Общество | Николаев, 12 Июня, 2019

Гра з уявою і навколишньою дійсністю: миколаївський фотограф «наслідив» в ДОФі

Свежие новости: Гра з уявою і навколишньою дійсністю: миколаївський фотограф «наслідив» в ДОФі

Миколаївський фотограф і фільмейкер Євген Цимбалюк показав чорно-білі «сліди», що стали результатом спостереження за грою світла і тіні. Захід пройшов в рамках культурно-освітньої програми MY ART.

Презентація незвичного фото-дослідження з однойменною назвою відбулася у неділю, 9 червня, на оновленому літньому майданчику колишнього Будинку офіцерів флоту за адресою: вул. Артилерійська, 7.

«Ми займаємося реалізацією культурних проектів у Миколаєві. Чому? Тому що, нам здається, що в місті дуже мало всього відбувається, і нам не хочеться їхати звідси. Тому ми вирішили зробити щось для себе і для вас у власному місті», - говорить Дар'я Фрич-Алчіна, представник платформи MY ART і співорганізатор заходу.

За її словами, команда платформи більше року збиралася запропонувати автору зробити щось подібне. І була приємно здивована, коли отримала його згоду.

«Проводячи щорічний фестиваль Mykolaiv ART WEEK, ми завжди намагаємося відкривати «нові» імена, які вже відомі в Україні та за її межами, але про них майже ніхто не знає у рідному Миколаєві. І нам здається, що Женя - один з таких людей. Ми десь рік командою збиралися запропонувати йому зробити персональну виставку, але весь час щось відкладалося. І дякуємо тобі величезне, що ти погодився», - зізналася дівчина.

Сам же автор говорить про «СЛІДИ», як про спостереження за навколишньою дійсністю, що вислизає, коли її раптом перетворюють тіні і сніг. І те й інше не затримується надовго. Тіні рухаються слідом за сонцем, сніг покривається слідами, а зустрівшись з сонцем - стає водою. Але іноді вдається виявити момент, коли тіні і сніг, окремо, або зіткнувшись, утворюють нові форми. Без зайвих деталей, лаконічні, строгі і виразні, як ієрогліфи, коли в одному буває укладена ціла фраза. Тому ця виставка – це ні що інше, як спроба їх зафіксувати. А, можливо, навчитися читати.

«Відкриття планувалося ще учора, але нам завадив дощ. Для мене, як для учасника, це був хвилюючий досвід. По-перше, це речі, на які не можеш впливати. Їх доводиться просто прийняти і погодитися з ними. А по-друге, це незвичні відчуття. Одна справа, коли ти відправив роботу на виставку, і вона висить у Берліні, де ти за неї не відповідаєш. А інша справа, коли ти стоїш тут, поруч зі своїми роботами. Це можна порівняти з тим, як ти вивів своїх дітей на прогулянку. І ти стежиш, аби вони не впали, не розбіглися, не розбили коліна», - каже Євген Цимбалюк про свою першу персональну виставку в Миколаєві.

Результатом фотодослідження стали 10 чорно-білий робіт. У виставці зібрані вибрані роботи 2016-2018 рр., які зроблені на фотоапарат і на смартфон.

«У цих роботах дуже багато гри. Ти бачиш одне, а виявляється, що це зовсім інше. А що ще робити у творчості, якщо не дозволяти нам трохи пограти з уявою і навколишньою дійсністю?», - каже автор.

Євген Цимбалюк: фіналіст Hamdam International Photography Award (HIPA, ОАЕ, 2018), бронзова і срібна медалі Life press photo Ukraine (2017), учасник основної експозиції Міжнародного фестивалю фотографії Odessa/Batumi photo days (серія робіт «Читай по очах», 2016), фіналіст XVII Міжнародного фотоконкурсу газети «День» (2015). Його роботи публікували такі видання, як The Ukrainians, LES Media, Der Grief, виставлялися в Україні та Німеччині. Знімав для міжнародної організації «Лікарі без кордонів». Відеороботи демонструвалися на фестивалях і конкурсах в Україні, Росії, Греції, Англії, Ірландії, Індії та Ісландії.

Крім фотографій, в цей спекотний вечір гості мали можливість насолодитися захоплюючими мелодіями електроскрипки від вуличного музиканта Богдана Міхалакі. Це були півтори години сольної програми з рок-н-рольними хітами і саундтреками до відомих фільмів.

Проект реалізується за підтримки програми Culture Bridges, що фінансується Європейським Союзом та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC — Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.

Наш депутат

  • Фото Эрик Григорян Эрик Григорян Григорян Эрик Юрьевич - депутат Южноукраинского городского совета Николаевской области, бизнесмен, более 10 лет занимается общественной работой.

Подписка на новости

Опрос

Мы рады представить Вам наш новый веб-сайт! оцените его.

Смотреть результаты