Криминал | 18 Сентября, 2023

НАБУ завершило розслідування справи пійманого на хабарі голови ДСА Сальникова

Свежие новости: НАБУ завершило розслідування справи пійманого на хабарі голови ДСА Сальникова

НАБУ і САП завершили розслідування стосовно голови Державної судової адміністрації Олексія Сальникова, підозрюваного у підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного Суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України.

За даними слідства, чинний голова ДСА ще 5 березня цього року отримав від представника комерційного підприємства 7,5 тисяч доларів США, з яких 5 тисяч доларів США мали бути передані суддям за винесення рішення, а 2,5 тисяч доларів США — залишені собі за посередницькі послуги.

Надалі голова ДСА обіцяв посприяти у винесенні рішення суддями Верховного Суду, зокрема й через залучення до цього його голови. Однак, після викриття НАБУ і САП голови ВС на одержанні неправомірної вигоди, поведінка голови ДСА різко змінилася і він почав ухилятися від вирішення питання, проте й не маючи намір повертати отриману ним неправомірну вигоду.

Наприкінці липня 2023 року йому повідомили про підозру. 28 липня до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді застави в сумі 805,2 тисячі гривень. У серпні ВАКС відсторонив Олексію Сальнікова від посади голови Державної судової адміністрації України.

sd

У відео НАБУ згадуються назва «Форватер». «Судовий репортер» писав, що заявником у справі Сальникова виступив деякий Олексій Гончар — військовий, який служить у бригаді тероборони. Вони з Сальніковим знайомі з 2015 року, періодично бачилися і спілкувалися.

Восени 2021 року юристи ТОВ «Форватер Плюс», дізнавшись про товариські стосунки Гончара з Сальніковим, попросили дізнатися у голови ДСА про перспективи своєї справи.

24 лютого 2021 року Житомирський окружний адмінсуд задовольнив позов ТОВ «Форватер плюс» до Державної служби геології та надр про надання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою видобування піску в Обухівському районі Київської області в акваторії Канівського водосховища.

5 серпня 2021 року 7 Апеляційний адмінсуд за скаргою Держгеології рішення першої інстанції скасував та в позові ТОВ «Форватер плюс» відмовив

У вересні 2021-го провадження у справі відкрив Верховний суд. Юристи «Форватер плюс» хотіли, щоб справу повернули на новий розгляд в апеляцію.

Через зайнятість, а згодом і початок війни Гончар тривалий час не запитував у Сальнікова про «Форватер плюс». Тільки в листопаді 2021 року він поцікавився, чи товаришеві щось відомо про цю справу і той пообіцяв зʼясувати питання. Потім вони ще пару разів бачилися, але Сальніков нічого конкретного не говорив, тільки те, що спілкувався про справу з керівником апарату Касаційного адмінсуду. 27 лютого 2023 року в ресторані «Прага» Сальніков повідомив, що є можливість скасувати рішення і повернути справу в апеляцію, але за це треба заплатити 5 тисяч доларів. Водночас у розмові прозвучала сума $10 тисяч і Гончар не до кінця зрозумів, скільки треба дати. 1 березня Гончар звернувся із заявою до НАБУ і йому під протоколи видали 10 тисяч доларів.

Вже в рамках контролю за вчиненням злочину 5 березня 2023 року Гончар передав Сальнікову гроші нібито для суддів Касаційного адмінсуду. Зустріч відбулася в ресторані, де Сальніков сидів за столиком із дівчиною з волоссям темного кольору. Розмова відбулася у присутності цієї дівчини. Гончар дістав із кишені піджака 5 тисяч доларів і поклав на стіл. Сальніков узяв гроші і поклав їх у бокову кишеню спортивного костюму.

8 березня Сальніков запросив Гончара на зустріч і повідомив, що гроші вже передав керівнику апарату суду і також поспілкувався про справу з головою Верховного суду Князєвим, повідомив Князєву, що передав гроші для суддів та просив, щоб він підстрахував.

Через кілька днів голова ДСА поїхав у відрядження і сказав Гончару, що справою «Форватер плюс» займеться його заступник. Гончару справді зателефонував замголови ДСА Максим Пампура і сказав підʼїхати. При зустрічі Пампура пояснив, що зараз колегія суддів шукає бокового суддю і коли знайдуть, то приймуть рішення.

За кілька днів Пампура повідомив, що був у Князєва, той у курсі справи і перетелефонує. Також Князєв у його присутності подзвонив і сказав, щоб до нього в понеділок на 9.30 зайшов деякий «Михайло Іванович» — голова Касаційного суду Михайло Смокович. На цю зустріч Князєв запросив і Пампуру. Смокович начебто пообіцяв їм протягом місяця відправити справу в апеляцію: «Мы будем его прописывать и сейчас посмотрим какие основания сделать, и туда вниз спустим».

Після викриття на хабарі голови Верховного суду Князєва розвиток подій суттєво уповільнився.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости