Политика | 24 Января, 2024

Ізраїль та ХАМАС ведуть переговори про місячне перемир'я – Reuters

Свежие новости: Ізраїль та ХАМАС ведуть переговори про місячне перемир'я – Reuters

Ізраїль та ХАМАС загалом згодні з тим, що обмін ізраїльських заручників на палестинських ув'язнених може відбутися під час місячного перемир'я, яке гальмується через розбіжності між двома сторонами бачення, як досягти остаточного припинення війни у ​​Газі.

Про це пише  Reuters  із посиланням на джерела.

Інтенсивні посередницькі зусилля під керівництвом Катару, Вашингтона та Єгипту в останні тижні були зосереджені на поетапному підході до звільнення різних категорій ізраїльських заручників - починаючи з цивільних осіб і закінчуючи солдатами - в обмін на припинення бойових дій, звільнення палестинських ув'язнених та надання більше.

Останній раунд "човникової дипломатії" розпочався 28 грудня і звузив розбіжності щодо тривалості початкового припинення вогню приблизно до 30 днів після того, як ХАМАС вперше запропонував паузу на кілька місяців.

Однак, за словами шести джерел, ХАМАС відмовився рухатися далі, доки не будуть узгоджені майбутні умови постійного припинення вогню.

У той час, як Ізраїль намагається вести переговори поетапно, ХАМАС прагне "пакетної угоди", яка передбачає постійне припинення вогню до звільнення заручників на початковому етапі.

Видання додає, що Ізраїль та ХАМАС ведуть переговори через посередників, а не безпосередньо.

Представник Білого дому заявив у вівторок, що посол США на Близькому Сході Бретт Макгерк знаходиться в регіоні - вдруге за тиждень - для переговорів про звільнення заручників, і Вашингтон підтримає більш тривалу "гуманітарну паузу".

Два джерела в єгипетських службах безпеки повідомили, що ведеться робота з метою переконати ХАМАС погодитися на місячне перемир'я, за яким має бути постійне припинення вогню. Однак, ХАМАС вимагає гарантій того, що друга фаза угоди буде виконана, щоб погодитися на первісне перемир'я.

Відповідаючи на запитання про переговори, високопоставлений представник ХАМАС Самі Абу Зухрі заявив агентству, що організація відкрита для обговорення ідей, але жодної угоди ще не укладено.

"Ми відкриті для всіх ініціатив та пропозицій, але будь-яка угода має ґрунтуватися на припиненні агресії та повному виведенні окупаційних військ із Сектору Газа", - сказав Абу Зухрі.

За словами сьомого джерела, високопоставленого представника ХАМАСу, Ізраїль запропонував припинити війну, якщо ХАМАС виведе шістьох лідерів із Гази. Однак, за його словами, ХАМАС "абсолютно" відкинув цю пропозицію.

Джерело повідомило, що до списку увійшли організатори нападів ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Яхья Сінвар та Мохаммед аль-Дейф, які є головними цілями Ізраїлю для знищення чи захоплення у війні і, як вважають, ховаються у розгалуженій мережі тунелів ХАМАСу під Газою.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости