Политика | 10 Января, 2024

Між Україною та її союзниками пройшла таємна зустріч із мирними переговорами, – Bloomberg

Свежие новости: Між Україною та її союзниками пройшла таємна зустріч із мирними переговорами, – Bloomberg

У грудні 2023 р. відбулася таємна зустріч між Україною, її союзниками з G7 та невеликою групою країн Глобального Півдня, щоб спробувати згуртувати підтримку умов Києва для проведення мирних переговорів із Росією.

Раніше нерозголошена зустріч радників з національної безпеки 16 грудня відбулася в Саудівській Аравії і відбулася більш масштабні, розголошені збори, спрямовані на протидію спробам РФ показати Україну та її союзників як не бажаючих переговорів.

Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися комфортніше. За словами джерел, менший формат дозволив більш вільному та відвертому обговоренню так званої формули світу в Україні та планів просування цього процесу, а також принципів потенційної взаємодії з Росією у майбутньому.

На останній зустрічі в Ер-Ріяді не було значного прогресу, за словами осіб, знайомих із сесією, які попросили анонімності для обговорення питань. За їх словами, Україна та її союзники з G7 продовжували протистояти закликам країн Глобального Півдня співпрацювати з Росією.

Хоча чиновники з Індії, Саудівської Аравії та Туреччини приєдналися до грудневої зустрічі в Ер-Ріяді, інші великі країни Глобального Півдня, які прибули на деякі з попередніх великих сесій, зокрема Китай, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати, не надіслали своїх представників на зустріч.

Пекін розглядається багатьма країнами-учасницями як ключ до впливу на Москву з огляду на тісні зв'язки між ними. За словами джерел, Бразилія, яка цього року головує у G20, зробила письмову заяву.

Україна та її союзники з G7 підтвердили свою думку про те, що для справедливого світу необхідно поважати територіальну цілісність та суверенітет України, і стверджували, що цілі президента Росії Володимира Путіна не змінилися, і він не показав жодних ознак серйозного бажання вести переговори по суті, та зазнав невдачі поважати минулі домовленості.

Союзники ясно дали зрозуміти, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС та США заявили, що вони впевнені, що пакети підтримки будуть узгоджені.

Україна та її союзники запланували чергову зустріч ширшої групи у Швейцарії наступного тижня перед Всесвітнім економічним форумом у Давосі та запросили понад 100 країн. Попередні сесії проходили у Копенгагені, Джидді та Мальті минулого року.

Київ хоче провести саміт лідерів за планом на початку цього року та використати його як плацдарм для створення плану, заснованого на низці узгоджених принципів, як основи для майбутніх переговорів із Москвою.

Деякі країни вважають проведення саміту на рівні лідерів найближчими місяцями передчасним, тоді як інші хочуть негайно залучити до процесу Росію.

Раніше у грудні Путін відвідав Саудівську Аравію для широкомасштабних переговорів, це була рідкісна закордонна поїздка на тлі міжнародної ізоляції, спричиненої його вторгненням.

Наприкінці минулого року одна людина, наближена до Кремля, припустила, що були певні контакти, які б підтверджували зацікавленість в угоді про припинення вогню, але не надавши жодних подробиць. Підтвердження цьому не було, і Україна та її союзники підозрюють, що будь-яке подібне звернення є нещирим ходом Кремля, аби підірвати підтримку Києва та виграти час.

Путін висловив готовність припинити конфлікт, але "тільки на наших умовах". Його умови включали відставку уряду Володимира Зеленського та масштабне скорочення обороноздатності України.

Виведення російських військ зі своєї території є основою формули світу в Україні. Інші пункти включають повернення депортованих дітей та військовополонених, а також забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Усі учасники дискусії в Ер-Ріяді визнали право України на самооборону та погодилися з необхідністю дотримання ключових принципів Організації Об'єднаних Націй, зокрема, поваги до територіальної цілісності держав та міжнародного права.

Джерело

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости