Общество | Николаев, 22 Мая, 2023

На Миколаївщині запустили Тилігульську вітроелектростанцію

Свежие новости: На Миколаївщині запустили Тилігульську вітроелектростанцію

У четвер, 18 травня, у Миколаївській області було відкрито першу чергу Тилігульської вітрової електростанції, яка складається з 19 вітротурбін загальною потужністю 114 МВт. Шість таких турбін було змонтовано до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ще 13 було встановлено під час воєнного стану, повідомили у Миколаївській ОВД.

До відкриття першої черги Тілігульської ВЕС приєдналися представники влади, дипломатичного корпусу, бізнесу, галузевих асоціацій, комітету ПЕК тощо. Серед них начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик та Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен.

Начальник Миколаївської ОВ Віталій Кім висловив подяку всім фахівцям, які продовжили будівництво станції під час військового стану та зазначив, що подальший розвиток України у сфері «зеленої енергетики» має значний потенціал для залучення інвестицій, створення робочих місць та забезпечення енергетичної незалежності.

«Цей проект – символ нашої віри в Перемогу та опору людей, які працювали над ним у такий час та в таких умовах. Я хочу, щоб це було прикладом для іноземних інвесторів, що можна безпечно реалізовувати проекти у Миколаївській області. Ми довели наше ставлення до партнерів, тож усіх запрошую на Миколаївщину», – запевнив голова області.

Зі свого боку, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва додала, що важливими факторами, які забезпечили подальшу співпрацю сторін, були «інвестиційна няня» та нульова толерантність до корупції.

«Після того, як ми потиснули руки, розпочалася тривала робота, супровід та постійна підтримка. Окремо хочу подякувати ДТЕКу за допомогу під час війни та сподіваюся, що Миколаївська область буде «зеленою». Ми відбудуємо енергетичний фронт і зробимо все для того, щоби далі поширювати зелену енергетику», - сказала Ганна Замазєєва.

Зазначимо, що річна прогнозована генерація електроенергії Тилігульською вітроелектростанцією становить – 390 млн. кВт-год. Цього обсягу електроенергії достатньо, щоби забезпечити річні енергоспоживання до 200 тисяч домогосподарств. Робота станції також дозволить зменшити викиди вуглекислого газу на 400 тисяч тонн на рік.

Проектна потужність ДТЕК Тилігульська ВЕС усіх чотирьох черг становить 500 МВт потужності та 83 вітротурбіни. Компанія планує добудувати ВЕС до запланованої потужності.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости