Политика | 31 Января, 2024

Хто не підлягатиме призову за новим законопроектом про мобілізацію

Свежие новости: Хто не підлягатиме призову за новим законопроектом про мобілізацію

Згідно з текстом нового законопроекту про мобілізацію , переданого 30 січня до Верховної Ради, низка категорій не підлягатимуть призову або отримають відстрочку.

Це:

- заброньовані за органами держвлади, іншими органами влади, місцевого самоврядування, підприємствами та організаціями

- учні, які здобувають освіту, вище раніше здобутого (ті, хто після школи вступив до технікуму, після школи або технікуму – до вузу, а також аспіранти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури).

Тобто відстрочення від мобілізації для тих, хто здобуває ще одну вищу освіту, скасовують. Також із винятків прибрали аспірантів-контрактників.

- призову не підлягають наукові та науково-педагогічні співробітники, які працюють не менш як на 0,75% ставки.

- люди "визнані особами з інвалідністю" не підлягають призову. Також не підлягають призову особи, які відповідно до висновку ВЛК тимчасово непридатні до служби терміном від 6 до 12 місяців (з подальшим проходженням ВЛК повторно)

- жінки та чоловіки, на утриманні яких 3 та більше дітей

- жінки та чоловіки, які мають дітей віком до 18 років, якщо другий батько помер, позбавлений батьківських прав або зник безвісти

- опікуни дітей з різними розладами та хворобами, опікуни дітей-інвалідів 1 та 2 групи

- усиновлювачі дітей до 18 років

- зайняті доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, або своїми батьками, які за висновком закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду (звідси зникла норма про догляд за батьками дружини/чоловіка)

- опікуни осіб, визнаних недієздатними у судовому порядку

- члени сім'ї 1 ступеня споріднення (не більше однієї) особи з інвалідністю 1 групи, зайняті постійним доглядом за ним, якщо немає інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд

- члени сім'ї 1 ступеня спорідненості особи з інвалідністю 2 групи, зайняті постійним доглядом за ним, якщо немає інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд

- жінки та чоловіки, які мають дітей до 18 років, та чоловіка (дружину) які проходять військову службу

- керівники міністерств, заступники, керівники держорганів

- народні депутати

- судді, члени Вищої ради правосуддя, ВККС

- Співробітники органів військового управління.

- особи, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти у Луганській та Донецькій областях під час воєнного стану, а також під час АТО.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты