Криминал | Николаев, 25 Августа, 2022

На Миколаївщині контррозвідка СБУ затримала агента російського ГРУ, який «полював» на «HIMARS»

Свежие новости: На Миколаївщині контррозвідка СБУ затримала агента російського ГРУ, який «полював» на «HIMARS»

У ході протидиверсійної спецоперації у прифронтових районах Миколаївщини контррозвідка СБУ затримала агента російського ГРУ.

Про це повідомили в прес-центрі СБУ.

Мешканець Миколаївщини збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на південному напрямку. Основним завданням зрадника було встановлення і передача окупантам координат бойових позицій реактивних артилерійських систем «HIMARS». Отриману інформацію росіяни планували використати для підготовки та проведення диверсій і ракетних ударів.

«Контррозвідники встановили, що затриманого завербував кадровий співробітник воєнної розвідки рф після початку повномасштабного вторгнення. У поле зору російських спецслужб він потрапив як активний прихильник прокремлівських поглядів щодо збройної агресії проти України. Зловмисник розповсюджував свої деструктивні дописи у соцмережах. Пропозицію щодо негласної співпраці з агресором отримав на власний телефон через один із месенджерів. Після вербування приступив до виконання ворожих завдань із розвідувально-підривної діяльності», - говориться в повідомленні.

Відомості про об’єкти підозрюваний переправляв своєму куратору з рф закритими каналами електронного зв’язку у вигляді детальних схем, які після передачі знищував. Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявили мобільний телефон, який він використовував для комунікації з російським координатором.

В Миколаївській обласній прокуратурі повідомили, що затриманим є 50-річний мешканець Миколаївського району. Проти нього відкрили кримінальне провадження за несанкціоноване поширення інформації про ЗСУ з метою надання такої інформації державі-агресору (частина 3 статті 114-2 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підозрюваний за завданням представника спецслужби рф збирав та передавав інформацію про розташування підрозділів ЗСУ, озброєння і боєприпасів, які дислокуються на території Миколаєва та області. По цим об’єктам у подальшому планувались ракетні та артилерійські удари. Окремим завданням для зловмисника були пошук та фіксація місць знаходження чи пересування систем залпового вогню HIMARS.

За клопотанням прокурора судом підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 2,5 мільйони гривень.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости