Политика | Южноукраинск, 19 Февраля, 2020

Побутові відходи, досвід Польщі

Свежие новости: Побутові відходи, досвід Польщі

Важливим етапом у вирішенні проблеми твердих побутових відходів у Польщі стала «сміттєва революція». У 2013 році держава передала усі питання, пов’язані з відходами, органам місцевого самоврядування. Відтоді місцева влада самостійно встановлює ціни та відповідає за вивіз, сортування та переробку сміття.

Досвідом ділились: Йоланта Кшивєц, директорка відділу поводження з побутовими відходами Варшави, Марта Смал-Чудік, директорка департаменту охорони довкілля у Любліні, Марек Кабацінські, заступник директора комунального підприємства управління відходами Кракова. ZAXID.NET записав найцікавіші тези спікерів.

Як збирають сміття? У сфері поводження з ТПВ у Польщі останнім часом відбувається дуже багато змін, пов’язаних з новими директивами, прийнятими ЄС. За словами Марти Смал-Чудік, після «сміттєвої революції» 2013 року у Любліні лише почали звикати до сортування сміття на дві фракції: мокру (змішані відходи) та суху (вторинна сировина: папір, пластик, скло і тд.). Однак знову потрібно запроваджувати зміни.

Наприкінці 2016 року ЄС прийняв рішення, що до 2020 року у Європейському союзі перероблятимуть 50% усіх відходів, а сміття сортуватимуть на чотири обов’язкові фракції: скло, папір, метал та пластик, а також рештки продуктів. Кожна фракція матиме свій колір. До прикладу пластик складатимуть до жовтого контейнера на території не лише усієї Польщі, а й Європи.

Оскільки раніше ЄС не регламентував на скільки фракцій потрібно сортувати сміття, то місцеві громади вирішували це питання на свій розсуд. Якщо у Любліні відходи сортують на дві фракції, то у Варшаві уже на три. Тут також є мокра та суха фракції, однак поруч із цими контейнерами стоїть спеціальний резервуар для скла.

50% сміття на переробку. «У Польщі на одного мешканця припадає приблизно 200 кг відходів, у більших містах, як у Кракові, ця кількість може сягати 400 кг. До 2020 року не лише Польща, а й інші країни ЄС повинні дійти до рівня, коли 50% відходів будуть перероблятись», - каже Марек Кабацінські.

За словами поляка, у Кракові уже діє закритий цикл переробки відходів. Тут є дві сортувальні лінії, сміттєспалювальний завод та полігон, тобто усе необхідне обладнання для поводження з відходами.

  • Читайте больше на нашем Telegram-канале. Присоединиться к нему можно ЗДЕСЬ

Южноукраїнськ в 2004 роцірозпочав роздільно збирати побутові відходи на 11 видів плюс мокрі (органічні) - 12-й вид відходів. Інноваційний проект «ДКП» працював понад рік, став переможцем у Всеукраїнському конкурсі цієї номінації і отримав приз – «Бронзову сову». Наразі вона передана в Міську гімназію, першому закладу, який почав роздільно збирати відходи в класах та в будинку гімназії. Через рік позитивної роботи, яка давала зменшення тарифу цієї послуги, була схвально сприйнята мешканцями, нова влада міста технологію бездарно загубила. Та в 2016 році її поновили вже вдосконаленою. Популісти чергове намагались її зруйнувати. Наразі, хоча і в спрощеному вигляді та вказана технологія поширюється по місту, знижує тариф, дає нам шлях до здорового довкілля.

Роздільне збирання відходів в місцях їх утворення, це загально визнаний шлях до подолання цієї проблеми. Тільки так будуть зникати загрозливі звалища відходів.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты