Политика | 1 Февраля, 2024

Новий закон про мобілізацію зможе вступити в силу не раніше березня, – нардеп

Свежие новости: Новий закон про мобілізацію зможе вступити в силу не раніше березня, – нардеп

Новий закон про мобілізацію у випадку успішної підтримки парламентом вступить в силу не раніше березня.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як відомо, 30 січня Кабмін схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Новий законопроєкт про мобілізацію містить низку норм, які вплинуть на військовозобов’язаних.
Нардеп зазначає, що наступний етап після надання законопроєкту до ВР — це включення в порядок денний сесії.

«Далі важливий етап: скорочення строків подання альтернативних законопроектів з 14-ти днів до 7-ми. Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 06 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення- то законопроект має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 06-09 лютого.

Далі має відбутися засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних. Комітет поважний, тому раніше голосування за скорочення термінів (а це 06 лютого і далі) таке засідання не відбудеться.

Далі винесення законопроекту на голосування у перше читання. Це скоріш за все не раніше 07 лютого.

Якщо законопроект депутати підтримають 226+ голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7-м днів на подачу правок. Якщо не пройде 14 днів на подачу правок», - пояснив нардеп.

Потім знов Комітет має розглянути всі правки, яких скоріше за все буде багато.

«І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання.

Коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого. Якщо буде багато правок, то процедура розгляду може затягнутися на декілька днів.

Нагадаю, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися (як було з законом про реєстр). Але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання.

Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту», - пояснив Железняк.

Після закінчення всієї процедури у Раді закон передається на підпис Президенту.

«І це я описав один (з найбільш ймовірних, але не єдиний) сценаріїв.

Але думаю, що вже очевидно, що раніше березня Закон не вступить в силу. Плюс там ще перехідний період місяць», — підсумував народний депутат.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости