть угоду з Національною службою охорони здоров'я України, з наступного року будуть утримуватись за рахунок міського бюджету.

- Протягом 2019 року триватиме процес реформування медичних закладів другого рівня. Тому в тих медичних установах, де знаходяться стаціонари, ми вивчаємо можливість раціонального використання приміщень. Адже у подальшому фінансування буде здійснюватися не за кількістю ліжко-місць, а за кількістю послуг, які надаються пацієнтам.

У зв’язку з цим, дитячу поліклініку, яка знаходиться по вул. Космонавтів, 144, хочуть розмістити в поліклініці №2 для дорослих по вул. Космонавтів, 126. А в приміщення, яке наразі займає дитяча поліклініка, планують перевести спеціалістів з поліклініки №3 для дорослих.

- Приміщення по вул. Космонавтів, 144, має площу 1886 кв.м, а приймають там всього 4 вузьких спеціаліста. З поліклінікою №3 ситуація інша: заклад займає частину другого і частину третього поверху 2-ї поліклініки. Для функціонування такого закладу цієї площі вкрай недостатньо. Недоцільно тримати чотирьох вузькопрофільних медиків в педіатричному відділенні №2, так як площа там занадто велика і не використовується в повній мірі. У той час як цих лікарів можна зібрати в іншій поліклініці, де діти за призначенням педіатра зможуть пройти всіх лікарів в один день. Всі послуги пацієнти можуть отримати в Інгульському районі, - пояснила Ірина Шамрай.

Однак представники ініціативної групи, які також були присутні на засіданні, не погодились з цією думкою. Обговоривши питання, члени комісії вирішили провести виїзну нараду та оглянути приміщення дитячої поліклініки. Виносити питання на сесію міської ради не будуть.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты