Политика | Николаев, 1 Июня, 2018

«Мертві душі» Петропавлівки: яку пастку готують сучасні «чичикови»?

Свежие новости: «Мертві душі» Петропавлівки: яку пастку готують сучасні «чичикови»?

Сучасні ділки вдаються до будь-яких способів, аби прихопити ласі ділянки родючої української землі. Вигадують новітні, втім не нехтують класичними давно перевіреними схемами. Не факт, що земельні рейдери глибоко знайомі з творчістю Миколи Гоголя та вивчили напам’ять його поему «Мертві душі», однак у своїх оборудках вдало використовують літературний сюжет.

Новоявлені «чичикови» приїжджають у глибинку та намагаються взяти в оренду, а фактично скупити не самі «мертві душі», а їхні земельні ділянки. Тобто укласти договори на користування земельними паями з людьми, що давно чи недавно назавжди почили. Неймовірно, але факт. Такі факти виявили активні небайдужі жителі села Петропавлівка Братського району, правоохоронці Вознесенського відділу поліції та державний реєстратор Братського району.

 

Старий сюжет на новий лад

Насправді багато чого в цій історії начебто списано з сюжету поеми Миколи Гоголя. Хоча в сучасних умовах схеми змінюються – використовуються інформаційні технології, психологічний вплив, шантаж, відвертий підкуп, залякування. Все задля досягнення єдиної мети – в будь-який спосіб роздобути землю, перекупивши право оренди або у орендодавця, або в орендаря. Коли не вдається діяти визначеними законними шляхами, «чичикови» вдаються до підробки документів, фальшування печаток та підписів. У результаті виникають подвійні договори оренди, коли дія першої угоди офіційно продовжується, але на неї накладається новий договір, зареєстрований на ту саму земельну ділянку і того ж самого власника паю, але з новим орендарем.

Саме таким чином розгорталися події в селі Петропавлівка Братського району. Трохи історії. До Петропавлівської сільської ради входять села Петропавлівка та Українець. Коли відбувався процес розпаювання земель колишнього господарства, більшість власників довірили свої паї надійним фермерам, справжнім господарям, тим, кого добре знають та не сумніваються в їхній чесності. Сьогодні серед землекористувачів 18 юридичних осіб, 10 орендарів ФОП, окремі фізичні особи, є орендарі державних земель та 142 одноосібники. Господарюють вдало, за паї з людьми розраховуються вчасно, нарікань на діяльність господарств не було. Звісно, життєві ситуації змінюються. Був у чоловіка, наприклад, пай у ФГ, але він вирішив його забрати у зв’язку з тим, що одружився та на об’єднаній землі своїй та дружини розсудив сам господарювати. Ніяких проблем: знайшли компроміс з колишнім орендодавцем, розійшлися мирно, ніхто нікому нічого не винен.

Тихе спокійне життя петропавлівців сколихнули декілька років тому. Тоді в селі з’явилися «прибульці», почали ходити дворами, вмовляти селян розірвати існуючі договори та укласти їх з новими господарями. Начебто нічого протизаконного. Хтось (одиниці) погодилися, більшість відмовлялася. Приїжджі пішли в наступ. Як розповідає колишній Петропавлівський сільський голова Ольга Вердеренко, «звернулися тоді до мене невідомі люди з пропозицією начебто захищати інтереси громади та із вимогою надати їм інформацію, яка кількість землі на території сільради, хто її власники, хто обробляє, надати копії Державних актів на всі паї, які є на території сільської ради, і ксерокопії паспортів. Поїхала в район, проконсультувалася з юристом, який сказав, що це конфіденційна інформація, її не можна надавати стороннім особам. Я так і відповіла, більше до мене, як до сільського голови, не зверталися».

Нинішній сільський голова Олександр Качанов розповів точнісінько таку ж історію і зазначив, що «спочатку на тих людей уваги не звертали. Хоча, звісно, мало приємного в тому, що чужі «обробляють» людей та намагаються внести смуту. Далі – більше. Ті ж самі, або інші, почали атакувати одного з наших фермерів, Олександра Розумовича, керівника ФГ «Забава». Приїжджали до дому, вдавалися до погроз йому та родині, вимагали відмовитися від паїв, що йому довірили люди, і передати казна-кому. Коли зрозуміли, що готується рейдерське захоплення землі, тоді і фермери, і всі селяни почали бити на сполох. Мова йде вже про іншого бажаючого отримати землі, ТОВ «Петропавлівка», яке зареєстровано в травні цього року».

Підтверджує ці факти і сам голова ФГ «Забава» Олександр Розумович, який украй стривожений ситуацією. Адже пізніше під час розслідування справи правоохоронними органами з’ясувалося, що ТОВ «Петропавлівка» уклало договори з орендодавцями «Забави» та інших фермерських господарств і зареєструвало ці угоди в сусідньому Єланецькому районі. Тобто фактично виникли подвійні договори. Мова йде більше ніж про сто договорів, з яких лише кілька – справжні, інші – підроблені або укладені з померлими чи недієздатними.

«Це захоплення розпочалося ще три роки тому, – розповідає Олександр Васильович, – коли до мене приїжджали, вмовляли. А потім погрожували, шантажували підпалом техніки. Є аудіозапис, який переданий у правоохоронні органи. До матеріалів справи долучені підроблена печатка мого господарства, на липових договорах підроблені підписи. Представник ТОВ Володимир Безкровний та син депутата сільської ради Андрій Іванов пропонували добровільно віддати 1000 гектарів, а коли я задав питання: а як же люди, то вони відповіли, що їх це не цікавить».

 

Говорять люди, свідчать документи

Водночас з тим, як люди дізналися, що їх та їхніх родичів фактично ошукали, договори з подвійною реєстрацією виявили правоохоронці Вознесенського відділу поліції та державний реєстратор Братського району. Більш того, до договорів додавалися відомості про селян: копії Державних актів, копії паспортів та ідентифікаційних кодів. Хто передав таку повну базу даних новоспеченим орендарям, досі невідомо. Селяни зібрали сходку, на якій створили робочу групу з представництва їхніх інтересів у всіх державних органах з метою недопущення рейдерського захоплення землі Петропавлівської сільської ради. Разом з тим, за заявою фермерів розпочалося розслідування справи, яка попередньо кваліфікована як «Шахрайство». Були зафіксовані всі факти, що свідчать про неправомірні дії осіб, причетних до ТОВ «Петропавлівка». Отже, говорять люди:

Качанов Олександр Іванович, Петропавлівський сільський голова:

– Така ситуація виникла, що мертві люди вставали з могил та підписували їм договори. В мене чотири роки тому помер син, а в жовтні цього року він воскрес та уклав угоду. Дізнався про це під час проведення розслідування з боку правоохоронців. Гірко і прикро. Нічого святого в тих людей немає, якщо таке вчиняють. Вони й досі ходять на волі, поводять себе нахабно. За моїми даними, їм вдалося перереєструвати 57 договорів, це мільйонні оборудки. Звісно, ми стукаємо у всі двері. Втім, незважаючи на заяви про те, що в нас рейдерство, нас не хочуть чути.

Пузик Валерій Володимирович, член робочої групи по контролю і взаємодії з правоохоронними органами з питань розслідування рейдерського захоплення земель:

– Мої інтереси порушені тим, що вони оформили фіктивний договір на мою доньку. Вона нічого не підписувала, ніяких документів з ТОВ «Петропавлівка» не укладала. І ще один приклад, якому немає пояснень. У мене в руках договір (вдалося зробити копію) на ім’я моєї куми, колишнього сільського голови Іванюти Василини Василівни. Вона чотири роки тому як померла, а договір укладено у 2017 році. Якщо звичайний типовий договір вміщується на 3-4 сторінках, той, що з ТОВ «Петропавлівка», – на 13 сторінках. По ньому в орендодавця взагалі немає ніяких прав, натомість орендар має право передати землю в суборенду, відчужити її та використати як заставу. Де і в чиїх руках урешті-решт опиниться наша земля, невідомо. Справа навіть не в змісті договору, адже ми його просто не підписували. А самого Безкровного і в очі ніколи не бачили.

Дроздов Олександр Анатолійович, одноосібник:

– Батько помер більше півроку тому. В мене два батьківські паї, батька та матері, обробляю їх сам. Вийшла така ситуація, дізнався від поліції, що фактично землі вже немає. Що договір укладений з ТОВ «Петропавлівка», хоча не розумію, як він був укладений. Батько, виявляється, померлий встав, підписав договір і ліг зову в могилу. Мати жива, але ні з ким вона не укладала ніякого договору, не бачила ніякого Безкровного. Дізнався про це, коли почалося розслідування, брали зразки підписів, виявилося, що підписи в договорах були підроблені. Що далі робити, невідомо. Адже на своїх ділянках я вже підготував грунт для весняних робіт, засіяв озиминою. Раптом виявиться, що і земля не моя, і врожай?! Мовчки точно сидіти не будемо. Люди налаштовані боротися за свою землю.

Вердеренко Ольга Андріївна, орендодавець, колишній Петропавлівський сільський голова:

– До мене гості прийшли цього літа. Молодий чоловік назвався Володею, запропонував узяти мою землю, мовляв, будуть добре платити. Я пояснила, що в мене є людина, якій я здала в оренду землю, і мене все влаштовує, вона надійна людина, я її знаю, довіряю. І не з ким я більше договорів укладати не збираюся. Він сказав, що буде платити більше. Втім я на гроші не падка, мені й так спокійно і добре живеться. А хто вам довіряє, якщо вас знають у селі, нехай дають вам землю, ви попрацюєте, проявити себе, як працюють десятки років наші орендарі. Вони привели землю в хороший стан, вона обробляється, орендну плату регулярно сплачують, допомагають у вирішенні життєвих проблем. Тоді побачимо і будемо вирішувати. До чого додумалися? Прийти в мертвих людей забрати землю. Звідки в них взялися ксерокопії Державних актів, паспортів? Де в нас є впевненість, що можемо спокійно спати і не думати, що хтось може взяти, наприклад, кредити на моє ім’я чи інших односельців. Хочеш брати землю – бери, але в конкурентній боротьбі, а не так, шляхом омани.

Вчорашній Микола Лукич, пайовик ФГ «Забава»:

– Одного дня під’їжджає до будинку представницька машина, виходить молодий хлопець. Каже до мене, що хочемо укласти договір на землю. Я відповідаю, що ми ж недавно уклали договір зі своїм орендарем ФГ «Забава». А вони мені заявляють, мовляв, ваш орендатор віддає нам землю. Я здивувався, невже Розумович не буде обробляти землю? Виявилося, що неправда. Олександр Васильович від нашої землі не відмовився, а ми не відмовляємося від нашого орендаря. Пропонували мені гроші та вмовляли укласти угоду з ТОВ «Петропавлівка». Казали, що треба лише підпис поставити. Я відмовився. Як з’ясувалося пізніше, мій підпис вже стояв на угоді. Співробітники поліції брали зразки підписів та довели, що вони не співпадають з тим, що в договорі з ТОВ «Петропавлівка».

Король Лариса Олександрівна, мешканка села Петропавлівка:

– До мене приїжджали тричі. Спочатку мене агітував наш депутат сільської ради Іванов перейти до іншого орендатора. Згодом він підійшов до мене вже разом з Безкровним, вмовляли переходити. Декілька місяців тому знову приїхав Безкровний з сином Іванова Андрієм. Я живу одна, мені просто боязко стало пускати до хати невідомих чоловіків. Вони знову почали вмовляти перейти до ТОВ «Петропавлівка» та передати їм земельний пай. У мене ледве не істерика, кажу не треба мені тих грошей, нічого від вас не потрібно. Кажу, що не буду з вами зв’язуватися. В жовтні мене викликають до сільради, де працювали правоохоронці. Показують договір, підпис виявився підробленим. Написала заяву. Просто прикро стає. Мій батько та мати поклали все своє здоров’я, проробили на цій землі. А тепер хтось приходить та намагається оманою забрати в мене батьківську землю? Як так можна?

Качанова Анастасія Дмитрівна, мешканка села Петропавлівка:

– У мене свекруха вже два роки лежить, не встає з ліжка, нічого не бачить, не піднімається, ми за нею доглядаємо, є запис у медичній книжці. Раптом виявилося, що вона також підписала з ними угоду. Це абсолютно нереально зробити, вона постійно лежить у хаті під нашим наглядом, ложку в руку не може взяти. Як вона могла щось підписати? Втім договір оформлений на неї, прикладені копії паспорта та Державного акта. Коли на сходці запитала у Безкровного, яким чином свекруха могла підписати той договір, він посміхнувся, нічого не відповів. Хто хоче добровільно, нехай віддають свою землю. Але шляхом омани та махінацій, так не можна.

Коли матеріал готовився до виходу, стало відомо, що свекров Анастасії, Качанова Віра Іванівна, – померла. Так і не дочекалася жінка правди.

 

Від добра добра не шукають

А чи дочекаються справедливості живі жителі Петропавлівки? Здається, що так. Адже в громаді люди бойові, активні, небайдужі, свідомі, знають свої права. Вони не сидять на місці та не чекають милостей, самі відстоюють правду в різних структурах. Вони писали листи та приходили на прийоми до Братської районної державної адміністрації, Миколаївської облдержадміністрації, до прокурора області, Слідчого управління, в інші інстанції. Не завжди їх чують, втім вони точно не зупиняться.

Люди бажають знайти справедливість.

Як пояснила перший заступник голови Братської райдержадміністрації Антоніна Шарата, «даний факт виявив наш державний реєстратор. Один з орендарів звернувся до нашого державного реєстратора з проханням зареєструвати договір оренди. Коли він увійшов до реєстру, то виявив, що здійснені незаконні реєстраційні дії на цю земельну ділянку. Ми повідомили правоохоронні органи. Тож про цю ситуацію ми добре знаємо. На жаль, існуюча система реєстрації фактично допускає можливість внесення недостовірної інформації в реєстр та унеможливлює контроль за законністю дій реєстратора, який знаходиться в іншому районі області. Що зроблено районною владою? Ми надавали людям юридичні консультації, рекомендували, аби власники земельних ділянок звернулися до ЦНАПу за деталізованою інформаційною довідкою, де було би видно всі дії, які здійснювалися в реєстрі по цій земельній ділянці. Також порадили звернутися зі скаргою на реєстратора до управління юстиції, де створений антирейдерський штаб. Тобто здійснили все в межах своїх повноважень».

Представники громади продовжують звертатися та отримують відповіді. Втім виникає багато питань. Так, Вознесенський відділ поліції ГУ НП в Миколаївській області фактично довів до кінця справу, проведено досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 ст. 190 Кримінального кодексу України («Шахрайство, вчинене у великих розмірах»). Як раптом справу забирають до Слідчого управління ГУ Національної поліції в Миколаївській області. Про це Юрія Монастирського, представника робочої групи по контролю і взаємодії з правоохоронними органами з питань розслідування рейдерського захоплення земель, повідомила обласна прокуратура. Звісно, люди переживають, чи не затягнеться розслідування справи, чи поставлять їх до відома, як скоро вирішиться питання, чи не залишаться навесні вони без своєї землі, статус якої невизначений.

Поспілкувався наш кореспондент і з іншою стороною, опонентом, зокрема з Безкровним Володимиром Станіславовичем, який представився як уповноважена особа ТОВ «Петропавлівка». Молодий чоловік, виявилося, володіє ще чотирма підприємствами, тож пояснює, що грошей у нього достатньо, аби пропонувати людям вищу ціну за пай. Щоправда, не зміг він чітко відповісти на запитання, скільки ж орендованих паїв зараз нараховує ТОВ, яке створено лише в травні цього року і згідно з реєстром Міністерства юстиції має статутний фонд аж у 10 тисяч гривень? Чим так зацікавила земля Петропавлівки і звідки виникло бажання брати участь у соціальній розбудові села? Відповіді не здалися переконливими, мовляв, хочу провестиводопровід, відремонтувати дорогу, просто допомагати людям. Натомість відносно орендарів, що вже десятки роки працюють у селі, в нього заготовлені свої звинувачення. Але то вже інша історія і нехай нею займаються правоохоронці.

Мешканці Петропавлівки «від добра добра не шукають». Вони пам’ятають, що коли проходило розпаювання, саме місцеві орендарі допомагали людям поратися на землі, привели до ладу всі поля, корчували дерева, підтримували ниву в достойному стані. Вони ж безкоштовно допомагають родинам – підвозять воду, орють городи, привозять корма. Орендарі ремонтують дороги, підтримують бійців АТО та членів їхніх родин, виділяють без відсотків гроші на життєві потреби в рахунок оренди за пай, відкликаються на будь-яке прохання сільради, школи, ФАПу, своїх та «не своїх» орендодавців. І люди їм вдячні. Адже розуміють, що єдиною годувальницею селян є земля. Добре, коли вона в надійних руках. У руках тих, хто не дасть потрапити в пастку недобросовісних ділків.

Источник: rp.mk.ua

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости